Monday, March 12, 2012

drama - wangi firdausi

aritu aku ternengok 1 drama kat tv1..aku tak ingat pulak hari sabtu or ahad..
best la pulak..memula macam nak nengok gitu2 je..tapi dah layan sket..rasa nak nengok sampai abis lak..pelakonnya iqram & ana dahlia (wife chef riz)




iqram dinzly




ana dahlia



kisahnya si iman (ana dahlia) bercinta ngan firdaus (iqram) ketika sedang belajar..


tapi agaknya takut terlanjur..diorang ambil keputusan untuk berkahwin..


mak (norish karman) & ayah (nasir bilal khan) si ana ni menghalang pada mulanya sebab iman tu anak tunggal pulak tu..diorang tak bagi la kawin time blaja sebab nanti mesti susah nak bahagikan masa..


tapi dah kata anak tunggal kan..iman ni berkeras gak la..so, mak ayahnya bagi gak la walopun macam berat ati


biler dah kawin..diorang sewa bilik je..sebab firdaus ni pun tak mampu nak sewa umah..dia keje part time je malam..pulak tu si iman ni termengandung lak..jadinya ngidam nak makan macam2..demand lak tu..nak makan pizza je..


memula tu si daus tu layan je..tapi lama2 duit pun dah kena catu la..pastu dia pulak letih melayan karenah si iman..yang manjang penat..sampaikan basuh baju, sidai baju, kemas umah suma si daus kena buat..sian gak la ngan daus ..sebab siang g blaja..malam g keje..balik keje kena wat keje umah je..si iman dah tak larat, mabuk teruk kot..dia terus rest 1 sem sampai abis bersalin katanya..si daus takleh nak cakap apa la sebab dah iman decide camtu...tapi mak ayah iman bising gak la


pastu depa dok sewa bilik..berjiran lak ngan sorang lelaki (joey)..asalnya lelaki ni tolong si iman..sebab tengah sidai2 baju tetiba dia pitam lak..tapi baik lain macam lak sebab tolong beli makanan macam2..dah si daus jeles..padahal budak lelaki tu takde niat lain pun.


pas iman bersalin...daus pun dah abis blaja..dapat keje kat kilang as supervisor..(bagus dia tak memilih keje..walopun memula iman soal gak kenapa keje kilang)..masa tu diorang dah pindah umah sendiri..iman lak masa nak dekat bersalin lagi dah antar balik kampung..sebab senang nak berpantang..


masa kat kampung..dia taknak langsung jaga baby dia..sebab nak jaga body je takut laki dia cari lain..ni sebab dia beli jamu dari Enot..dok hasut dia suh beli sebab nanti laki lari..mak dia bising tapi dia jenis keras kepala..mak dia pun malas nak layan..


pastu dah abis pantang pun..dah dok umah sendiri pun, anak dia tak nak jaga..alasannya sebab dia tak reti..terpaksa la si daus ni yang uruskan anaknya tu..agak selfish la si iman ni


si daus lak dah terasa duit gaji tak cukup sebab dah ada anak..termakan pujuk kawan dia yang jual dadah...tapi kecil2an je..yang si iman..dah ada anak terus taknak blaja dah..dia nak keje lak..jadi kerani..pastu anak tinggal kat sorang jiran diorang..(maimon talib)..si iman yang memang tak suka jaga anak terus amik kesempatan..


dah malam camtu baru amik anak dia..sampai la 1 hari..si daus ajak iman bercuti ..tapi berdua je..diorang taknak bagitau mak ayah masing2 sebab nanti diorang banyak tanya..jadi dia tinggalkan kat pengasuh tu..diorang tak tau sebenarnya anak diorang tu salu kena dera..tapi alasan yang dibagi salunya sebab anak dia jatuh la..bgaduh ngan budak lain la..


masa tengah bercuti..dapat kol anak dia dah kritikal..sebab teruk didera..balik2 pengasuh tu dah kena tangkap..tapi terlambat gak la..sebab anak diorang dah koma..kena operate kot buang darah beku dalam otak..


si daus yang pendek akal nak jual dadah besar2an untuk tampung kos operation tu..dan akhirnya tertangkap..sementara tu si iman lak terpaksa terima hakikat yang anak dia memang takleh nak diselamatkan lagi..


masa di kubur tu baru daus dibawa oleh pihak polis untuk melawat kubur anaknya..dan masa tu semuanya dah terlambat dan iman pun pengsan di situ..


finish..



pengajarannya :-



* jangan bantah cakap mak ayah..depa kalo halang sesuatu tu..pastinya ada sebab yang munasabah..



* jangan demand sangat..terima je seadanya pasangan kita..



* jangan selfish..suma benda tak tau..main pas je kat orang lain..jangan la salu sangat di 'spoonfeed'..cuba blaja..bodoh boleh diajar..tapi kalo bodoh sombong..lu pk la sendiri!



* jangan pendek akal..pk la apa impak sesuatu yang kita nak buat tu..



* paling penting..jangan lupa agama..daus n iman ni lemah iman..tu yang jadi camtu..



dah lama tak review drama kan..haha..boleh start balik dah ni

No comments: