Tuesday, August 9, 2011

menu buka posa

bulan posa ni rasanya boleh kira berapa hari aku g bazar ramadhan..
ikutkan umah aku ni dekat sangat ngan bazar ramadhan danau kota yang havoc tu..
tapi menengok orang yang sangat ramai dan sesak..malas lak aku nak nyinggah..
jadi, salunya aku masak jela..hanya pada hari selasa dan jumaat je aku beli lauk/makanan..hari lain memang keje aku balik ofis terus mengadap kuali and periuk..huhu
1st and 2nd day posa aku ada snap gambo menu..tapi aku ni dah kelupaan la save kat mana..atau pun aku just imaginasi je yang aku snap gambo padahal takde..heeheheheeh..ntahla..aku sekarang ni kelam kabut..balik keje nak masak lagi..nak idang lagi..
bulan posa aku masuk keje kul 8.30...balik kul 5.30ptg..tu pun kalo mycintaku takde keje la..kekadang tu terpaksa lajakkan sampai kul 6..sampai umah around kul 6.30 tu dan lagi masak sebab maghrib kul 7.30 lebih kurang kan..selalunya dari ofis lagi dah ingatkan acu hangat nasi and rendam barang mentah..jadi sampai umah keje tu dah senang sket la..jom nengok apa menu aku aritu..




buka posa 4 ogos - masa ni dah muak makan nasi putih (bukan aku..diorg la..aku ni bkn makan apa aku masak pun..ntah apa2..pelik sket aku ni..salunya menu aku beli..either mihun/mee/laksa) ...menu hari tu sangat simple..nasi goreng sardin + ayam goreng crispy + ikan pekasam + sambal kicap + kuih2 + air kopi ais


buka posa 5 ogos - menu ialah siput sedut masak lemak (beli) + ikan pekasam (fav mycintaku) + ikan caru bakar bersambal + daging masak merah + kuih2


ada gak air tebu..nyum2


buka posa 7 ogos - menu ialah ayam masak kicap + kailan ikan masin + telo masin + ada wat nasi lemak juga lauk sambal bilis and telo rebus + murtabak megi (aku wat tapi kuali leper tu dah lama tak pakai jadi asyk lekat je..benci..kena loyong la tu..)

korang camana?masak ke beli?

takpelah beli pun..sebab ikutkan sebagai isteri yang berkerjaya ni..balik ofis nak masak lagi memang penat..tambah lagi kalo dah ada anak..haihh..

macam aku..mycintaku dia jaga bahagian air je..acu bahagian kuih2..sometimes aku dah siap2 tggal duit kt dia..pandai2 la dia nak beli kuih apa..

tapi dia ni jenis bernafsu bab beli kuih2 ni..salu terbeli banyak tau..aku dah pesan jangan lebih dari rm3 je..kat umah tu aku je yang rajin makan kuih2..sebab aku tak makan nasi (bukan diet,tapi peel aku memang gitu..)


pening gak kalo jenis memasak ni..sebab dari ofis lagi dah kena start menu apa nak masak..haihh..

kat umah tu kalo jenis sumbat apa sahaja takpe gak..ni lauk tak leh sebarangan..kang ada la yang repeat sampai 4-5 hari..camana tu..susah gak kan..hehe

oklah..nak fikir menu apa lak aku nak masak ni...

selamat berbuka u olss..


4 comments:

AKO @ retna said...

AKo?
Konpom arr beli jer..

Nak masak??
Huh, masak air je la yang mampu..

Makan pun ciput, cam x berbaloi nak masak... ;-)

BHMB said...

ha..ko takyah masak..tak berbaloi..kang berhari2 baru abis..hehe

Mya said...

aku rajin masak plak sekarang.
tapi mmg simple2 je la..

BHMB said...

bagus..ko dah menuju ke arah menjadi isteri mithali tu..hehe..
tak kisahla walo simple pun..yang penting masak..save duit beb ..
kalo beli pun bukan sedap sangat..portion pun sket..ntah la..betul la org ckp..org bniaga ni la paling senang nak tempah tempat kat neraka..hhuhu