Thursday, August 19, 2010

aku, hujan dan payung


apa kaitannya?
sbnrnya aku teringat 1 kisah..
tentang aku, hujan n payung...wah..mcm novel la pulak kan
sejak posa ni..hari2 aku balik meredah ujan..basah pun redah je..sbb nk sampai umah cpt..aku kena masak2..lauk pauk aku jarang mmbeli..kuih2 je..
eh..berbalik pada kisah tadi tu..
ni kisah masa aku memula la start keje kt sini..dalam thn 2000..
masa tu aku g keje naik LRT putra..turun kt stesen jamek..dari situ aku jalan kaki sampai la ke bank ni..
salunya aku jalan je..x ngk2 org..tp aku pasan gak 2,3 orang yang salu pagi2 jalan saing ngan aku tu..ada yg 1 ofis..ada yg x kenal..
so, nk jadi citer...ada la 1 bulan tu..kerap lak ujan pagi2..
aku lak jns malas bwk payung..ada la payung jns lipat tu..tu pun ntah camana 1 ptg tu ujan..angin kuat..abs patah besinyer...huhu..basah gak la..
ni yg pg2 ni..aku ngk ujan lebat sgt..xleh nk redah..kalo x smpai ofis bau air ujan la sbb dh kuyup kan..nk naik LRT star masa tu x bduit sgt..yela..baru memula keje..
dok jela tgu ujan reda...sekali tu ada sorg ppuan cina datang kt aku..
"adik..u keje bank sana kan?"
aku ni curious gak nk melayan..sbb tau jela..mcm2 leh jadi kalo ramah sgt kan..
aku angguk jela kepala..
aku ngk dia bawak payung besar gak...
ngk aku diam je..dia ckp la.."i keje itu maybank..pagi2 i salu jalan sana nampak u depan i...kalo u mau jalan...mari la"
terasa bersalah lak aku sbb aku rasa dia sgt ikhlas..memikirkan aku pun xnk lmbat tgu ujan yg ntah biler akan bhenti..aku pun join la..sampai kt maybank jln raja laut tu..dia pas payung kt aku..aku ingt memula nk smpai situ je pun ok..aku redah lalu jambatan tu..
pastu dia ckp.."u nak redah ke?ujan lagi la..nnt u basah..demam lagi..u amik ini payung...nnt bila2 u jmpa i , u pulangla balik"
alamak..baik sgguh la dia ni..memula aku tolak gak..sshkan dia lak..tp dh dia beriya2..aku pun amik la..
aku pun amanah orgnya..blk keje tu..x ujan..aku lak tgu dia kt maybank..walhal aku xtau time balik keje dia kul brp..aku gamble jela..kalo xde..esok aku tgu gak dia nk pulangkan payung tu..
mujurla niat aku tu diperkenankan..elok aku sampai dpn maybank...dia pun kuar...aku pulangkan la payung tu..
slps ari tu..ada la sesekali aku jmpa dia..tau x..yg aku pun x ingt lgsung tanya nama dia..dia pun cmtu..
tp dia mmg baikla..wpun lain2 bangsa..aku rasa terharu gak sbb dia sudi tlg aku..
wpun org rasa mcm simple sgt pertolongan yg dia bg tu..tp bg aku besar maknanya..

tu la aku ckp..idup aku mujurla salu ketemu org yg baik2..tp malangnyer suma x kekal lama..chinese lady tu pun aku x tau dia kt mana..xpenah jmpa dh pun..muka dia pun rasanya aku dh lupa..tp aku rasa maybe dia dh naik pangkat or bsara kot..sbb masa tu dia dh berumur gak la..sbb tu dia pggil aku 'adik'

kalo la dia tersesat surfing internet n terjmpa blog aku ni ke..[berangan la aku ni..]...tq again aku ucapkan..mmg ke akhir hayat aku kenang jasa dia..

1 comment:

PUANSTOBERI said...

owh..ini dinamakan semangat 1 malaysia walo masa tu Pak Najib kita blum perkenalkan lagi. Hehe.