Tuesday, August 16, 2011

buka posa - 11 Ramadhan

ada 1 hari tu..aku teringin sangat nak masak ketam..kebetulan pulak jatuh hari khamis..which is hari yang ada pasar tani kat area umah..
masa tu gerak dari ofis pun dah agak lambat..terus berdesup g pasar tani..
around kul 6.15 sampai situ..terus tuju bahagian ikan2 ..nasib baik la ketam ada..kalo tak tukar menu la jawabnya..
pas pilih2..suh penjual tu siang ketam tu sekali..
nasib dia melayan..kalo tak jadi keje la aku menyiang kat umah..
sup sap2 gak la aku wat keje..tanggal tudung..sinsing lengan..terus masuk dapur..sementara goreng, aku tumbuk bawang..sambil potong aku masak nasi..macam2 la..memang multi-purpose la pada hari tu..
so, dipendekkan citer..nengok jela gambo bawah ni..aku siap masak2 dan hidang jam 7.20 malam..cepat gak kan..hehe


the making of.. masak lemak ketam ..fresh dalam periuk lagi..


ketam yang dah siap dimasak..nyum3


ikan keli bakar (beli kat kafe)..2 ekor for rm7..murah gak la..

sotong masak kunyit with kacang panjang

sambal2..belacan, kicap n air asam

kuih muih..pau sambal, ketayap @ gulung, sosej roll kenit2


punyalah banyak lauk..aku hanya makan mi bandung 2 hari lepas beli kat kafe yang tak sempat2 nak dimakan..huhuhuh

air oren sunkist

taraaa..sudah dihidangkan..


petua orang dulu2..kalo beli ketam..ko timbang2 masa pilih tu..kalo rasa berat..means banyak la isi..masa aku beli tu..bulan tengah ngambang kot..ketam isinya penuh..puas ati beli..6 ekor for rm15..bolehla..kalo beli lauk siap sekor ketam tu ntah2 diorang caj rm10..bazar ramadhan memang makin mahal la jualan depa sekarang..

No comments: