Tuesday, December 6, 2011

Kuching trip - 1st day City Tour - Cat Statue & Jong Crocodile's farm

sebenarnya city tour ni, diorang cadangkan bermula masa hari pertama kitorang sampai
diorang propose pegi serikin..(sebab pasar serikin dibuka hanya pada hari Sabtu and Ahad sahaja)..tapi sebab aku dah kabo kata hari sampai adalah hari untuk berehat sahaja..hari kedua baru nak g city tour..
kat kuching subuh cepat tul kan..kul 4 lebih dah azan..pastu kul 5 lebih dah cerah..matahari dah naik..masa kat sana..tak payah pakai alarm clock terus terjaga..baguss..
kul 7 pagi kitorang dah bersiap2 dan bekfas di kafe hotel (bekfas memang aku minta included sekali dalam room rate)..
pas makan2 sementara tunggu driver sampai..kitorang bergambo la kat cat statue ni..tak jauh pun..bebetul seberang jalan je dari hotel..kalo orang kampung kata "sekangkang kera"..hehe



pagi takde ramai orang sangat..kalo tak..dari dalam bilik aku nengok setiap masa ada je orang bergambo kat situ ..


jangan ditanya mana mycintaku..pagi2 adalah time ke toilet..tambah2 lagi pas makan buffet bekfas macam2..haha

diorang feel tourist..lupa nak bagitau..pasal abang ipar aku yang naik kendian nyer flight tu..dari airport (pas kitorang berlari2an kejar flight tu..) dia terus balik umah kat klang (dalam 1 jam lebih gak perjalanannya)..sampai kat klang agaknya dia singgah makan2 dulu..baru g LCCT balik..pastu dapat naik flight kul 12.55 tengahari..sampai kuching dalam kul 3 gak la..dia kol aku masa dah sampai airport (sebab aku kena arrange airport transfer to hotel lak untuk dia)..nasib baik dia kata indian guy tu berpegang janji..walopun dia dah tukar shif..dia assigned kat kawan dia kes kitorang tu..bab tu aku puji la Air asia..takde la dia lepas tangan je kan..aku risau ..berkali2 aku kol hp abang ipar aku..sebab dia memang takde pengalaman lagi travel jauh2 ni..tu yang aku dok kol2..sampai la aku kol hp dia dan masuk mesej suara..baru la aku leh rasa dia dah dalam flight..alhamdulillah..dia selamat sampai ngan anak buah aku tu..


family akak aku, alin

budak ni wat hal..ayah dia bengang tinggalkan dia..hehe

melalak la sorang2 kat situ..

sebab kami dalam 13 orang termasuk kanak2..driver bawa 1 van besar je ..muat untuk suma orang..

1st tempat kitorang g..jong's crocodile..untuk sesapa yang nak g kuching..aku bagi nasihat takyah masuk la sini..mahal pun..pastu penat, panas, busuk, kotor, buaya pun tak banyak..best lagi langkawi nyer taman buaya..tiket masuk ke sini ialah rm16 untuk dewasa, rm8 untuk kanak2..baby je tak kena bayar..budak umur 2 tahun pun kena bayar..ntah apa2..so, kitorang agak nyesal la sebab masuk sini..patutnya kitorang stay sampai kul 11 pagi kat sini..tapi sebab panas n busuk..kitorang blah jela..tak tunggu pun feeding time..malas..

dah bayar tiket..korang akan dapat stiker ni..aku tampal kat suar...haha..tanda protes..

ni bukan habitat buaya..tapi ikan2 arapaima..besar2..kalo buaya dok situ..kenyang la dok sambar orang lalu lalang..hahaha

buaya yang ala2 je..

buaya paling besar..apa ntah namanya Pak Indon kot..

ada juga taman merak..

kuar dari taman buaya tu..driver bawa ke kilang pasu..aku memang kureng kot beli barang2 camtu..aku beli 2 biji je pun..untuk mak mertua n akak ipar aku..tu je..hehe


pastu kami melawat orang utan..yok..

No comments: