Wednesday, November 17, 2010

laksa asam ke asam laksa?

x tau la knp sejak 2 menjak ni aku dok sibuk pikir history makanan yg best2 penah aku rasa..hehe
aritu ns lmk..ni laksa lak
maybe sbb 2 jns mknan ialah fav aku kot..tu yg sibuk nk fikir2..tp pcayala..2 jns mknan ni aku dh lulus dh kalo nk bniaga / jamu org mkn pun..haha

aritu aku wat laksa..ala..masa raya deepavali tu..org cuti raya..aku pun feel2 konon raya gak pdhal bg aku..dh tingin nk mkn..wat jela kan

ramai org kata wat laksa sgt leceh..bkn susah tp leceh..maybe sbb time nk mula wat tu kot..
kan kena asingkan isi n tulang2 ikan yg dh rebus tu?
ha..org x sabar mmg xnk wat...tp kalo yg sabar n eager giler nk mkn ...mmg sggup jd penyabar..haha..mcm aku laa..
aku xde hal nk asingkan isi2 ikan tu..weh..wat laksa la paling sng..ko cmpak2 je dlm periuk..last ko masukkan isi ikan..tp sblm tu ko mesin tulang2..kepala ikan ..guna blender n air rebusan ikan..pastu ko tapis..biar lemak2 isi tu masuk dlm kuah yg ko dh siap2 ltk asam kpg, cili blend + belacan sket+bwg bsr+bwg putih 1ulas, daun kesum, bunga kantan..

last br mesin isi ikan n masuk suma dlm kuah..baru ltk garam ke..perasa lain ke..nyum3..

eh..dh lari topik..sbnrnya nk citer...aku br merasa mkn laksa ni masa umur aku 12thn..huhu..kesian kan..

sblm tu mmg x penah lgsung..xtau la aku br ada deria rasa masa umur 12thn ke apa ke x tau laa..haha

aku ingt lg..masa tu umur 12thn..aku n family g bcuti ke penang..sbb ada jiran tu kawin..jd kitorg g la sama2 menghantar ..ikut rombongan pengantin la..at the same time bercuti sekali..

masa bcuti tu..smpat la g ke bukit bendera...masa jln2 kt atas tu..sejuk kan?hehehe..so, perut dh lapo..jd suma sggah la mkn kt medan selera kt situ..masa nk order..mak aku tanya..nk mkn apa..mata dok merewang ke sana sini ngk papan tanda menu..

pastu ngk ada tulis "LAKSA PENANG"...aku terus ckp..nk LAKSA la mak..nk try..

biler smpai...terus mkn...ya rabbi..x tau la sbb aku mmg kebulur or penangan sejuk ke apa ntah..mmg sedap giler laksa tu aku rasa...smpai la jd ketagih till now..haha

blk KL..mak aku ngk aku suka mkn...mak pun blaja la wat...mmg sdp la penangan air tgn mak kita kan..wpun x penah wat..tp biler wat..mmg sdp...sbb aku sanggup mkn dan makan berhari2 smpai la kuahnya abs...smpai mak aku ckp..aku ni mmg hantu laksa..

kalo g memana..tanya ada laksa x..hehe..g psr mlm..cr laksa dulu..kalo xde..br beli benda lain
tp org bniaga ni..kekdg diorg caj mahal pdhal laksa nyer sket jek..x puas mkn..

jd kalo nk mkn puas2...kena la wat sndiri..aku pandai (ceh..perasan!) msk laksa pun aku blaja sndiri..cmpak2..tp biler dh setel masak..eh2, jadi la laksa aku masak..sdp..kalo ko msk n sndiri mkn..mmg la melampau nk puji2 diri kan..tp kalo org lain pun mkn bertmbh..tu maknanya apa?melampau la kalo nk ckp amik hati..huh..mau aku sumbat ngan laksa sekilo mulut tu..haha

aku ingt lg..masa sekolah menengah form 3 kot x silap..aku n kekwn aku..lepak kt umah BFF aku si lin tu..(mak dia keje..jd umah adalah clear)..tp bkn watpepun..kitorg pakat2 wat laksa..haha..giler laksa suma tu..tp best woo..1st time wat menjadi...syok je mkn..air tgn sndiri

pas mak aku meninggal..kalo nk mkn..aku kena wat sndiri laksa tu..tp pas kawin..aku adalah sgt beruntung sbb makanan rasmi time raya kt umah mertua aku adalah LAKSA..pulak tu yg paling best..laksa tu pun MIL wat sndiri..laksa beras!!nyum2...best giler laa

rata2 kt situ kalo raya mmg akan serbu umah MIL la..sbb semata2 nk mkn laksa beras yg MIL wat..huhu..tp best..sbb kalo tau je aku n my love blk..mst MIL aku watkan laksa tu utk kitorg..beruntung kan jd yang disygi..hehe

adehh..tetiba nk mkn laksa lg..hahah..choww

No comments: