Friday, October 15, 2010

pengalaman bekerja..

arini tetiba mcm rajin pulak nk share ngan korg psl pengalaman keje aku..
pas je dpt result SPM..x nyempat2 aku n kekwn aku g meround2 kt restoran fastfood...konon2 nk bekeje part time la..
isi form..terus kena interview..tp x tau la malangnya kitorg..sorg pun x dpt..huhu..xlayakkah...ke SPM best sgt?haha..perasan kan..
xlama pas SPM..aku dpt smbung blaja sat kt Kolej legenda Langkawi..dr mei - aug 2008..1 sem je aku blaja..sbb mahal sgt kan yurannyer..x sggup la aku..lgpun..dok sana dh la panas..gelap kulit aku sepanjang blaja kt sana..
blk dr lgkawi..aku kena jaga mak tua (nenek) aku kt HKL..sbb dia sakit..hari2 gak la berulang..kekdg tdo situ..biler dh elok..br la aku start keje

time tu nk masuk bln posa..ada sorg mcik tu dia keje kilang buat frozen food..dia bgtau la kt kwn dkt umah aku tu yg kilang dia nk pakai bebdk tlg wat kuih raya..
aku pun join la..yg sepupu2 aku pun join gak..yela..dpt gak duit raya kan..hehe
kitorg g 'keje' masuk kul 8.30pg..balik 5.30ptg...bbtul mcm org keje ofis..
pnt gak la..sbb mcm2 kuih kitorg wat..ada kuih makmur...tat nenas..almond london..suji..mcm2 laa..tp yg best keje tu btukar2 setiap hari..cth..arini keje aku tlg uli doh utk makmur..esok aku tlg gentel jem tat nenas..ha..gitu la..tp bab bakar2 tu org lain la..x berani kot diorg nk bg kt bebdk main brg2 elektrik kot..
sebln lbh je kitorg keje situ..dpt la dlm rm200..aku bg arwah mak rm100..belen aku pgg wat banje..cukup la masa tu..
ala2 gini la gaya nyer..bygkan jela..
pastu...xlama pastu jiran aku, wati dpt lak offer keje pembantu taska..ada 2 kekosongan sbb owner nyer g menunaikan haji...so, dia ajak la aku sekali..lgpun dkt2 umah..kitorg g jln kaki je pun..Taska An-Nur namanya..kt tmn putra sulaiman, ampang..masih ada lg taska tu kt situ..aku pun dulu rajin bercontact2 ngan akak2 n owner kt situ tp sekrg dh xde dh..sbb masing2 ada life sndiri kan..plus aku pun dh dok tmpat lain..jd kemalasan adalah berganda2
septtnya keje situ 2bln je..tp owner tu dh balik haji pun dia suh kitorg keje terus kt situ sbb dia suka kitorg ..hehe..btul..x tipu la..aku mmg suka melayan bebdk..cuma 1 je x tahan..biler kena basuhkan poo-poo bebdk..plus ada yg x sihat tu..diorg termuntah ke..terkencing ke..haaa..tu jela x sggup..tp org ckp..kalo ko basuhkan poo2 tu..nnt diorg syg kt korg..ha..sama la kisahnya ngan aku masa keje sana..majoriti mmg diorg kalo ditanya suka n syg sapa..mst diorg jwb .."syg cikgu Maz!"hehe..aku la tu..yela..aku kan ala2 je garang pdhal bebdk x takut lgsung pun..ngeh3
pas 3 bln keje situ..wati lak dpt offer smbung blaja kt uitm perak..jd tggal la aku keje sorg2..dlm 5 bln gak aku keje situ..gj kitorg masa keje situ ialah rm400 sebulan..tp utk bln yg last aku keje situ..owner bg aku rm500..dia sj bg lbh..sbb puas ati aku keje situ..ngeh3..
pastu aku dpt offer keje lain..

