Sunday, June 2, 2013

citer pasal keta..bikin aku panas!


mengingatkan pasal ni..buat aku asyik nak marah je
terkilan..sedih...macam2 lagi ada

citer nyer begini

1 hari tu..time nak balik keje..tetiba perjalanan aku sangkut dari parking moto lagi..sebab tayar tetiba pancit
dah kol pomen..sementara tunggu dia sampai..ada kol untuk mycinta aku..dari adik dia..ohh,..lupa nak habaq yg adik dia memang nak mai umah sebab nak amik barang

DM : hello bang..pegi keje naik keta ke?
MC : eh tak la..moto la..ni tengah tunggu pomen ni..tayar pancit..
DM : eh...tak bawak keta..tapi mana keta kak ita?takde kat parking pun..
MC : eh..ada la..cer hang nengok....WVW...blabla
DM : hmmm..tak de pun

pas letak telefon..terus aku dah suspek sorg ni..sapa lagi yang ada kt umah..mestila adik aku, acu tu..sebelum ni aku dah syak..tapi taknak tuduh2 tanpa bukti kan..so, this is the right time la jawabnya..

aku try kol dia x jwb...pastu mycinta tolong kolkan..dia jawab lak...aku dah panas...so, nada aku takde lembut2 dah pun..

aku : ko pegi mana? ko bawak keta aku ke!??
dia : kat luar..aah..jap je..dekat2 sini..
aku : ko tak cakap/minta izin pun kan..ko balik sekarang!!
dia : jap jela..satg aku balik la
aku : takde2..ko balik sekarang...tu abang man nak datang umah amik barang..dia takde kunci..cepat!!

pastu aku letak telefon..bersambung2 ngan SMS lak

sampai umah..mycinta turunkan aku..pastu dia nak antar motor g kedai lak..melompat aku dari motor sebab tak sabar nak face-to-face ngan dia..serius bengang! 1st thing aku g nengok apa cer keta aku dulu..
cisss...ada tanda! dan aku tau tanda tu bukan dari hasil keje aku..

masuk ketuk pintu..aku suh dia kuar nengok..dah nengok masuk tu macam2 aku syarahkan..

sambil cakap aku nyer air mata jangan cakap la..berderai2 sudaa...masa tu macam2 aku rasa..yang pastinya sedih tu lebih sebab aku rasa adik aku dah tepikan hak aku sebagai kakak dan takde rasa hormat kat aku lagi..

ikutkan sebenarnya aku tak la marah sgt pun dia nk pnjm harta benda aku tu..tapi ada bbrp point yang buat aku ralat sket ngan dia

  • dia takde lesen lagi..malah baru je amik kelas memandu..yang lesen moto je dah dapat..so kalo jadi apa2..tak ke mati katak namanya..keta kalo accident aku leh claim insurans..tapi kalo dia yang jadi apa2..leh claim ke?tak de nyer..
  • tu 1 hal..pastu keta tu..berbelas tahun kot aku keje baru merasa pakai..dia pulak pas sekolah terus nak pandai2 bawak keta...memang nak kena la..nak berlagak ke?huh
  • yang paling terkilan sebab dia membelakangkan aku..selama ni macam2 aku buat utk dia..apa dia nak suma aku usahakan ...tetiba jadi camni..dia lebih dgr ckp kekawan dari aku..sedih tak??
  • nak ajar dia erti tanggungjawab dan hargai harta benda..usaha sendiri kalo nak pakai apa2..bukan gunakan harta orang lain macam sendiri nyer..
huhu...:(


2 comments:

anakomak said...

budak budak bila dah besar, camtu la... mana nak dengar pendapat kita lagi dah... kawan lagi betul!

eh eh ako rasa dl ako pun camtu gak .. hahhaa slalu lawan cakap mak abah.. ha padan ngan muka ako.. sob sob iskk...

ItaYaniN said...

tu la nyer..kita marah nk mengajar..bkn nk kongkong idup dorg
walopun aku bkn mak..tp sbg org yg lbh tua n menjaga dia dr kecik..aku rasa x salah nk tegur/marah kot..huhu