Thursday, March 17, 2011

dlm dilema laa..

sejak arwah mak meninggal..kitorg kalo nk wat apa2 mst bincang or plan ngan adik beradik mak yg tggal..tp biler adik beradik mak ada pulak yg dh x berbaik sesama diorg..cmn ye..
kalo korg..pening x..
mcm aku..aku nk baik ngan suma org...
sbb bg aku..as long as aku n adik beradik aku bersatu..aku x pedulik org lain sgt..maksud aku..kalo org lain x berbaik ngan aku pun x pe..sbb aku masih ada family..
masa arwah mak idup dulu..mmg ada antara adik beradik yg x sehaluan..biasala..adat dunia..biler kita x kaco org..org pulak sj cr sbb nk kaco kita kan..tp arwah mak x penah nk bdendam..lantak korg la nk watpe..asal dia happy dlm idup dgn suami n anak2..
dulu..kitorg baik giler ngan sorg pcik n mcik aku ni..kira mcm nk wat kenduri ke apa ke..arwah mak, mcik n pcik ni jela..yg lain diorg kata x nk cmpur..konon2 dh buang sedara..gitula..(mcm bebdk x..kalo ko xnk geng..ko leh main jauh2..ha..gitu laa..)
kitorg sebagai anak2 buah..xnk cmpur la..tu urusan diorg adik beradik kan..apa halnya anak buah nk masuk cmpur..sbb xde hak nk belahkan sesapa..x tau sapa btul or sapa salah..masing2 ada versi citer diorg sndiri..
so, walaupun just ada 3 beradik (sbnrnya ada 9 org..tp 4 org ialah neutral, 2 org yg mmg probnyer ..)..mak aku masa tu happy2 je..happy sbb mmg x penah amik tau pun apa jd kt belah sinun..
tp biler arwah mak meninggal..permulaan utk suma berbaik2 semula..
tp ingtkan kekal la happily ever after..tp malangnya tak mcm yg dijangka..mcik aku suda bwk diri..sbb dia majuk kitorg berbaik ngan pihak sinun..pcik tu..neutral..tp mmg dia ikut kitorg la..sbb pihak sinun mmg nmpk berubah la sejak mak meninggal n mmg tnjuk tahap ke'concern'an kt kitorg yg kehilangan mak ni..
aku pulak..jns susah sket nk terima pihak sinun..sbb ada sejarah yg xleh dilupakan sbb diorg penah wat mak aku..jd mcm dendam (ye ke ek..tp bkn dendam..parut lama kot) lite2 la..
jdnya..aku baik ngan dua2 pihak..belah sana aku baik..belah sinun aku baik..belah sini wat kenduri aku pegi..belah sana wat open house aku pegi..sng..fair..
ni bkn sj2 nk citer psl hal keluarga pulak...tak..aku xkan burukkan sesapa..cuma luahan perasaan dilema aku je..
baru2 ni..mcik aku sejak bwk diri..dia salu bhubung ngan aku je..kalo ada prob ngan anak2 dia ke..dia kol la aku..yg pcik aku pun..jarang la bhubung ngan aku..sbb aku ni x brp suka dgr citer yg bkn2 psl mcik aku..pcik aku tu suka dgr citer dr pihak sinun yg kekdg jauh dr fakta..hehe
pcik aku lbh rapat ngan akak2 aku..tp kitorg mmg amik sikap dgr telinga kanan..kuar telinga kiri..mls nk nyampai2..kang lg burukkan keadaan..
sekrg ni..yg jd mslh aku..ialah biler aku nk wat kenduri doa slmt utk umah baru aku..ingt nk sekali wat tahlil utk arwah2 yg dh meninggal dunia..
benda ni aku dh tunda lama sgt..aku pndh umah jan lps..ni dh mac..maybe in april aku nk wat kenduri..yg jd mslh biler mcik aku kata..dia nk wat pulut kuning bg aku..pastu pesan..jgn jmput pcik aku..errr...
yg pcik aku lak aritu dh dtg umah aku...ckp nk msk2 utk kenduri tu nnt..kita2 je..jgn jmput mcik aku..
sudahnya aku kt tgh2..cmn nk wat ni..kang kalo aku wat 2 mggu bturut2 mau kopak aku..
dh mcm jd rebutan pulak kan..
adehhh..serius la..xleh nk pk..aku ingt yg muda2 je emosi..tp rupanya yg dh berumur pun lg emosi kan..aku kalo blh nk wat sekali je kenduri..org kata pnt sekali je..tp kalo aku jmput dua2..mau jd medan ptarungan lak nnt..pastu kalo aku xnk jmput dua2..mau aku lak diorg x btegur..adehh..sgt pening laa..

ni la dia...ditelan mati mak..diluah mati bapak...haihhh

2 comments:

PUANSTOBERI said...

kena buat 2 kenduri la napaknya Ita.. huhuhu..

BHMB said...

kan...hmmm..pening kepala..kita nk kumpulkan suma kalo blh..tp rasanya kalo xwat 2x kenduri..maybe ada 2 time la kot..sesi siang n sesi mlm..huhu..kang mau amukan kalo masing2 lepak lama2 n btembung antara diorg..haihhh