Sunday, June 19, 2011

Difitnah..

Sesi luahan perasaan..
emosi adalah bercelaru..jd kalo sesapa x fhm abaikan je..x effect pun kot life korg k..
sbb ayat pun mst berterabur..sbb perasaan adalah bercampur baur..
eh..mcm pantun lak..allo..serius sket blh?..ok2..*sesi bertengkar ngan diri sendiri*
cmn ye aku nk start?
if sesapa yg fren ngan aku dlm FB mst perasankan ada 1 status aku 'up'kan bertulis gini

"ada btulnya kekdg FB memporak-perandakan idup org..haihhhh"

sbnrnya bkn saja2 aku tulis gitu..ada la 1 benda yg dh tjadi..yg x penah aku terfikir pun..
sampai sekrg aku dok tertanya2..salah aku ke..tp ada gak nyesal ni..
kekdg aku rasa aku ni mcm ada sikap lurus bendul gak..dlm x sedar la..biler jd gini baru perasan ada sikap cmtu..masa tu dh terlambat la kot nk nyesal pun..huhuh

kisahnya bermula apabila ada seseorg telah me'request' aku as a fren kt FB (twitter aku xde..& xde cadangan pun nk bukak a/c Twitter)
yg request tu ppuan..tp aku pun pelik gak la..sbb aku kalo x kenal sesapa..aku xde la simply2 nk request org tu jd fren..tp ppuan tu mmg aku x kenal lgsung..septtnya antar la msg kan naper nk fren ngan aku..sbb aku x kisah nk berkwn tp adalah elok dimulakan ngan mukadimah yg baik supaya xde rasa buruk sangka tu..
pastu..lama gak aku KIV..sbb aku nk check sapa dia ni...
aku bertanya2 ngan seorg sepupu aku..(dlm FB aku n cousin2 mmg close..sbb kami ada group sndiri..ANAK CUCU CICIT TOKBAK..hehe)..
knp aku tanya sepupu aku?sbb gambo profile tu tertera gambo ppuan tu n ayah dia..huwaaaaaaaaa
so, aku bknla nk pk yg buruk2..tp pelik..knp aku x tau pcik aku ada bini no 2 ni (kalau btul la bini..kalo 'kwn' ke..erkk)..pastu ppuan tu request aku je sorg anak buah dia..haihh..sgt menimbulkan kepelikan di situ..motif nk add aku??
aku bertanya la ngan lurusnya kt sepupu aku tu.."ayah ko ada acc FB ek..tp naper nama nyer S.........?kalo btul ayah ko nyer..akak nk accept ni"
dia pun jwb.."xtau la kak..xpe..nnt sy try ngk"
so, perbualan abs di situ..
tetiba pd mlm itu..mcik aku kol hp..tp aku x jwb..sbb aku x save no dia..(ni pcik aku belah abah aku...adik badik dia ada 9 org..jd x suma aku kenal rapat ok..jd xyh buat muka pelik kalo aku ckp aku x save no mcik/pcik aku..hehe..jujur ni)
no org x kenal naik kt hp aku mmg la aku xkan jwb..x kuasa..kang jwb tetiba org jual insurans ke promo ubt kurus ke..bosan je nk dgr..
mcik aku tu kol kul 11 lbh..mmg time tgh bc novel smntara nk tgu mata ni jd lalok..
aku ignore sbb aku x jangka apapun..tup2 kul 3pg dia msj aku tanya psl who is that girl..
aik..dlm hati aku dh gerun dh..apsal tetiba mcik aku tau ni..sapa bgtau..alamak..mati2..
tp dlm tertanya2 tu aku jawab gak la msj dia..pnjg lebar..aku x pandai nk menipu..jd adalah lbh baik aku berterus terang je apa sbnrnya yg tjadi..dan defend gak diri aku..sbb aku x rasa aku berslh..
pastu start dr kul 6 pg smpai la kul 9pg pcik aku lak kol tp aku x jwb..aku dok tertanya2 knp masing2 kol aku ni..
kul 9.30pg..pcik aku kol..memula ok tanya kabar..aku jwb mcm biasa je..ceria..ngan riangnya sbb ingt pcik aku nk tanya kabar ke..tpppppppppppppppppppppppppppp...pas aku jwb sihat je..terus pcik aku bg meriam buluh ke peluru bpandu..pong pang2..x bhenti ok..
aku xleh nk interrupt lgsung apa dia ckp..
mengenali aku yg mmg suka menjawab (hanya ketika aku merasakan diri aku x bsalah..if aku salah aku mintak maaf n ngaku je..hehe..)..aku jwb gak..tp dia dok la marah..marah..marah lg..last2 apa aku buat?aku letak je..lantak la dia marah sorg2..hehe..jahat kan?
pastu aku nangis...why?sbb aku rasa..:-

i) sedih cos pcik aku terus menuduh aku psl benda2 yg aku x buat..

ii) marah sbb xde can aku nk bg penjelasan ttg apa yg blaku..

iii) geram sbb aku mmg x salah..tp aku xleh nk berkurang ajar sbb itu pcik aku..dr kecik aku diajar jgn meninggi suara pun ngan org tua..tp malangnya org tua bkurang ajar ngan aku..tpaksa dibiarkan..

iv) bengang sbb dh la x penah amik tau psl anak2 buah tetiba kol nk marah2 je..ntah apa2

v) hairan sbb knp dia nk marah aku cos bg aku septtnya dia mrh ppuan tu sbb ltk gambo dia n that girl as profile pic kt FB..apa raaaa

pas aku ltk fon..aku msj pnjg lebar..aku selama ni xpenah langsung nk jaga tepi kain sedara mara..malah x penah nk smpan no sesapa pun..kecuali pcik2 n mcik yg masih ingt kami ni anak buah dia..yg 10thn sekali br nk btanya kabar tu aku mmg x smpan la..watpe..baik aku jaga tepi kain family aku je..

tp yg aku kecewanya biler aku dituduh mcm2..antara tuduhan dia yg aku ingt sblm ltk fon tu ialah:-


i) he told me that aku punca family dia porak peranda


ii) dia ckp aku emel gambo tu n sebarkan kt sedara mara n orang2 kampung..so, benda dh heboh..


iii) dia ckp psl aku..anak2 dia xleh nk fokus blaja n keje..


iv) dia ckp aku x kenang budi sbb dia buat baik ngan kitorg n aku bls cmni..


biler dgr..sakit hati kan?sbb 1 pun x btul..tp aku nk defend diri aku x dibagi peluang..sudahnya aku ltk fon..


psl tuduhan dia yg ptama tu..salah aku ke?aku just tanya anak dia cmtu je..dan aku x tau rupanya anak dia yg cari sndiri gambo2 tu n tunjuk kt mak diorg..


tuduhan ke2..apa ke xde keje ke aku nk wat cmtu?gilerkah..dr aku sebarkan gambo dia..(dlm FB aku nk uplod gambo sndiri pun makan tahun ok..ni pulak nk uplod gambo org pulak tu emel2 kt org kg..mslhnya..org kg aku ada emel ke?haiyooo..:p


tuduhan ke3..salah sapa sbnrnya yg menyebabkan anak2 dia xleh blaja n fokus keje..aku tanya 1 soalan je n anak2 dia cr sndiri gambo2 tu dan sakit hati sndiri..pulak tu salah aku ke?yg dia maki2 aku dlm fon tu x pk lak cmn aku rasa?apa la jns manusia cmni..


tuduhan ke 4...ni lg melampau..aku dok korek2 blk ingatan aku..sepanjang aku bgelar anak buah..dia xde bg duit raya..xde btanya kabar..xde bwk family dtg ziarah kt umh kitorg...xde dtg time aku or adik badik aku kawin dan TAK PERNAH LANGSUNG ZIARAH MASA ARWAH MAK AKU MENINGGAL..so, tang mana yg dia kata berbudi tu?


mst ada yg bkata naper nk ckp dlm blog..xckp dpn muka pcik aku..hohoh..aku dh msj pnjg lebar pun pas ltk fon tu..dan cc pd mcik aku..aku sampai ckp yg aku kalo xde pcik mcm dia pun aku xnyesal..serius sakit ati..menuding jari kt org..xsedar 4jari menuding kt diri sndiri..


aku tau ada je cousin2 aku bc blog ni..sbb aku ada boh link kt FB aku..kalo diorg terbaca..aku x kisah..aku rasa i have to defend myself..


kalo aku bbtul salah..why mcik aku kol n sms berkali2 minta maaf bg phak pcik aku?dia x langsung salahkan aku..sbb dia kata ni petunjuk dr ALLAH dan aku menjadi org yg terpilih untuk mengetahui 1 kebenaran yg selama ni mgkin disorokkan..haihh


aku respek la mcik aku tu..wpun yg sbnrnya darah daging aku ialah pcik aku tp aku rasa hormat lbh pd mcik aku..sbb org beriman je ckp dan fikir cmtu..


dan selepas kejadian tu..mmg aku tarik diri dan bjauh hati bbtul dgn pcik aku..tapi..ingtkan abs kt situ je..


rupa2nya ALLAH nk tnjuk lg kebenaran..ppuan tu g add bkn sorg, tp bbrp org sepupu2 lain tmasuk akak aku..dia sengaja..tp mmg silap bsr la kan..mana cousin yg tau psl tu diorg backing aku la abs2an..psl dia..aku yg jd mangsa fitnah..


berbalas2 kami kt wall FB sepupu aku..rupa2nya versi tbaru pcik aku g bawak mulut n create fitnah ialah..dia kata aku uplod gambo profile tu dan ppuan itu adalah kawan aku sbnrnya...means aku yg pedajal dia ..


masa dgr tu..gelak bsr aku..logik ke aku nk masuk acc fb org dan uplod gambo?pulak tu yg bestnya ltk muka pcik sndiri..yg dh tua, x ensem, x komersil...opss..sori..terlepas pulak..tp btul apa...baik aku ltk gambo aku ngan fahrin ahmad ke kan..haha..giler lawak siot fitnah tu...haihhh..apa la kolot sgt tuduhan tu ..x kreatif lgsung tau..


yg sbnrnya..kalo dh terkantoi tu..sila la mengaku je..xyh tuduh2 org lain pulak ..kan lambat laun ALLAH akan tunjuk yg nyata..btul x..ALLAH pilih aku menjadi org ptama yg tau psl tu mst ada sbbnya..aku x heboh pun kt org psl tu..tp dgn sndirinya sepupu2 aku yg lain pun dpt tau..cmn?


sorilah..aku nyer mslh pun berlambak2 lg yg perlu aku fikir..ni pulak nk masuk campur dlm urusan org lain..tambah lg darah daging sndiri..apara..



erkk..terpanjang pulak..nmpk sgt aku tensen ngan mslh ni kan..huhu..layan jela..kalo mls nk baca xpyh bc..biar aku je sorg taip n baca..haha..

2 comments:

AdanyaKauUntukku said...

saba lah ita
allah tau ko kuat
tu sebab dia bg dugaan yang hebat ni...
allah ingat kat kita...

moga allah memberi petunjuk pada pakcik ita untuk menegakkan keadilan

BHMB said...

insya allah ila..tu la yg aku harapkan..bengang kalo nk diingat2kan..tq beb..:)