penah gak aku berangan sekrg..kot2 ada rzki..aku nk amik lesen taska/tadika n bukak 1 kt area kg aku..ok gak kan..keje ngan bebdk x pening sgt..tp melayan karenah mak ayah diorg tu yg kekdg bikin jiwa jd stress sgt..hehe

pas benti keje taska..aku follow kwn aku, erin g keje kt wisma selangor dredging..yg dkt KLCC tu..interview sama2..pastu terus dpt..eh2..sngnyer..jawatan pulak tu dgr mcm gah je..BUSINESS DEVELOPMENT EXECUTIVE..rupanya..keje kt investment company..means..kena cr investor la..aiyooo..tlg laa...gj basic rm600..konon2..kalo x dpt sorg pun investor..ttp la dpt rm600 tu..tp xde maknanya..x dpt ok..tipu tau..sorg investor kalo korg dpt tarik ..rm75 per head..aku bjaya gak la pujuk kwn aku suh dtg nyamar konon2 berminat nk invest..hehe..tu jela aku dpt..rm75 sepanjang sebln keje kt situ...tu pun jenuh dok mintak2 ok..apa la kemutu nyer company nk byr byk tu pun x mampu..tp pas aku benti..aku dgr syarikat tu pun dh ttp..padan muka..


lbh kurang ginila post aku tu..kena jmpa client/potential investor..huhu

pas benti keje tu..alhamdulillah..dibukakan pintu hati seorg tok sedara aku ni..adik ipar dia ada keje kt bank (tmpat aku keje sekrg)..tp dia tlg bgtau je ada vacancy..
dia tlg gak bwk aku tnjukkan tmpat pastu temankan isi form n g HR dept..(masa tu xde lg online application)
biler hari aku dtg interview..dia ikut gak..temankan..adik ipar n kwn2 dia pun ajar cmn nk jwb..be confident..blablabla..alhamdulillah..settle..
masa tu aku dh dok kt tmn melati..kitorg bniaga buah2 potong kt laluan bebdk g sekolah..pastu pg2 adik aku, am g bwk nasi lemak..jiran aku wat kuih2..anak dia bwk..so, meround la 2org bdk tu berjualan..so, sblm g interview..aku tlg2 mak aku bungkus ns lmk..siap2 kan brg bniaga..merasa ok..masa tu life kitorg ssh sket..tp still x penah x makan la..mungkin berkat aku tlg mak abah aku..jd rzki aku pun dpt keje kt sini..
now dh 10thn pun..alhamdulillah..masih kekal di sini..cumanya dh merasa bertukar jabatan..
kekdg biler teringat2 blk..mmg menangis dbuatnya..sbb biler kita penah merasa susah...pcaya la..mst kita lebih menghargai apa yg kita ada..
mcm aku..aku niat keje utk bantu life family aku..cuma terkilan gak sbb x dpt belikan umah utk arwah mak aku sbb umurnya x panjang..gaji yg aku dpt..kekdg separuh aku bg kt mak aku...sbb masa tu aku x pentingkan lgsung apa yg menjadi kehendak aku..belanja utk diri aku..ialah tambang naik LRT gi dan balik keje..makan..tu pun kekdg mak aku msk apa2..aku tukang bwk je mkn kt ofis..jd duit tu wpun sket kt tgn aku..tp ttap cukup..mgkin tu la org ckp keberkatan..
penah merasa gaji bersih tggal rm250..sbbkan aku menjadi penjamin kpd seorg kawan..tp dia larik dr membayarnya..dan gaji terpaksa dipotong utk itu..haishh...mmg mcabar..tp wpun cmn gj aku tggal byk manapun..ttp xpenah culas aku bg kt mak aku..sbb bg aku tu 1 kewajipan..ikutkan gaji masa tu dlm lingkungan 680 - 750 je pun sebulan..tu gaji kasar..bersihnya pas tolak epf la..socso la..utang lg..tgal brp je..tp kalo kita niat yg baik..mst Allah lapangkan segala urusan kan..

tu la pengalaman keje aku..mmg aku xde byk pun pengalaman keje..tp syukur sgt sbb aku ni sentiasa dilapangkan pintu rzki..doa ibu bapa mmg makbul kan..

**pics suma ehsan dr google.com..:)

No comments: