Tuesday, February 25, 2014

rawatan katarak

a few times dah ke sini
mak mertua aku dah start rabun dah agak lama
pakai spec pun still kabur
dah suh ke klinik...doctor dah sahkan dia ada selaput mata sbb ada kencing manis..katarak la namanya ek...
nak suh g spital temerloh tapi pikir ramai n lambat gak la..sebab spital kerajaan kan
so mycinta suh mak dia mai sini wat rawatan 
google pasal rawatan ni..a few reviews n feedbacks dapat and ramai yg suggest pegi spital selayang ni
so 1st thing kena dptkan surat rujukan dari klinik/spital tempat bermastautin..
then bawak surat tu ke klinik pakar spital selayang..
1st check up 15 january...makan masa lama okk..dari pagi smpai kul 2 camtu..
sebab nyer ramai dan kena check macam2..
pastu doctor takleh bg date buat rawatan sebab bacaan darah tinggi n kencing manis tinggi
so dia bg 2 date..kena dtg balik on 28 february pulak..tapi kena posa sebelum datang...ha, yg 2nd ni dorg bg time siap2...kul 8pagi kena dtg okkk...rupanya kena amik darah je..tak lama sgt tgu yg ni..
kul 10 cmtu dh gerak blk..so kena dtg pulak on 5 march..tp kali ni sama mcm yg 1st time tu..check everything
memula dulu dpt doctor ppuan india..tapi kali ni dpt sorg doctor cina ppuan yang baik n sopan gilerr
dia siap berdoa supaya blood pressure mak mtua aku normal..hehe..
dan alhamdulillah...akhirnya dapat date nak buat rawatan tu
tapi dia suh decide nak buat mata belah mana dulu sbb dia kata dua2 pun dah tak nampak n perlu rawatan..
tapi mak mtua aku suh wat mata kanan dulula..so maybe a few months later leh wat mata kiri pulak kan
so next appointment will be on 20 march..pembedahan katarak..
tapi aku baru la tau yang dorg nyer pusat pembedahan tu rupanya kat jalan kuching tu...dekat ngan tesco extra selayang tu..lagi senang la ke situ..senang nk parking...doctor kata operation makan masa 30min - 1 jam je..so pastu leh balik..cuma nk jaga mata pas pembedahan tu je agak leceh sket..dia siap suh mak mtua aku kalo mandi jangan bagi mata kena air..biler mak mertua aku cakap mana leh tak kena air..macam tak mandi je..pening kepala..hehe..
dia kata camtu g salun la makcik..amboi koo...siap suh g salun..ko ingt macam org bandar ke..hehe
so tgu la 20 march nnt...aku akan update lg..
memula ingt nk ke klinik pakar swasta je..tp kos sebelah mata je dah 2k kooo..
so ke sini around 800++ je la..still affordable kan..lgpun anak2 share la..dulu kecik2 mak dh bersalin n jaga korg..takkan takat 800 nk berkira ye tak..hehe

aku setia tunggu di situ masa mak aku tgh di'check'
sepanjang rawatan/check up mak mtua aku kt spital selayang..memang aku n mycinta cuti gak..aku tak kisah pimpin n teman dia g check kt klinik tu..sbb terbyg2 lak masa arwah mak n maktua (nenek) aku dulu..masa check kt GH...lagi lama kot..masa tu dorg dok spital pun walo seminggu pun aku gak la yang tunggu..
ntah ek..mcm suka pulak teman org sakit g spital..hehe..
tapi..minta dijauhkan la kalo diri sndiri yg sakit n dok spital..wallahualam..huhu

balik tu mycinta belanja mkn pizza hut delivery..hehe..nyumss

No comments: