Sunday, December 22, 2013

who said so?

1 hari tu...kami otw kuar jalan2 cari makan

tgh citer2 ni pasal aku nk antar keta utk servis

sorg kawan aku bertanya

dia : ta..macam kes camni kan..knp ko yang kena susah payah?
aku : sebab keta aku..loan aku..
dia : tak ...maksud aku...knp bkn laki ko yang take-charged?
aku : kenapa takleh?
dia : takla..kan macam kita laki bini salunya bab keta ke..tu suami yg take charged...kalo brg dapur tu kita take charged
aku : ye ke?aku rasa aku x camtu kot..aku x suka nak label sesapa nyer tanggungjwb utk satu2 benda..u have to responsible for everything kot..
dia : macam aku..laki aku take charged suma pasal keta ke..ko tak camtu?
aku : tak..sbb aku rasa aku ni jns org independent..suma benda aku nk amik tau n blaja..macam keta ni aku rasa more responsible sbb keta ni keta aku..aku yg beli kot..
dia : dh tu laki ko watpe..
aku : camni..kitorg mmg amik tau suma benda..cth kalo aku ckp keta aku nk bg cantik nk repair tu..or tambah anything..nnt bab duit kitorg share..macam balik kampung ke..tol n minyak tu dia nyer responsibility...macam brg dapur ...kalo ada brg yg abs..aku tlg listkan..dia yang beli..so tak semestinya aku je yg take charged for dapur nyer hal kan..means.sama2 la..tu la sbnrnya tggungjwb suami isteri..saling tolak ansur..bkn kita yg tentukan tu tanggungjwb sesapa
dia : oo...faham2..
aku : tapi2...aku tak la cakap cara ko tu salah..kita problem lain2 kan..macam aku..laki bini 1 tempat keje..so senang..nk diskas apa2..lagipun dari dulu kitorg suka wat benda bersama2...tak kira apapun..tapi ko..suami ko keje bisnes...kerja merata2..masa dia tak banyak kat rumah..sbb tu dia serahkan hal dapur tu kat ko..termasuk anak2..sbb dia takde masa yg banyak utk itu..so aku faham la..
dia : betul2..

so kekawan..apa pandangan korg? bagi aku...tanggungjawab kita bkn terletak kpd satu2 benda je..kalo blh amik tau la suma..kot nanti jadi apa2...kita tak tau kan..masa dpn nanti..malang tu tak berbau..kalo korang tau 1 benda je..iaitu dapur..benda lain nnt korang tak tau..satu hari sok..susah korang ..

3 comments:

Mya said...

aku dulu masa kereta myvi aku yang buat gak pi servis, byr bulan & road tax insurance semua.

ni bila dah pakai flx nama husband aku, so dia la yg buat semua

AdanyaKauUntukku said...

depends..
tapi bab2 cam kereta.ila dah cuci kaki.m.alas amik port..ha ha h..bleh tak jawab gitu

ItaYaniN said...

maya..as long as korg agreed sama2 korg utk take charged ..tu dh kira ok..tp still bg aku dr dulu mmg aku suka nk nyibuk n amik tau suma benda /hal..sbb susah gak kalo kita depends kt hubby je..kot la jd apa2..bkn minta kan..tp at least kita dah ready ..tul tak..mcm ko penah tau n amik tau..so tak jadi masalah..

ila..haha..takpe..ko incaj anak2..so keta mmg patut la serah kat laki ko..hehe