Friday, March 15, 2013

c.h.e.a.p.s.k.a.t.e

C.H.E.A.P.S.K.A.T.E
Yup..aku adalah seorang yg cheapskate
Dr segi apa ye..aku rasa dr suma segi kot
Ntahla…kalo kekwn sibuk beli hp terkini..ikut trend..aku ni pulak jenis x kisah..hp aku jns murah je pun…NOKIA C2-01..haha..bebudak skola nyer..
Aku ni org kata jns x pandai pakai hp canggih2…sbb aku guna salu pun SMS …kol orang pun amatlah jarang..aku prefer SMS…kalo beli hp mahal2 pun takat aku guna 2 kemudahan tu je pun rugi la kan..oleh itu..pakai hp biasa2 pun ok je
Jgn salah faham ye…cheapskate bknla orang yg kedekut..tp penjimat YES
Dan aku tak rasa sikap ni memang semulajadi pada seseorang tu
Maybe dr pengalaman idup pun mempengaruhi kan
Mcm aku la..masa kecik2 dulu..kehidupan family aku kira macam mewah gak la..nak apa dapat je..tambah lak aku ni anak pompuan bongsu..memang dimewahkan..
Orang kata roda tu sentiasa berputar…dalam mewah2 tu..ada gak la a few dugaan yang membuatkan kami pun terpaksa idup secara sederhana..tu lagi baik..tak mewah sangat…tak teruk sangat…kira cukup makan, pakai dan boleh ke sana sini tu dah kira ok..
Oleh itu terbawak2 la sampai ke kehidupan aku sekarang ni..tp aku bukan lah nak kata penjimat sangat…but more to MENGHARGAI DUIT…tu lagi tepat rasanya
Bagi aku kalo benda tu aku nak beli..aku akan pk maybe 1000x kegunaan/faedah nyer..kalo bebetul sangat berguna..baru la aku beli..macam HP la..aku tau kejadian HP ni buatan manusia..yang hari2 akan diperbaharui / latest edition..so, kalo mgu ni aku beli hp..esok or lusa kuar lagi yang baru..so, agak membazir la kan kalo aku adalah jns ikut trend sangat HP ni..
Banyak kot lagi pasal cheapskate ni ngan aku..tapi nak citer secara detailsnyer memang tak dapek la..kang makan hari pulak..
Kesimpulannya…marilah kita idup secara bersederhana..aku percaya peredaran masa itu perlu tapi jangan fesyen/trending/branding tu mempengaruhi kehidupan kita..kita yang patutnya kuasai duit bukan DUIT kuasai kita..
Lagi 1..kebaikannya ialah kita akan lebih bersedia dgn sebarang kemungkinan..yela..kita kalo senang sekrang bknla akan senang selama2nya ye tak..persediaan mental n emosi adalah perlu..takdelah jadi kejutan budaya gitu..hehe

No comments: