Sunday, January 8, 2012

jiwangkah..

haha..mari kita mengimbau masa bercinta dulu
aku memang dulu seorang penulis..dari zaman sekolah..kalo tak pantun, sajak, cerpen or mini novel..tapi dah lama juga tak menulis..
masa beberapa bulan sebelum kawin..
masa tu balik dari ofis lambat kot..(untungnya dapat suami yang sama ofis..hehe)..so, kitorang bosan tak tau nak watpe..sambil2 wat keje tu..
blinggg...kuar idea..aku cakap why not kita wat sajak untuk diri masing2 tapi tajuknya mestilah ....

R. I. N. D. U..

dalam masa 1 jam pastu masing2 antar sajak ...baca dan hayati..ehehehe

ni mycinta nyer nukilan



Istilah Rindu


Merindu pada yang berlalu
Menanggung beban tatkala sendirian
Pengenalan hati untuk bersua
Mengharap pertemuan dua jiwa
Mengubat kerinduan yang kian bergejolak

Namun
Masih tidak mengerti
Apakah rasa rindu itu hilang
Setelah ada pertemuan
Atau semakin bertambah
Bila berhadapan

Hati dirundung perasaan rindu
Ku tanya pada setiap yang berlalu
Mataku tercari-cari selalu
Apakah itu rindu?

Ada yang berkata
Rindu itu menyiksa jiwa
Terkadang rindu itu semanis madu

Ada juga yang berkata
Rindu hanya pada yang jauh
Tidak kepada yang berdekatan

Tapi sejauh mana benarnya?

Amat sukar nak dihuraikan
Begitu payah untuk ditafsirkan
Sungguh dalam makna sebenar
Anugerah istimewa perasaan hati

Apa yang pasti
Ku perlihatkan padamu
Apa yang diperlukan hati
Kerinduan muncul tatkala bertemu
Tenang tapi gundah
Gundah tapi tenang


amacam..ada rasa terharu tak...masa dapat dan dah baca tu tak dinafikan memang berbunga2 sangat..hehe
ni pulak aku nyer hasil karya



R.i.N.D.u

Ku terdengar suara hati menjerit
Melaung ingin diisi, ingin dipenuhi
Terasa kosong & ada rasa ingin menikmati
Suasana yang damai namun menggelisahkan
Merimaskan , melemaskan jiwa ini....

R-rasa
I-ingin
N-Nikmati
D-Dari
U-Uniknya getaran perasaan ini
Tatkala mata bertentang
Ada rasa yang tersimpan
Mahu diluah namun kelu lidah tidak terucap..

Apakah rasa ini?
Bagaimanakah ianya terjadi?
Siapakah yang punya rasa yang sama?
Berapa lama harus dilalui?
Bilakah ianya akan berakhir?
Meskipun persoalan ini bermaharajalela di fikiran
Namun belum siapa ketemu jawapan..

Rasa ini indah bagi yang bahagia
Namun kenapa masih ada rasa itu meski bahagia?
Sudah bersua berkali , sudah meluah kata cinta..
Ia masih belum puas melerai sengsara..

Rasa itu perit bagi yang kecewa
Seksanya menghalau jauh ianya pergi
Berperang antara benci dan rasa itu
Namun adakala tewas dibawa masa...

Bagi diri ini
Biar rasa itu indah dan perit
Aku tetap mahukannya
Kerana itulah yang mencorakkan perasaan
Yang mewarna liku2 hati ini
Agar jadi manusia berjiwa
Agar jadi insan yang tahu nilai menghargai
Kerana aku sedar
Rindu itu Nikmat perasaan...



jiwangkah kami?hahahaha


ala..adatlah masa bercinta kan..nak luahkan perasaan tu kekadang termalu sendiri..so, dari penulisan kekadang boleh dijadikan bukti gitu..

3 comments:

Estella Annabelle said...

wowww... nice..

AdanyaKauUntukku said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhh
dua2 kaki jiwang karat ye

huhuhu

ila pun minat benda cenggini
pernahh buat sajak lah
tapiiii duluuuu

ila rasa last ila buat sajak....
masuk kat majalah opis kite..tu last sekali....pastu malas

dan cerpen pertama dan terakhir ila bertajuk a.k.u....

siap buat front cover ok..ha h aha...

tapi mana nashkah tu pun ila tak tahu

ItaYaniN said...

estella..sesekali je tu..

ila..dulu karya aku pun salu masuk berita kijang..ni dah lama stop..aku nak start balik kekadang takde idea..haha