Sunday, December 4, 2011

Kuching Trip - Departure (KL - Kuching)

rentetan yang aku citer pasal ada kisah yang terjadi masa kami nak g kuching tu..
ni la kisahnya..
tarik nafas...lepas..tarik nafas...lepas..
kan aku yang incaj untuk suma benda..
tapi aku memang dah beberapa ingatkan akak2 aku supaya bawak doc2 penting (macam mykid/surat beranak anak2 diorang sekali)..
tu la kan..nak jadi citer..
kitorang nyer flight kul 8.30 pagi..seawal kul 7 lagi aku dah sampai (agak lambat padahal jalan agak clear..tapi memandangkan aku yang drive..tau jela..slow je bawak..hehe..kuar umah kul 5.15pagi..amik am kat umah abah aku dan terus gerak ke LCCT)
pasal trip ni masa booking tiket tu lagi dah ada problem..
aku tersalah key-in 1 huruf nama anak buah aku..so, mykid dia aku pegang sebab nak wat pembetulan kat kaunter air asia kat kl sentral..
tapi dah g kaunter pun haram depa tak betulkan..
pastu tanya orang2 yang dah penah face problem macam aku..diorang kata ok je..takde masalah..
so, tu setel 1 problem..
pastu sehari sebelum nak g tu..malam tu aku takleh nak lena..hati berdebar2 je..sampai kul 2pagi baru aku lelap..aku dah jangka ada benda nak jadi..tapi tak tau apakah dia..kul 4.30 pagi dah bangun mandi, siap2 n panaskan enjin keta..
akak aku yang 1st..kul 6.30pagi dah sampai kat LCCT..semangat kan..
akak aku no 2 sampai lebih kurang ngan aku je..dalam kul 7 pagi camtu..
oh ye..aku ikut MEX highway..jalan sangat lancar..tapi aku yang drive slow sebab banyak bas menghala ke bukit jalil (sebab aritu ada sambutan Maal Hijrah kan)
sampai tu pun dah problem lak ngan keta aku..masuk parking ok..tapi nak betulkan tayar..tetiba stering lock..ah sudaa..macam2 tau..
pastu aku lock jela terus..malas nak fikir..otw ke balai berlepas aku sms kawan & supplier keta aku tu..tanya nak solved camana problem aku tu..so, balik sok aku takde la kelam kabut kan..
baru nak ke kaunter bagasi drop tu, akak aku dah start wat lawak..dia baru nak tanya kalo anak buah aku takde mykid camana..aku cakap takde takpe la..yang penting ada surat beranak..sekali dia cakap tak bawak..
arghhhh..menjerit kat situ aku..masa tu dah kul 7.15pagi..
aku terus jalan g sale counter air asia..tanya..dia kata takpe..sebab ikut parents..tapi dia suh wat police report kat balai situ..terus la pegi..
dah la kita rushing..polis tu lemah gemalai je taip satu2 huruf..huwaaa..rasa nak suh dia bangkit je aku tolong taipkan..
kul 7.45pagi baru setel..pastu g kaunter nak letak bagasi..
1 hal lagi terjadi..petugas tu kata tak boleh lak nak terima police report tu..dia tanya gini je "akak nak pegi suma skali ke or pegi dulu dan budak yang takde doc tu pegi kendian"..aku jawab "ehh..ilang akal ke apa..budak kot..takkan nak biar g sorang2 kan"..pastu dia terus suh g kaunter no R68..aku pun pegi..tapi takde orang..nicee sangat kan..
so, aku pegi ke kaunter R67..ada sorang indian guy jaga..
dia pun cakap diorang leh accept police report tu masa check in kat LCCT...tapi dia takut ada prob kat imigresen kat sana ...diorang leh halau balik terus..melainkan kalo memang kami lahir kat kuching..
lorrr...kalo cakap awal2 kan senang..ni tak..tolak kitorang sana sini..
pastu indian guy tu suh aku n yang lain letak bagasi dulu..dia explain kat abang ipar aku..memang dia kena g balik amik surat beranak anak buah aku dan dia kena tambah RM100 untuk tukar time flight..
aku lak..sampai kat kaunter bagasi memang dah jam 8.10pagi camtu..pastu yang jaga tu nengok jam dan cakap "maaf..gate dah close ni kak..takleh terima dah bagasi ni..nak naik pun dah lambat ni ..akak kena tukar time flight la..akak pegi balik ke kaunter tadi..tanya camana"
aku pun dah ngamuk la kan.."apsal korang ni..yang jadi lambat tu sebab ko la..tadi ko g sana..yang sana suh g sini..apahal?pastu ni camana?aku taknak bayar..korang yang wat kitorang jadi lambat..tadi nyer kes tu kalo ko bagi solution memang dah setel dah tau tak!!" memang aku dah ngamuk ..sori la..aku bengang betul..
so, aku pegi kat kaunter R67 tadi..budak tu kata.."takpe kak..akak tinggal bagasi kat sini..abang tadi tu akan bawak skali masa naik next flight...saya handle kes abang tadi tu..akak dan lain2 pegi kat P12 sekarang..flight dah nak boarding..lari sekarang!!"
cilakak kan..dah dia suh larik..korang expect apa?kitorang pun macam tak cukup tanah la larik ke sana..yang penting aku sampai situ dulu sebab aku leh suh diorang tunggu yang lain2..
sian siot..akak aku ngan baby..ngan hand luggage..ngan mycinta yang sakit kaki..acu yang larik sampai beg tercabut..gilo masing2..aku jangan cakap laa..sampai cramp kaki aku..
dah la takde sign mana flight ke kuching..dah larik punya larik..masuk 1 lorong tu baru jumpa orang..tanya mana flight kuching..(indian guy lagik) dia kata "ha?kuching ka?" pastu dia walkie talkie kawan dia..dia tunjuk lorong depan lagi..arghhh..kena larik balik..tensen weii..dia kata cepat kak..dah nak boarding..cilakak..kaki dah cramp kot..ko suh larik lagi..aku pun dah macam atlit lumba jalan kaki je berjalan..tapi nasib memang baik la..ada stewardess tunggu..dia suh tarik nafas ..yela..macam orang giler larik sana sini..hahah..
aku tunggu yang lain sampai..baru naik sama2..
dan flight pada pagi tu delay selama 10minit sebab kitorang..hahaha..sorry!!
dalam flight tu..ada 1 row seat yang aku bayar (sepatutnya seat abg ipar n anak buah aku) tapi ada orang lain dah duduk dan buat tak tau je walopun stewardess dah suh dia bangun...sama ada dia pekak / bisu or dia tak faham bahasa tak tau laa
so aku yang penat berlari2 tu tak kuasa la nak marah2..biar jela dia dok..jawab jela kat akhirat sok..malas nak bising2..
aku memang marah pasal kes lupa bawak doc tu ..tapi biler fikir balik masa dah dok dalam flight tu..kelakar pun ada..macam kejar bas je kitorang suh tunggu2..padahal tu flight kot..suka2 hati je kan..haha..ntahla..ni la kenangan yang takleh nak dilupakan seumur idup rasanya..hehe


tengah tunggu turn nak berlepas..


sangat bersyukur sebab suma anak2 buah aku walopun 1st time..tapi suma behave sangat..takde la macam bebudak kecik yang lain dok terlompat2 or nangis2 ke..


budak kecik ni paling senang..tiba masa dia minum susu..pastu Zzzzzzzz je..bagus betul


niyaz pun sama..dok diam..nengok ayah dia baca katalog la..magazine la..


sian akak aku kena pangku nia..sebab seat dah kena amik..tapi tak lama berlepas..nia tido..aku n mycintaku tolong pangku..



mereka




acu

akak aku n nia..sian tak complete family dia..




am n adam..am pun 1st time juga


dah jauh meninggalkan KL


kami dok seat tengah..jadi nampak la sayap..hehe


pagi tu sebab suma jadi kelam kabut..agenda bekfas bersama2 pun tak jadi..maka suma dalam flight berlapar jela..memula jual mahal taknak beli dalam tu..sebab mahal kan..tapi masa dia dok usung troli sana sini..last2 aku terjebak gak la beli nasi beriani bukhara..bau menyucuk2 idung..sedap sangat baunya..makan wat alas perut je..share2 ngan mycinta..dah plan nak makan biler dah sampai kat kuching nanti..


till then..stay tuned ya..:)


4 comments:

AdanyaKauUntukku said...

kalut sungguh..
susah gak ni kalau flight ramai2
pastu terlupa bawak mykid/surat beranak....

ila ari tu mmmg bawak
bila terfikir pasal benda2 bodoh ni akan jadik
in case kan
tapi nasib baik semuanya OK

BHMB said...

haha..tu la..tp biler pk2 blk mmg lawak la..ikutkan aku mmg details nyer orang..tapi benda2 ni camni mmg out of control la ila..benda nk jadi kan..suma tu mmg ada hikmahnya la..hehe

Mya said...

duhhh aku yg membaca ni pun dag dig dug apa lagi ko kat sana..
tp mmg selalu kalau nk travel kena buat checklist dan kena cek byk kali takut benda2 gini la..
apa2 pun lesson learnt.. :)

BHMB said...

tu la pasal mya...kita mmg cek byk kali..tp akak aku pun dah tersilap..nk wat cmn kan..tu la mcm aku ckp..kita hanya mampu merancang...heheh