Friday, December 14, 2012

sesuatu untuk dipelajari..

dari minggu lepas aku sangat busy handle macam2 pasal Family Day ..
dengan aku kena abiskan cuti tahun..dengan keje ofis yang kena setelkan sebab bos nak g travel..
dengan penilaian prestasi aku untuk tahun ni..dengan family matters...dengan acu amik SPM..
macam2...

pasal family day tu...takde apa sangat...sebab suma dah nak dekat final stage..
tapi cabarannya ialah sebab aku nak buat keje weekend..takde sapa boleh tolong..sebab dah ujung2 tahun ni..ramai yang pakat2 abiskan cuti tahun diorang lak kan..
makanya aku kena la balik lambat sket...setelkan keje tu sket2 time ofis hour...
suma nak kejar cepat sebelum ujung tahun sebab akaun dah nak tutup..pastu aku pulak nak g bercuti ke KK kan..aku x nak la keje aku tak setel sebelum aku g bcuti..

pasal family tu..memang aku kena bahagi dua la diri aku ni..hehe
sebab..aku kesian kat mak abah kat kampung...kalo ada cuti banyak..boleh la nak berlama2 kat sana..tapi sebab cuti pun takde dah..nk amik unpaid..gaji pun sedih..hhuhu
fikiran aku banyak kat sana sebabkan aku takleh nak concerntrate kat acu yang amik SPM..
sian acu..aku just harap dia leh buat yang terbaik la untuk masa depan dia..
abah aku pun dah lama aku tak bermalam temankan dia kat PJ nun...aritu je dia datang jenguk aku n acu..maybe sebab aku dah lama tak ke sana..dia lak datang melati nengok anak2..huhu
biler jadi camni..aku kena korbankan keluarga aku dulu la kot..sebab keluarga mertua lebih memerlukan aku n mycinta..lagipun sebagai isteri...kena la utamakan suami kan..
aku tak kisah...tapi penat tu penat la jugak...:)

pasal penilaian prestasi ujung tahun...hmmm..alhamdulillah...tahun ni naik lagi,...
syukur ya ALLAH..
3 tahun aku menderita kot...sekarang baru merasa manisnya..
k.ogie cakap bos aku kata aku layak dapat  tinggi sket tahun ni sebab penglibatan aku dalam family day dan bab keje..
hmm..bab keje tu..aku memang ada plan nak buat abis baik dah tahun ni..tapi masa dan 1 woman show...memang payah la nak achieve target tu..so, jadi azam ke tahun depan jela gamaknya

disebalik berita yang best dan tak best tu..kemuncaknya adalah pada hari rabu lepas..
aku tak tau la nak salahkan sapa..
salah aku sebab buat utang..dan cari penjamin yang tak berpotensi keje lama kat sini..
aku tak salahkan dia malah berterima kasih sebab sudi menjamin aku..cuma kenapa last minit cakap nak benti..sampai kalut aku nak cari penjamin lain
dan dengan syarat2 yang ntah apa2...aku rasa takde sapa nak sanggup jadi penjamin lagi..
oleh itu..aku terpaksa la setel loan tu..bukan sket..26K!!
pening tak?hmmm..
aku rasa dugaan terbesar untuk aku tahun ni..
kenapa aku kena setelkan gak?sebab aku rasa cukupla..aku taknak susahkan sesapa..biarlah aku susah sendiri cari dana setelkan loan tu..
aku percaya disebalik terjadinya benda2 camni..pasti ada hikmah yang tersembunyi...

jadi pengajaran yang aku belajar pada tahun ini ialah...

1. jangan expect terlalu tinggi sangat pada seseorang..
2. jangan la ingat kalo kita ni berkorban untuk orang lain..diorang pun akan buat benda yang sama kat kita...jangan harap camtu...dalam dunia ni..semua orang makin ramai yang jadi selfish...bukan masalah attitude..tapi kekadang keadaan memaksa diorang jadi camtu..
3. sila jangka apapun sebelum ianya terjadi...expect unexpected...kita tak tau apa akan jadi pada kemudian hari..sila la bersedia biler2 masa
4. kalo time senang memang senang jumpa kawan..tapi kalo time susah..betterla balik pada keluarga yang sentiasa ada di sisi kita...
5. last but not least....walo apapun dugaan yang kita lalui...terima lah..sebab hikmah disebaliknya (maybe manis..) akan datang dalam pelbagai cara..

semoga ALLAH memudahkan perjalanan hidup aku dan kamu semua...AMIN..




No comments: