Saturday, March 2, 2013

twin

perbualan pada suatu hari

dia : suka aku nengok bebudak ni
aku : aah..comey je
dia : ko biler lagi ta....jangan la lama2..
aku : eh..pehal aku lak..bukan aku taknak..
dia : yela..ko tak try apa2 cara ke
aku : eh..kalo aku try pun...aku kena bagitau suma orang ke? (ye..aku memang emosi tika ini)
dia : takla..lama sangat..nanti laki ko fed-up lak
aku : kawanku..suami bukan hak kita 100%...dia pun manusia..hak ALLAH..kalo kata dia fed up ngan aku..boleh ke aku nak halang dia?pegi la kalo itu yang dia nak...amik la kalo itu yang dia pilih..aku kalo kena camtu..memang aku akan nangis..tapi boleh ke dia patah balik kalo aku nangis kuar darah pun?
dia : hmm..tul la tu..ntahla..aku nasihatkan ko berubat la..
aku : last aku cakap ni..pasni aku taknak cakap dah..BUKAN AKU YANG TAKNAK...REZEKI ALLAH JE BELUM NAK BAGI..

kawan-kawanku..
korang leh tanya apa sahaja..apa je..korang leh cakap apa je kat aku..serius..aku leh terima walopun aku wat dek ke..wat bodo ke..masuk telinga kiri kuar telinga kanan ke..cakap la
tapi pls..jangan bagi kenyataan/soalan bodo camtu..sapa kita nak pertikaikan takdir yang ALLAH dah tentukan untuk kita?
sebelum kawin..tau ke aku camni nasib yang aku akan hadapi? masih belum ada anak pas 6 tahun kawin..eh..tahun ni dah masuk 7 tahun..ye..tau ke aku?
kalo la diberikan gambaran awal dari sebelum kawin..senang la kita wat preparation ye tak?
aku sampai hari ni percaya ketentuan yang ALLAH tetapkan untuk aku..
sebab tu aku tak suka nak tanya2 orang soalan camni...dah kawin ke..dah ada anak ke..etc..
sebab aku pun TAK SUKA orang tanya aku..
u know what...it makes me stress lagi ok..orang nak pregnant mana boleh stress2 kan..
kena relax...chill..bak kata kekawan ofis aku ni..depa ni baik2 suma..tak penah nk tanya aku soalan2 bodo gini..lawak2 bodo tu salu la..hehe
aku ok je orang nak tanya ada anak ke blum..aku leh je jawab..tapi jangan tanya macam aku yang tak nak ada ANAK..giler la tu kan
sedangkan anak kucing kena pijak pun aku dah bergenang air mata ni kan pulak anak orang yang dibuang2 ikut suka..kira berperikeIBUan gak la aku kan..
orang tau ke yang aku ni suka shopping baju budak2 / baby walopun aku takde anak?
dorang tau ke aku dah siap ada plan nak buat apa untuk masa depan anak2 aku?
dorang tau ke yang aku dah ada will writing utk anak2 aku tu?
pendek kata..kalo tak tau apa2..pls keep ur mouth shut..
tak tau apa2 maka tak perlu nak nilai orang sampai camtu skali..
aku ni tak suka nak sound2 orang..tapi mengenali aku yang kalo emo memang lepas je cakap..tapi pastu mesti aku menyesali..adehhh..sian pulak kat orang yang kena sound tu...
akhir kata...aku memang nak ANAK..tapi ALLAH je belum bagi..sekian..

diakhiri dengan gambo anak2 ofismate aku yang baru bersalin kembar lelaki..huhu..


si adik

si abang yang muka baik sangat..
syok kan..aku ni berangan je ni..kalo dapat twin camni aku nak sepasang laki + ppuan..
senang ...pas beranak rehat 5tahun kalo nak anak lagi..haha

berangan2..biler nak jadi kenyataan?huhu..*PASRAH*

ofismate aku ni pun kawin sama tahun ngan aku..umur sebaya aku..dia pun payah dapat anak..dia berusaha wat IVF...alhamdulillah rezeki dia..dapat yg sulong pompuan..pas setahun lebih dia peknan lagi (guna teknik yang sama) dan dapat twin ni..huhu..dia penah suh aku try..dia kata skali rawatan RM15K..mak aii..adehh deh...sekali rawatan tu lak risiko nyer antara jadi ke x la..kalo jadi, alhamdulillah..kalo tak jadi, maka kumpul lagi la RM15K tu ye..
takpela..dia orang ado2..huhu..maka kita yang takdo ni gunakan lah cara yang boleh dan kuasa doa pada yang Esa tu lagi Hebat kan..maka, usahalah kita..

jadi, usaha itu tak perlu dicanangkan..biar kita dan Maha Berkuasa itu sahaja yang tau k..:)

No comments: