Wednesday, December 1, 2010

cerekarama - dalil cinta


*imej from google


sapa ada ngk ulangan drama ni ahad lps?
citer ni terpilih antara yg terbaik utk anugerah skrin nnt..
aku ngk sbb...err...sbb...fahrin..haha
ok2..sbnrnya citer dia pun agak best..

sinopsis
"citer pasal manisah (sh. amani) ni bercinta dan berkawin ngan fahrin (lupa lak watak dia)
tp si manisah ni..x reti lgsung wat keje umah..masak x reti..or dlm erti kata lain..MALAS ialah masalah utama beliau dlm citer ni..
memula biler mak kandung n mak mtua dia mcm suka sgt kritik..dia x leh terima..dia agak eksen la konon2 mcm keje umah ni x penting mana pun..tp kesian la kt suami dia tu..kemas umah dia..pastu lipat baju suma dia la wat..(agak terasa pulak..sbb mylove mmg hebat bab mengemas ni..haha) ..dia byk coverline la utk wife dia ni..tp smpai 1 tahap dia dh ilang sabar n nk ajar wife dia..jd dia berpakat ngan maksu dia..yg si manisah ni pun dh sedar n dia nk blaja la masak ngan mak dia..tp ayah dia x galakkan n suh dia blaja ngan mak mtua dia..hoho..biasalah..ending mst happy.."

apa yg aku nk smpaikan kt sini ialah..berdasarkan pengalaman sndiri laa kan..
xde sapa yg terus pandai dlm dunia ni..everything u have to learn la..try n error..baru la menjadi suma benda yg kita cuba tu..
mcm aku..masa sblm kawin..aku x reti sgt masak2 ni pun..tmbh lak masa arwah mak aku ada..xpenah aku menjenguk ke dapur..keje aku adalah mmbaca (which is masih menjadi aktvt smpai sekrg..hehe)
aku ni anak bongsu ppuan dlm family..ada 2 org akak2..yg sulong pengkhususan mengemas2 umah...yg ke2 bhgn dapur..jd..aku xde benda nk uruskan..jd aku mencari la hobi lain..hehe..oleh sbb tu la aku agak manja or kata kasarnya MALAS..hehe
tp..bagusnya mak aku ni..umur 9thn dh disuruhnya suma ke kedai..mengenal bahan mentah..samada sayur maupun jns2 ikan..so, suma jenis ikan aku tau namanya k..kecuali ikan darat ada lg aku x fasih..sayur2 pun aku tau..insya allah..kiranya kalo g pasar..aku x sesat arah tuju gitu..hahah
wpun aku x ke dapur..tp mak aku mst pggil aku suh tnjuk muka..pastu..dia bgtau la benda basic..mcm nk msk gulai ke..kari ke..asam pedas ke...pastu nk ltk apa..bwg byk mana..nk msk guano...1 ayat rasmi dia yg aku xleh lupa smpai sekrg..

'meh sini blaja..at least tau nk boh apa..kalo x..malu je ngan mak mtua'

tp aku salu jwb cmni lak..'ala..cr la suami yg anak yatim ke..or yg xde mak..hehe'
derhaka kan..menjwb gitu..hehe..tp gurau jela..aku wpun x brp suka masak masa tu..aku amik tau gak laa
biler mak aku dh meninggal..smpat aku mencurik bbrp resepi dia yg sgt menjadi kegilaan aku..mcm serawa durian..kek batik..puding roti..karipap..lauk pauk...nasi carrot..nasi tomato..mcm2 laa..
tp still aku x praktikkan masak sbb akak aku no 2 masa tu x kawin lg kan..dia la amik alih tugas masak2 ni pas mak aku meninggal..
yg aku lak..ngelat..kawin dulu...langkah bendul..(dh jodoh smpai dulu sbnrnya..hehe)..dh pindah..memula ingt leh relax2 mcm dulu..
tp xde nyer..mylove jenis suka makan masakan umah ni..
nak x nk kenala masak kan..smpai 1 tahap..xreti nk msk apa dh..
blk kg...blaja ngan mak mtua bermcm jenis lauk pauk yg baru aku dgr/tau..
kitorg tukar2 resepi..ada gak lauk pauk sngor/johor yg mak mtua aku x tau..so, kita sama2 knowledge sharing..

kesimpulannya..biler korg x tau sesuatu tu..x salah kalo menebalkan muka utk blaja..jgn la terus cop pangkah sesuatu benda biler korg xsuka...
cuba kenali n fahami..maybe pastu baru korg sedar yg sbnrnya korg sgt suka melakukannya..

2 comments:

PUANSTOBERI said...

tgk gak citer tu.. tp nyer tak suka part yg dia tengking2 mak mentua dia tu. rasa mcm sgt biadap..takkan la smpai naik anto camtu kan.. hemmm...

BHMB said...

btul3..x suka gak..sgt kurang sopan..mmg derhaka btul