Wednesday, September 29, 2010

berakhirnya kisah cinta..

bkn kisah aku..tp kisah adik aku..

rasanya baru lg aku tlg watkan hantaran utk majlis pertunangan dia..

tup2..dh xde jodoh..

adik aku ni kenal ngan ex tunang dia dlm setahun kot..dh dia selesa berkwn..dia ajak bertunang..adik aku lelaki..dia jns x suka bercinta lama2..agak2 dh suka..dia ajak kawin je terus..

bagus la..sbb arwah mak aku mmg dh pesan..x suka anak2 dia usung anak dara org ke hulu hilir xde ikatan..

aku x brp kenal ex tunang dia ni..1st time dia bawak kenal ngan kitorg suma..ngk ok je..tp aku masa tu mmg ada rasa x best sket..tp aku mls nk hiraukan la gerak hati aku tu..

ppuan ni [aku xnk sebut nama..nnt ada org ter'search' & find lak nama dia..ssh lak aku] mixed chinese..n malay..mmg lembut orgnya..ckp pun sopan santun

bertudung..adik aku mmg suka org ciri2 cmtu..

aku pun xde la pk yg buruk2..biler adik aku nk btunang..kitorg sokong 100%..x kira la background dia cmn pun kan..yg penting adik aku happy..

tup2..dia btunang bln may lps..end of august dh prob..

aku xpenah amik tau pun psl diorg sejak btunang..sbb aku rasa ok je..adik aku tu kira blh harap la..sbb tu aku xkisah..cumanya..hubungan adik aku n family aku yg mcm jauh sket..

sbb ujung mggu kekdg kitorg bergather2..dia xde..sbbnya dia tlg ppuan tu cat umah kt kajang..

umah tu supposed to be umah diorg la biler dh kawin nnt..umah tu family ppuan punya..sbb adik aku keje tourism..nnt diorg pindah putrajaya..so, diorg cadang nk dok situ jela...

aku dh rasa x best dh..tp sbb adik aku tu jns degil..xnk dgr ckp org..so aku biarkan jela..

tp sekali tu aku penah sound adik aku..sbb abah aku dh mula terasa jauh ati ngan dia..sbb lbhkan family yg sana pulak..

yg belah sana tu mmg agak berada sket..sket la..bkn berpangkat pun..tp maybe somebody yg xpenah susah mcm kitorg..

yg ppuan ni lak anak bongsu..adik beradik pun 2 org je..tu x kisah pun..

tp sblm majlis pertunangan semakin dkt..1 demi 1 petunjuk dtg...aku suh adik aku wat solat istikharah..dia kata dia dh wat n semakin yakin ngan pilihan dia ni..aku proceed..

sehari sblm majlis..adik aku bwk ppuan tu n bakal MIL dia g shah alam..amik foundain cake ntah cmn nk eja..belasah..tup2 wallet n segala mak nenek ic, lesen adik aku beserta cash rm300 ilang..tcicir kt mana x tau..hmm..hati aku makin x sedap..

esoknya..biler smpai bbtul dpn umah ppuan..majlis nk muka..sirih jnjung roboh..hoho..x penah2 aku watkan org sirih jnjung blh roboh..pdhal aku dh test sehabis2 dh kekukuhan nyer..makin la x sdp ati ni..

time mkn..pun family dia layan ala kadar je..ye, sedar sndiri ok..aku nyer family biasa2 je..tp mls nk pk pun..yg penting majlis dh setel..

sejak tu kitorg xbjmpa2 lg ngan ppuan tu..smpai la majlis kawin sepupu aku tu..br la dia dtg..dr time nikah...smpai la majlis berinai tu..masa nk tgu berinai..dia lepak kt umah aku..br tau dia sbnrnya tua 2thn dr adik aku..aku x kisah..sbb adik aku dh suka..apa ada pd umur..cumanya aku rasa ptt dia lbh matang la dr adik aku kan..semoga dia leh bimbing adik aku gak ..

pas majlis bersanding..x penah2 jmpa dh..dgr citer pun xde..adik aku pun mmg x kan citer apa2 kalo x penting..

tibala 1 mlm tu...dh kul 11lbh [bulan posa kan..jd cpt la ngantuk]...aku dh tlelap dh..tp hp ltk kt tepi telinga..tup2 msj masuk..adik aku, iwan..terus bdebar..takut ada hal emergency ke..

dia tanya aku dh tdo ke..nk ajak g mamak..ada hal nk citer..

aku ckp dh tdo..tp ckp jela..dia kata xpela..nk dtg umah aku..

aku pun bgn terus la..kul 12mlm dia dtg..tersandar...ngk muka tu dh lain mcm je..

mcm br pas nangis..aku tanya naper..masa tu kt ruang tamu..aku n dia je ada..

dia ckp td dia kena pggil ngadap family tunang dia..ppuan tu mintak putus..aku ckp yela..tp naper..ada hal ke?gaduh ke

dia ckp biasa la gaduh2..tp ni dh 2mggu MIA..dia msj n kol x berjwb..tanya mak dia pun mak dia jwb cmni 'xpe..parents dia ada..leh jagakan'..

ish..ada pulak..x membantu lgsung..

adik aku ckp FB pun dia dh remove n blocked..chatbox office dia pun sama..hmmm..pelik

mst ada yg x kena..yg bestnya ppuan tu kata dh wat solat istikharah sbb tu nk mintak putus..xleh teruskan

fine..aku ckp knp xnk wat solat..sblm majlis aritu..kan dh susah cmni..

adik aku ckp mak dia kata..xpe putus sekrg..jgn nnt dh lama2..

eh2..cmtu pulak..bkn nk melegakan hati org..

ya allah..sian sgguh aku ngk adik aku..kali ke2 aku ngk reaksi dia cmtu..1st masa doc bgtau arwah mak aku xde harapan nk idup...ni kali ke2 lak..

dr nada suara dia..bbtul dia kecewa..adik aku mmg bkn jns kaki ppuan..kalo sorg tu dia syg,..tu jela dia syg smpai biler2..

n dia xkan nangis kalo benda tu x sentuh hati dia...ni mst dia kecewa abs..

kalo salunya aku ni jd kwn gaduh dia je..tp aritu mmg dia ngadu abs2an kt aku..smpai kul 1 lbh dia kt umah aku..

aku bkn nk puji adik aku..tp selama ni..xpenah aku dgr dia wat hal yg bkn2..

tmbh lak psl dh btunang ni mmg dia serius btul..dia dh wat loan kawin..dh kumpul duit..dh kumpul brg2 umah..dh byr deposit dewan..kalo dia x bbtul..knpa dia wat suma tu?

knp ppuan tu x nmpk suma tu?

dia kata adik aku kontrol idup dia..aku tanya adik aku..btul ke?dia ckp..mmg btul..tp sbb ppuan tu nk kuar ngan kekwn lelaki dia..adik aku ckp xyhla..nnt jd fitnah..

aku pk2..ye gak..lgpun..dia kena la blaja jd suami dr sekrg..kalo dia xleh nk kontrol pgerakan wife dia..cmn nk jd ketua kuarga yg baik..n kalo ppuan tu bbtul ikhlas nk kawin ngan adik aku..knp dia xleh blaja nk kenal n terima adik aku seadanya..

aku rasa ppuan tu sj create alasan..yes..adik aku ada salah..tp ko kena pk la knp dia wat cmtu..n septtnya ko pun tua dr adik aku..lg pandai berfikir ..pk mana yg baik n yg buruk..kalo nk life ko sama je sblm kawin n selepas kawin..ssh la kan..

ntahla..ppuan zmn sekrg x takut ngan balasan Tuhan kan..

ko menuding 1 jari ke arah org lain..tp 4 jari lg menuju ke diri sndiri..

yg peliknya..bkn setakat FB adik aku je dia remove n blocked..tp FB aku n akak aku juga..hmm..terserlah ketidakikhlasan dia kan..

aku ckp kt adik aku...ppuan ko leh jmpa memana..tp apapun family comes 1st..ni jela yg tggal ..kalo dh xde family..ko idup la sorg diri..

sekrg adik aku dh rasmi 'single' kembali..umur dia pun baru masuk 27thn [13 sept aritu]..dia sangka dia leh la beraya ngan tunang dia tu..tp jodoh xde..nk wat cmn..

aku x salahkan sesapa..tp kpd ppuan tu [aku xnk sebut nama]...pls la..be professional..

kalo ko wat salah..just ngaku..kalo ko ada pilihan yg LEBIH BAIK...ngaku kan sng..xperlu cari salah org lain semata2 nk ttp salah sndiri..

n..adik aku muda lg..byk lg pilihan yg LEBIH BAIK dia leh dpt..[ceh2]

last but not least..semoga berbahagia selamanya buat si dia..



p/s: 26 sept aritu family dia dtg pulangkan cincin n all..plus, ikut adat..dia kena byr double..wpun sakit ati..ttp la aku msk mcm2 utk menjamu family dia..ikutkan mmg aku nk 'basuh' mcm2 aritu..tp my cinta ckp..redhakan je..kita layan sehabis baik..biar diorg malu sndiri..yup, mmg btul..mak dia smpai xnk makan..pastu tunduk je..[ke sbb takut kitorg msk smbil ltk 'benda'?eiii..tlgla..pkran kitorg x sesingkat tu ok..]..dan aku blaja memaafkan org n ikhlas dgn apa yg aku wat..hati aku sgt lega pastu..alhamdulillah..

No comments: