Monday, December 5, 2011

Kuching Trip - Check-in Hotel

kitorang sampai di kuching jam 11.15pagi..agak awal dari jangkaan..syabas untuk pilot airasia tu..
elok je touch down aku dah on hp aku..sebab aku dah book tour agent tu kan..so, taknak la lama lak driver tu tunggu kitorang sampai kat airport..
yang berurusan ngan aku pasal pakej tour tu ialah En. Bahtiar (nanti aku citer lebih lanjut pasal tu..next entry nanti ye) ..
memang aku dapat pakej yang sangat2 murah compared dari memana tempat yang aku jumpa..
so, kitorang kuar dari balai ketibaan dah kena urusan imigresen (kena cop la apa la..) ..pastu terus g tempat bagasi..
cerdik kan..padahal memang takde bagasi..terlupa arrrr..aku, mycinta, acu n am memang takde bagasi pun..kami ala2 bagpackers..suma bawak beg sandang..so, akak2 aku la..dok tunggu..
pastu aku sergah la..kata bagasi kan naik next flight ngan abang ipar aku tu..
baru la suma dok tepuk dahi..terlupa..
aku kol driver memang dah tunggu kitorang..dia pun terus bawak ke hotel..
sampai hotel around 12tengahari..lambat lagi nak check in kan..
masa tu akak2 aku dok kat lobi je..
aku lak memang dah penat berlari..plus lapo..plus penat..plus berlengas peluh2 suma..aku terus je ke registration lobby..
aku cakap "dik, kamek sampai awal la..check-in time lambat lagi ni..nak tunggu kul 2"
budak tu bagus la..senyum je..pastu dia cakap "takpa kak..bagi surat..kalo bilik kosong akak boleh terus masuk"
wahhhh...memang rezeki pulak tu..kebetulan ada 4 unit yang memang available..tapi 2 unit tu beza tingkat jela..so, yang tingkat 1 aku bagi akak2 aku..yang tingkat 2 aku & am/acu la dok 2 unit tu..aku amik 2 unit single king bed...2 unit queen double..syok weii..
oo..citer pasal hotel ni..ofis aku memang menyediakan kemudahan penginapan (accomodation) untuk kakitangan yang nak bercuti ke Sabah / sarawak..
sebab kat semenanjung ada resort ofis..tapi kat sini memang diberi special rate jelah untuk hotel2 terpilih..untuk kuching ni..ada 2 buah hotel (eh..ye ke 2 ek..ke lebih) yang bebetul kat tengah town ..1 kat riverside majestic..1 lagi grand margherita..aku amik yang grand margherita..
keistimewaan lagi untuk aku ialah sebab aku dan mycinta adalah dua2 staff ofis yang sama..sorang staff eligible untuk book 2 unit je max..so, aku n mycinta dapat 4 unit la..memang cukup la untuk family trip ni..hehe
rezeki kan..ni la kelebihan keje 1 tempat..:P



hotel kami dok sepanjang 4 hari 3 malam di kuching


view dari bilik akak 1st aku..bilik dia je view best..yang lain view town..boring..

bawah ada swimming pool..best


ni bilik aku..besar dan selesa..

baru sampai..so, bilik agak kemas..

wardrobe..dalam tu ada bathrobe, ada iron & board, ada slipper, hanger, safety box..macam2 lagi

kitorang dok sat baring2 dalam bilik...kul 1 kuar cari makan..oh ye..hotel ni tengah wat preparation deco untuk krismas..ni antara yang ada..rumah bersalji..tapi tu dibuat dari roti tau..bau sangat sedap..rasa nak gigit

ada souvenir shop gak..harga ok..takde la mahal sangat..kira tak beza sangat gak la dari kedai luar..

am n acu sibuk nak bgambo kat arca yang ada..


budak kecik ni masuk2 bilik dah main telefon..ayah dia cabut n letak atas almari..bagus..so, setiap kali nak kuar kena sms jela kat hP..

kami yang seronok..


tak cukup 2 orang korum family aku..iwan last minit tak dapat join sebab dia baru balik dari Iran, rehat 2 hari kena g bawak pelancong g KK...dah balik KL, rehat sehari kena g KK balik sebab ada staff day jabatan dia..dia sampai demam gak la masa kat KK tu..dia patut jumpa kitorang hari Isnin, 28 nov tu..tapi sebab ahad tu dia tak kebah lagi demam..aku suh dia balik KL jela terus..tapi tiket balik kL dari kuching dia terpaksa la Burned..huhu

abah aku pun tak dapat ikut..padahal iye2 dia dah masukkan agenda Kuching ni dalam diari..

susah gak la dia nak lepas..sebab dia terlibat ngan aktiviti pandu puteri kebangsaan..(dia keje ngan persatuan pandu puteri tu lak sekarang..bos dia sorang kerabat Selangor)

tu jela..agak tak syok trip ni..kalo dapat kumpulkan suma lagi syok kot

No comments: