Wednesday, July 20, 2011

baca ria?

pada suatu pagi...seorang rakan sekerja menghulurkan ini dengan ucapan..

"tolong..tolong..tolonglah derma..untuk sekolah anak aku"

erkk..aku nengok..kad apakah..
dah siap2 kuarkan rm2...dengan dialog berikut

"rm2 je..bebudak takleh pegang duit banyak2..hahah"

nak tulis nama aku dan mycinta..
tup2 nengok..paling rendah adalah rm2 ok..rm1 adalah tak laku di kad itu..wahhhhhh..kelass sekolah anak ko kan..tapi takpelah..sebabkan dah lama tak beramal jariah ngan bebudak sekolah..aku pun pejamkan mata, hulurkan duit..(pejam mata sebab dah tengah bulan..walau seposen pun sangat berharga di tengah2 bulan camni..hahahah)
aku hulur la rm4..heheh..(perlu ke nk gembar gemburkan pemberian itu?hahah)


rupa kad tersebut..

dari depan membawa ke belakang..tanpa segan dan silu ..bonda si pelajar itu yang bersungguh2 meng'collect' dari staff department aku yang secoit itu..
tapi..dah namanya rezeki budak tu kan...agak banyak juga yang dia dapat..
sila rujuk gambo kat bawah ni..


untung bebudak sekarang..dah tak nak dah meround mencari sendiri
masa zaman aku sekolah2 dulu..ada je benda gini..tapi bukan lah baca ria...tapi jogathon kot..
seingat aku masa sekolah rendah sekali..sapa peng'collect' paling banyak..dia dapat adiah beskal..
aku masa tu dah ada basikal..bukan la ngadap sangat nak dapat lagi 1 ke apa..
tapi sebabkan sekolah kitorang dah syaratkan kena gak collect at least rm20 seorang..
keji kan...aku yang memang pemalu..(betul..sampai sekarang masih malu..tapi nengok la keadaan..)
dalam keadaan tak rela..pergi gak la meround basikal ngan kawan aku..g collect kat umah orang yang besau2 tu..
ikutkan setakat rm20 tu boleh je abah aku bagi..kendian letak la nama sesapa kan or paling glemer masa tu..'HAMBA ALLAH'..
tapi abah aku nak ajar aku bersusah payah cari duit...tu yang terpaksa tanpa rela meround umah orang dok cukupkan kuota tu..huhu..seksa sangat..
tapi sungguh..tu la yang buat aku lagi puas masa tu...malu tu ilang sket..tambah keyakinan dalam diri tu 1 hal..tapi paling penting adalah korang akan belajar betapa susahnya nak dapat duit walaupun rm1...hmmm
bebudak sekarang ...semuanya nak senang..semua nak depan mata kan..kendian tak tau nak hargai kesusahan mak ayah depa cari rezeki camana..
sometimes kena gak ajar sket bebudak ni suh berdikari..
biar diorang belajar apa itu kehidupan..:)

2 comments:

AdanyaKauUntukku said...

tingat lagik
dulu kutip ni tuk jogathon
sekali datang..satu kampung untuk sebuah rumahhhhh....huhuhu...

aii pun pemalu gak
tapi aii follow....
org hulur buku tu..kite pun hulur gakkkkkkkkkk

BHMB said...

kan..dulu kita kena cari utk diri sndiri..xde nyer sapa nk tlg collectkan utk kita..suma kena usaha sndiri..huhu