Monday, May 13, 2013

PRU13

ye..aku tau musim PRU dah abis..
sengaja aku drafkan benda ni awal2 aritu tapi aku extendkan date nak publish..
dengan motif aku nak masukkan gambo jari aku pas seminggu 
komen aku?hmmm..ntahla..aku terus terang kata aku sokong BN..
bukan sebab aku disuap ke apa..takla..
cuma aku rasa hak masing2..memang betul..rakyat ada hak nak bersuara..
tapi ada caranya..PM kita pun sekarang ada twitter...FB..n macam2 lagi..kalo tak puas ati..sila la tuju kat beliau direct..
tapi malangnya kat belakang dia gak korang nak pong-pang-pong-pang
korang kata korang ada agama..percaya tuhan..tapi dah jadi camni..kenapa nak pertikaikan?kenapa nak follow berkabung bagai tu..tak perlula nak taksub ngan manusia..tak ke mana..dan aku setuju...orang EMOSIONAL takleh jadi pemimpin..
setiap yang berlaku ada hikmahnya..bukan sekali ALLAH dah tunjuk...tapi dah berkali2 kan..since 1999..
kalo lah dia orang yang betul..pastinya kebenaran berpihak pada beliau..
pada orang2 yang emosi lebih tu..sila la bukak mata besar2..baca bahan bacaan yang pihak bN juga..bukan dok tutup mata, telinga ngan berita2..ni terima je apa yang dorg kata..kita ni biar tak pandai..tapi jangan la malas cari kebenaran..
aku ni nengok muka 'orang tu' je aku dah tau dia tak jujur orangnya..usah disingkap kisah peribadinya..tapi dari dulu aku lihat..memang tak leh aku nak percaya walo sepatah pun perkataan yang keluar dari mulutnya..
banyak yang disimpan dari yang diuar2kan..serius..
aku ni more to neutral..aku selagi benda tu tak melampau..aku malas la nak komen
tapi kat FB ramai gak aku terpaksa hidekan..haha..sebab aku tak suka baca orang yang terlalu ekstrem ni..
come on la..PRU je kot..bukan dunia nak kiamat..relaks laa..ni takat bising2 dalam FB..org tu pun tak tau apa korang meroyankan..buat lawak je tau!
ada gak ayah kawan2 aku yang bertanding..alhamdulillah..memang..tahniah ye..not to mention his/her name here..rahsia!
ada gak ayah kawan aku yang sangat busy bagi komen time2 PRU ni..haha..penganalisa politik katanya..aku lak bersambung menganalisa malam2 berwhatsapp ngan dia..kekekekeke

budak 1st time nak ngundi..semangat..kul 7 dah bangun..mentang2 pusat ngundi depan umah je..cehhh...motif sgt pakai baju kaler biru kan??haha
last aku ngundi di sini...pas renew ic aritu next PRU aku kena ngundi kat wangsa maju lak la..tahun ni aku ngundi untuk PARLIMEN TITIWANGSA..alhamdulillah..menang..rzki beliau kan?sbb orang situ dah kenal beliau camana..
aku saluran 4..next PRU dah saluran 3 lak la..huhu
keluar je dari pusat ngundi..runcing n berkilat kuku ai...macam g manicure lak..haha
petang tu..agak comot sket..tapi masih ada
pas seminggu..masih ada sisanya..
isu dakwat ni tak perlu dibesar2kan..
aku penah keje dalam pusat undi tu..bahagian ejen parti tu..
tau la prosesnya camana
lagipun..dakwat tu..walopun tak kekal..rajin benor ke korang nak pegi berkali2 buang undi tu?
dah la nak masuk pun banyak kali tapisan..memula cek saluran..pastu naik beratur lagi..pastu kalo dah ngundi..kan nama dah kena potong..giler nak pegi lagi?
macam2 isu..fikir la logik sket
isu PRU ni jadi isu borak kitorang time lunch je
biler SE dan manager nyer level bercakap..kita dengar jela..diorang ada background economics kan..kita ni SPM je..oleh itu, kita dengar dan timbang2kan..
logik penjelasan dorg..
mana ada benda percuma dalam idup ni..
kalo orang ada pengetahuan ekonomi pastinya tau apa yang digebangkan tu suma benda yang mustahil nak dicapai..
jadi kawan2..kita jadi neutral dah la..kita berterima kasih pada kjaan yang sedia ada sebab kita dulu pun blaja atas belas ihsan depa gak kan (mana yang amik PTPTN tu)...kalo orang kata kita bhutang tu..bayar la..tapi hutang budi?kita bayar la ngan undi..gitu!

p/s: dalam life kita..dok gebang kata musuh dapat bala kita kata tu balasan tuhan..tapi cer kita nengok balik diri kita..bala yang menimpa bertimpa-timpa..tu balasan sapa?renung2kan

2 comments:

AdanyaKauUntukku said...

dah tukar ke alamat ngan SPR ita? cam ne yek?

ItaYaniN said...

kalo ko dh tukar mykad..ko leh isi form tukar alamat terkini gak..
or nanti ko try masuk web SPR dan tukar pusat ngundi..pun bolehhh