Thursday, September 16, 2010

jln2 raya

lupa lak nk citer..
raya pertama tu..pas salam2 n bg2 duit raya..kitorg g beraya umah pcik aku..yela..umah aku ujung sini..umah dia ujung blok je..kang mau amukan dia kalo kitorg x dtg...dh la sekangkang gorila je kan..
kt umah dia..mmg menu rasmi nasi minyak..ngan ayam msk merah..mmg menangis mkn..sbb sdp n pedas..mulut n lidah aku mmg x tahan pedas..walaupun sket..tp tindakan refleks aku mcm mkn cili burung ok..korg tau x cili apa tu?tu la cili paling pedas..dlm dunia ke ek..ntah la..xdpt aku pastikan..tp yg pasti mmg pedas giler..
kt umah aku pun mmg masak2 guna cili giling cap Puteri je..cili ni bkn mcm cili boh biasa yg masam tu..cili ni sdp..tp sekrg ni cili ni pun dh pedas..huwaa..maybe sbb dia giling sekali ngan rempah2..adehh..jd nyer aku dh btukar ke cili giling cap MAZ xpun cili giling asli..
so, kalo korg dtg umah aku...jgn tkejut la kalo mkn apa2 sambal ke..mskan pedas tu ada rasa manis2 sket..sbb aku mmg x mkn pedas lgsung..sistem bdn aku cpt je proses kalo mkn pedas tu..huhu
eh..ni apa kes terlajak citer cili n pedas ni..
smbung blk citer jln2 raya..hehe

RAYA PERTAMA

- pas g umah pcik aku..kitorg g kubur arwah mak aku..ziarah gak kubur arwah sepupu aku..which is anak pcik aku yg meninggal sbb ketumbuhan otak tu..
- dr sana kitorg konvoi 4 keta menuju ke batang berjuntai, selangor..umah makcik aku..akak arwah mak aku no 2..sblm smpai situ kitorg ziarah dulu kubur pcik aku..AYIM..dia ni syndrome down..dia meninggal thn yg sama aku kawin..thn 2006..tp dia meninggal bln feb la..aku kawin june..mkn2 kt sana..pastu mcik aku n anak2 dia join pulak kitorg g tg karang..
- kt tg karang kitorg smpai dh dkt nk maghrib..so, adalah x brp elok nk nyggah sbb ramai bebdk bawah umur..tau jela..diorg ni takut kena 'keteguran' ke kan..
- so, x sggah kubur arwah pak tua aku..kitorg terus beraya kt umah tok uda (tok sedara) aku..pung pang2...borak2..mkn2..bertolak la blk ke KL..smpai kl dlm kul 10lbh..terus naik umah..mandi, solat n zzzzzzzzzzzzzzzzz

RAYA KEDUA

- pas zohor kitorg g ke perkuburan jalan kuari, cheras..kt situ ada kubur arwah mak tua [nenek] & makcik aku yg sulong..
tensen je akak aku biler aku tnjuk gambo kt bwh ni..haha


dia masa kt kubur tu x turun..sbb anak dia tgh tdo..so, aku snapkan gambo ni..pastu aku tnjuk kt dia..
aku : nah amik ngk..
dia : eii..apa ni..
aku : kubur ko dh ada dh ni..hahaha
dia : eiii ko ni..teruk tul la..


tu ialah bday date dia..hahahaah..9/6/1977
ok..aku xde keje..hehe

pas g kubur tu..kitorg adalah sangap..x tau nk g mana..pastu g la tesco ampang..wah..best..sbb org xde sgt..so, everything is going smoothly..hehe
dr sana..kitorg beraya kt umah jiran lama kt kg mengkudu dulu..merangkap umah kwn adik aku..
dr sana kitorg g ziarah kubur arwah nenek [mak angkat arwah mak aku..dia pun br je arwah..ujung thn lps]..kt keramat/melawati tu..
terus g sungai sering..kt bkt antarabangsa..beraya kt umah cik intan..anak nenek..
tiap2 thn mst beraya kt situ kalo turn kitorg beraya kt KL..diorg pun mmg tgu kitorg dtg nyer..



ngk bdk botak kecik ni..suka dia bgambo ngan bunga kt tepi..hehe

kt sana aku terus sms aunty..jiran bwh umah aku..ok, dia ada..terus bdesup g umah aunty an sbb maktok tgh sakit..jd aunty beraya kt situ je..
smpat la borak2 with danyllea..dia ni anak nadia..which is cucu aunty..tp yg best dia ni ttp la pggil aku KAK ITA..hehe..pttnya dh mummy dia pggil aku kak ita..dia kena la pggil aunty kan..tp xde nyer..dh sdp mulut dia pggil aku kak ita..
dia ni aritu br je dpt iklan KFC..yg 2 beradik main2 n 'serang' ayah dia blk keje tu..bab bgambo dia mmg suka..ngk..sket nyer lentuk..


dgn akak aku..

dgn aku lak..

RAYA KETIGA
- aku masak laksa ..jd pcik n adik beradik aku dtg beraya kt umah aku lak
pastu kitorg g umah mak sedara kt sri rampai..pastu terus beraya kt umah tunang sepupu aku kt tmn bolton, batu caves
- pttnya pastu aku join akak2 n pcik aku g putrajaya lak sbb nk g beraya umah maklang aku..tp adik aku dh penat..jd kitorg terus la blk umah..akak2 aku pun pas beraya kt putrajaya..diorg terus blk klang gak..

RAYA KEEMPAT
aku dh keje..huwaaaaaaa

sekian..

No comments: