Friday, June 17, 2011

Inflasi KAH?

zaman sekrg ni sana sini org merungut..
harga brg makin naik..minyak pun naik..
haihh...
xtau la sampai biler akan jadi cmni..
tau la malaysia ni menuju utk menjadi negara maju..tp kalo suma brg naik harga..keadaan ekonomi negara x menentu..kuasa beli xde..duit pun susut nilai..how nk maju meh?
bkn nk merungut..tp mgkin nk mngeluh sket..
dulu..aku rasa utk sesapa yg bkeje..bwk rm10 pun rasanya ada lg belen rm3 ke rm4..yela..beli ns cmpur..+ air..br brp RM kan
tp aritu aku g tapau nasi separuh+kuah kari+telo ikan sket+ayam grg+acar timun sejemput=Rm7.30..tu pun dia genapkan je jd rm7..still bg aku mahal..beli lak air...masa turun tapau bwk rm10..tp naik bwk 20sen..apa cerrr..
aritu lg melampau..aku beli ns lemak + sambal kosong + telo grg + ltk sambal ikan bls 5-6 ekor = RM2.80...haihh..salu beli ns lmk n telo grg rm2 je..tp sbb ltk ikan bls tu..dh UP 80sen..hoiihhh..mahal okkk
now utk banje sekolah adik aku si acu tu pun hari2 aku bg rm5..kalo aku bg rm3-4 aku x tau la apa je dia leh mkn..sbb aku penah mkn kt kantin skola dia..ns ayam (which is ada ayam n nasi n sambal je) pun dh cost rm2.50..tu tahun bila aku g ek..last 2 years kot..now mst dh jd rm3..
kantin skola pun..tlg laa hai..korg kan dpt mcm2 subsidi dr kjaan..xyh la nk sibuk naik harga gak..sian bebdk ni ha..aku wpun x de anak lg..tp aku ni ada adik yg bersekolah ..wpun adik aku form 4..aku xleh tahan la nk pk psl banje diorg kt skola..how about adik2 yg mak ayah diorg mampu bg rm1 or rm2 je sehari??apa je diorg leh beli??pk la sket kan..
sekrg g psr mlm pun..bwk RM50 pun x nampak apa2 blh beli..tau2 dh abis duit tu..brg nyer sejemput je..
btul la kan..duit tu dh susut nilai..brg makin mahal..kuasa nk beli mcanak2..
aku x malu nk ngaku kalo thn lps aku blh lg nk bcuti2 msia ni..tp thn ni 1 negeri pun aku x pegi lg..dan nasib baik bg aku tu bkn 1 keperluan sbb byk lg yg lbh penting utk aku spendkan..
kalo org byk duit n mampu xpela..tu hak diorg la..sekrg aku nk citer dr segi pandangan aku je..
aku xleh bygkan la kalo keadaan bterusan camni..
dgn gaji yg masih di bawah paras 3k sebln..cmn ngan org yg dh ada family n anak2 yg ramai..rasanya xde baki langsung kot nk wat saving..
tp aku alhamdulillah..so far aku masih ada smpanan dlm ASB ngan Tabung Haji tp tu pun kekdg kena gak korek2 biler dh sesak nafas cmni..
bln ni sgt terasa la..salunya tgh bln tu br sesak2 kan..tp aku awal2 bln aritu pun dh start korek sana sini..naper ek..sbb mcm2 harga brg naik?ikutkan aku ada gak masak2 kt umah..
kena ubah cara idup ke?
nk ubh cmn lg?knp kita2 yg org biasa2 je kena ubah?knp x org2 yg kaya n berada yg kena ubah?
plus gaji pun org mcm kita2 still x naik2..how to change our life style?
mcm aku ni untung la sbb x pakai keta lg..tp mujur gak dh dok umah sndiri..dan utk adik2 ipar aku kira untung la sbb dok ngan aku n hubby..kalo diorg dok luar menyewa aku x rasa tiap2 bln leh blk kg..silap2 bbrp bln sekali br leh blk kg kot..aku rasa laa..yela..ngan minyak lg..ngan tol lg..
pot pet dlm ni pun x guna ek..
keadaan still cmni..kena tukar cara idup gak ek..cmtu kuatkuasakan suma rakyat msia g keje naik beskal jela..br harga minyak turun kot..blh gitu?
xde la jln jem hari2..xde mslh parking..xde gak masalah obesiti..hehe..
ok x cadangan tu?

No comments: