Thursday, June 30, 2011

ayim & syndrom down

aku rasa dlm entry sblm2 ni..aku penah citer psl seorg adik arwah mak aku merangkap pak cik aku yg juga seorg pesakit syndrom down ni kan..
tp aku xpenah rasanya citer kenangan2 masa arwah ni masih idup..
ada yg manis..ada yg pahit..
11feb2011 aritu dh 5thn arwah meninggalkan kami..kalo arwah masih ada..pastinya umur beliau dh menjangkau 49thn..beliau meninggal sama tahun ngan tahun perkahwinan aku..iaitu tahun 2006..
dulu masa arwah idup..arwah dok ngan mak tua aku..memula kt batang berjuntai (now dh jadi berjuntai bestari kan..)..dulu kt situ kan kawasan kapal korek..arwah pak tua aku keje buruh kapal..jd ada la kuarters kt situ..pulak tu arwah mak tua pun meniaga kt kantin utk pekeje2 kapal..ayim ni septtnya dipggil PAK UTEH..tp beliau salu rasakan yg beliau tu mcm muda sama baya ngan we ols anak2 buah nyer ni..jd dia agak marah dipggil PAK UTEH..dialog nyer salu kuar gini.."nama aku ayim laa..ayim..ayim.."
haha...sbb tu kitorg mencemar duli x pggil beliau pak uteh..pggil nama bkn sebenar..ayim..hehe
masa dok sana..beliau nyer tugas rasmi hari2 ialah kena tolak sampah..dulu2 umah kuarters ada longkang kiri kanan umah..jd tu tugas beliau la plus tlg buang sampah kalo lori sampah mai..haha..kalo suh g kedai pulak kena tulis apa nk dibeli..kalo aku ada (dulu time cuti skola..masa ni aku sekolah rendah..time cuti je dh kena export la blk kg ni..)..aku la kena tulis apa mak tua suh beli..tp kalo xde sesapa..mak tua aku pesan mulut jela..kalo salah..dia blk kena ketuk la..mak tua aku dulu garang wooo..hehe..
pas kapal korek dh tamat operasi..dan pak tua aku pun meninggal..pak itam, ucu aku bwk mak tua n ayim g pindah kt shah alam..masa ni pak itam aku dpt keje kilang elektronik kt sana..ucu pulak keje chef kt holiday inn shah alam..
pas pak itam kawin, ucu lak dpt keje kt tasik kenyir as a chef..mak tua tggal menyewa je ngan ayim..pastu anak2 yg lain pakat2 sewakan umah kat dgn umah kitorg..jd bpindah la mak tua n ayim kt kg mengkudu, ampang hilir tu..
masa tu yg salu antar lauk2 ..arwah mak aku la..makcik2 aku masa tu agak mendengki ngan kitorg sbb masa tu leh dikatakan family aku kt situ punya umah yg paling bsr la..ntah apa la nk dengki..padahal sama setinggan..haihh..hati manusia kan..
pas mak tua sakit..kitorg bwk dok umah aku..skali ayim ni..siap ada bilik sndiri ok..makan pun bhidang..arwah mak aku bab makan minum pakai suma mmg perfect sgt jaga diorg ni..yg tensennya aku la sbb kalo g spital temankan mak tua g check-up..aku la..yg tlg idangkan nasi n lauk..aku la..kiranya masa tu xde masa nk sosial2 ni..kalo mak tua aku kena warded semggu..smggu la aku berumahtangga kt spital tu..huhu
sbbkan hubungan mak aku n adik badik dia x brp ngam..jd sepnjg mak tua dok ngan kitorg..sorg pun xnk dtg jengah..jd utk menjaga hati anak2 yg lain..mak tua aku pindah la dok blkg umah sorg macik aku tu..tp aku ttp dtg gak antar lauk..kemas umah..sbb mcik2 aku tau nk marah2 je..penah sekali aku dtg lauk2 kelmarin or 2,3 hari nyer lauk pun ada..siap dh blari2 dh ulatnya atas meja..haihh..depa dok busuk hati..sbb lauk tu aku yg bg...so, aku la kena clearkan..dasat x?penangan mak sedara sndiri beb..tu citer nnt2 la ek
xpela tu..aku rasa apa aku buat utk mak tua..kalo aku ikhlas, semoga ALLAH membalas yg baik2 juga utk aku..kalo aku x ikhlas..erkk..tanggung dosa la aku..huhu..
ni citer psl ayim..pas mak tua aku meninggal..sian kt dia..ditendang ke sana sini mcm bola..
yg paling lama btahan dia dok ngan aku la..pastu depa dok bising lg..kata x bg ayim dok ngan diorg la apa la..mslhnya..kitorg penah je suruh ayim g dok umah adik badik yg lain ..tp dia xnk..
penah sekali dia ikut acik aku blk umah dia kt pantai dlm..esoknya dia ilang..rupanya dia naik taxi ckp nk g umah bibah (nama manja arwah mak aku dlm adik badik)...dia ingt org taxi suma tau umah mak aku kt mana kot..last2 ntah mana melilau..nasib ada org jmpa dia kt kg pandan..rupanya dia kata dia smpai bukit belacan..haihh..
mlm sblm dia dijumpai tu..kitorg yg berjaga dok keliling 1 KL dok cari dia..sampaikan kul 2,3 pagi lalu kt Jln TAR tu..org pakat dok lari..ingtkan kami polis pakai baju biasa..haihh..mentang2 bdn acik aku mmg mcm polis..hehe
tgh2 cari kt chowkit kot..arwah mak aku kol kata dh jmpa..org antar dia blk..mak aku kata kebuloq mcm brp hari x makan..menangis mak aku ngk..(mak aku mmg penyedih..sekrg penurun kt aku lak..huhu)
cut it short..sejak hari tu..dia x betah la dok umh org lain..
kalo dok je dlm semggu dia dh bosan..penah 2,3 x gak dia lari..tp sudahnya sampai gak kt umah aku..ingt pulak tu jln dtg umh aku..pelik kan..penah kaki dia sampai melecet..rupanya dia berjln kaki dari jln ampang kot smpai kt umah aku..kesian giler..dia sbnrnya kalo dia bosan ke..mmg dia dtg umah aku..pastu kalo sepupu2 aku ejek dia gemuk pun..mmg dia ngadu kt mak aku..
kiranya dlm adik badik dia, paling syg sgt ngan arwah mak aku la..
dia x lama la dok ngan aku n acik..pas bbrp lama cmtu..makcik aku yg ke2 n ptama amik dia dok ngan diorg..terus kitorg pun jarang2 ngk dia..tau2 dr bdn yg gemuk gempal..tggal sekeping je..
masa arwah mak aku meninggal..dia xdok jauh dr jenazah..dok la ujung kepala tu bacakan yasin n ayat2 apa ntah..dia nyer perckpan dan bacaan x jelas sgt..jd dia sorg jela fhm apa dia baca..
pas arwah mak aku pegi tu la dia dh start sakit2..mkn pun org x bjaga sgt..sbnrnya org cmni..perut diorg sensitif..jd masa dok ngan kitorg..xpenah kitorg bg masakan bercili kt dia..masak pun yg jns bersup2 dan bkuah..or ikan goreng ngan kicap ke..kari ke..
tp dok ngan mcik2 aku..ada yg bniaga nasi lemak..maybe dia pun mkn sama la..ni doc la ckp..diorg periksa najis dia..banyak biji2 cili..jd dh dpt penyakit usus..
plus org mcm dia mmg umur lbh 40thn pun dh kena jaga2 sbnrnya..jarang org penyakit syndrom down yg panjang umur mcm dia..mmg dh start mcm2 penyakit akan dtg..
tu la kan..umur dia takat tu je..maybe dia pun rindukan arwah mak tua, pak tua n mak aku..jd pd 11 feb 2006..dh sekian lama menanggung sakit..arwah pun meninggal...


ni masa raya 2005..masa ni dh kurus sket..sblm tu lg gempal bdn dia..



ni yg terakhir...bbrp bln sblm dia meninggal..


semoga arwah ayim ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..alFatihah..





No comments: