Friday, February 28, 2014

no VEGE!!

Nasi goreng mamak TAKNAK SAYUR n telo mata 1..hehe
aku dulu tak makan sawi je..
sayur hijau lain macam bayam, kangkung, kailan, pakchai suma aku makan..eh..tapi carrot aku tak suka
tapi pas aku kawin..mycinta lak jenis tak makan sayur..terutamanya TAUGEH..
dengan2 aku skali dah terbawak2 sampai sekrg..
so kalo kuar dah tetap dah order apa2 pun awal2 cakap takmo sayur
aku rasa owner kedai tu pun suka..leh jimat kos sayur kan..haha
tapi kt sini takleh nk apply la..sbb sapa2 ubah resepi dia kena caj RM1..cissss

Thursday, February 27, 2014

Tuesday, February 25, 2014

rawatan katarak

a few times dah ke sini
mak mertua aku dah start rabun dah agak lama
pakai spec pun still kabur
dah suh ke klinik...doctor dah sahkan dia ada selaput mata sbb ada kencing manis..katarak la namanya ek...
nak suh g spital temerloh tapi pikir ramai n lambat gak la..sebab spital kerajaan kan
so mycinta suh mak dia mai sini wat rawatan 
google pasal rawatan ni..a few reviews n feedbacks dapat and ramai yg suggest pegi spital selayang ni
so 1st thing kena dptkan surat rujukan dari klinik/spital tempat bermastautin..
then bawak surat tu ke klinik pakar spital selayang..
1st check up 15 january...makan masa lama okk..dari pagi smpai kul 2 camtu..
sebab nyer ramai dan kena check macam2..
pastu doctor takleh bg date buat rawatan sebab bacaan darah tinggi n kencing manis tinggi
so dia bg 2 date..kena dtg balik on 28 february pulak..tapi kena posa sebelum datang...ha, yg 2nd ni dorg bg time siap2...kul 8pagi kena dtg okkk...rupanya kena amik darah je..tak lama sgt tgu yg ni..
kul 10 cmtu dh gerak blk..so kena dtg pulak on 5 march..tp kali ni sama mcm yg 1st time tu..check everything
memula dulu dpt doctor ppuan india..tapi kali ni dpt sorg doctor cina ppuan yang baik n sopan gilerr
dia siap berdoa supaya blood pressure mak mtua aku normal..hehe..
dan alhamdulillah...akhirnya dapat date nak buat rawatan tu
tapi dia suh decide nak buat mata belah mana dulu sbb dia kata dua2 pun dah tak nampak n perlu rawatan..
tapi mak mtua aku suh wat mata kanan dulula..so maybe a few months later leh wat mata kiri pulak kan
so next appointment will be on 20 march..pembedahan katarak..
tapi aku baru la tau yang dorg nyer pusat pembedahan tu rupanya kat jalan kuching tu...dekat ngan tesco extra selayang tu..lagi senang la ke situ..senang nk parking...doctor kata operation makan masa 30min - 1 jam je..so pastu leh balik..cuma nk jaga mata pas pembedahan tu je agak leceh sket..dia siap suh mak mtua aku kalo mandi jangan bagi mata kena air..biler mak mertua aku cakap mana leh tak kena air..macam tak mandi je..pening kepala..hehe..
dia kata camtu g salun la makcik..amboi koo...siap suh g salun..ko ingt macam org bandar ke..hehe
so tgu la 20 march nnt...aku akan update lg..
memula ingt nk ke klinik pakar swasta je..tp kos sebelah mata je dah 2k kooo..
so ke sini around 800++ je la..still affordable kan..lgpun anak2 share la..dulu kecik2 mak dh bersalin n jaga korg..takkan takat 800 nk berkira ye tak..hehe

aku setia tunggu di situ masa mak aku tgh di'check'
sepanjang rawatan/check up mak mtua aku kt spital selayang..memang aku n mycinta cuti gak..aku tak kisah pimpin n teman dia g check kt klinik tu..sbb terbyg2 lak masa arwah mak n maktua (nenek) aku dulu..masa check kt GH...lagi lama kot..masa tu dorg dok spital pun walo seminggu pun aku gak la yang tunggu..
ntah ek..mcm suka pulak teman org sakit g spital..hehe..
tapi..minta dijauhkan la kalo diri sndiri yg sakit n dok spital..wallahualam..huhu

balik tu mycinta belanja mkn pizza hut delivery..hehe..nyumss

Sunday, February 23, 2014

jual cadar juga


adik ipar aku yg jual..tapi aku tlg2 gak la ..
sapa interested blh hubungi aku ye..:)

Saturday, February 22, 2014

rasa mcm nk tukarrr


ikut nafsu memang nk tukar..kaler2 tu sungguh menarik tul..
tapi fikir2 balik..aku pun jenis malas nk pakai kerap..oleh itu sila abaikan je nafsu tu ye..

Thursday, February 20, 2014

ku pilih hatimu..

sapa ada ngk last episode ariana rose aritu?
adehhh...best giler kot scene dia bersanding tu
pastu aku suka part lagu yang berkumandang masa dia nak menari tu..serius syahdu!!

aku masuk ofis aku cari lirik n download lagu..

giler best

Ku pilih hatimu tak ada ku ragu
Mencintamu adalah hal yang terindah
Dalam hidupku oh sayang
Kau detak jantung hatiku

Setiap nafasku hembuskan namamu
Sumpah mati hati ingin memilihmu
Dalam hidupku oh sayang
Kau segalanya untukku

Janganlah jangan kau sakiti cinta ini
Sampai nanti di saat ragaku
Sudah tidak bernyawa lagi
Dan menutup mata ini untuk yang terakhir

Setiap nafasku (setiap nafasku)
Hembuskan namamu (hembuskan namamu)
Sumpah mati (sumpah mati)
Hati ingin memilihmu (ku milikmu)
Dalam hidupku oh sayang
Kau segalanya untukku ooh

Janganlah jangan kau sakiti cinta ini
Sampai nanti di saat ragaku
Sudah tidak bernyawa lagi
Dan menutup mata ini untuk yang terakhir

Oh tolonglah jangan kau sakiti hati ini
Sampai nanti di saat nafasku
Sudah tidak berhembus lagi
Karena sungguh cinta ini cinta sampai mati

Tolonglah jangan kau sakiti cinta ini
Sampai nanti aku tidak bernyawa lagi
Dan menutup mata ini untuk yang terakhir

Oh tolonglah jangan kau sakiti hati ini
Sampai nanti di saat nafasku
Sudah tidak berhembus lagi
Karena sungguh cinta ini cinta sampai mati
Cinta sampai mati

nyanyian ussy feat andhika => download

Wednesday, February 19, 2014

3 beradik

1 malam
mycinta ke kedai..g tapau makan malam..(maklumla..dh dok berdua..kemalasan nk msk tu ketara sgt..hehe)
time balik..eh..berteman ye..
pastu sibuk la mulutnya berciter kata ada 3 ekor kucing ...konon adik beradik..tapi bawak balik nyer sekor je..tp dia ckp kucing tu walo 3 beradik..bulu nyer corak lain2..
aku suh dia g amik..toksah nk gebang sangat la kan
pastu dia kuar balik...bawak sekor lg..memula yg itam tu..pastu yg grey tu..dia kata yg abg nyer takde..ntah mana..tapi pastu dia kuar balik n bwk lg sekor...tu yg kaler coklat2 grey tu..
sekor2 masuk umah g meround dulu...pastu sekor2 baring atas kerusi..
lena pulak tu..elok je aku ngk sorg amik side masing2..bukan main best pulak ye


Sunday, February 16, 2014

dalam 1 hari..

memula bawak abah aku g makan kt atap2 kat amcorp mall..makan tengahari ok...lauk pari bakar bersambal, crabstick omellette, kangkung belacan n sup campur
petang tu aku terajin sgt pulak..wat mihun sup siap begedil ayam n kepok lekor okkk..hahahaha

Saturday, February 15, 2014

jatuh cinta pun stresskah?

taken from majalah Harmoni
maybe sebab org yg bercinta tu terlalu memberi komitmen kot..tu yg salu dalam keadaan tertekan..
tahla..tapi tak mustahil kan?

Friday, February 14, 2014

belum berusik

novel by NB, ER n FI
adehhh..ke'busy'an melanda...membuatkan aku tak sempat nak baca novel dh..
nak bawak ke sana sini malas pulak..beratkan beg je ..

Thursday, February 13, 2014

my BFF's engagement

ada sorg kawan aku kt ofis ni
dari dia bergelar exec...sampai la jadi manager..memang kamceng ngan aku
sebab dia lain dr org lain..dia very down to earth
dan paling aku terkesan sebab dia x kisah berkawan ngan kami2 yg bawahan ni..
tak kisah makan berkongsi..tak berkira kalo nak ajak berjalan2..
oh..si dia tua setahun dari aku
tiap2 tahun dia minta aku doakan dia bertemu jodoh
kekdg hari sabtu kitorg sama2 dtg wat keje dan berkongsi pasal macam2..hehe
oleh itu..biler dia 1st time jumpa 'seseorg'...dia bgtau aku..time tu aku dah ckp dia..
'if he's the one...aku nk sponsor ko 1 dulang..'
aku kalo dah berjanji...sahih aku ingt nyer
so biler dia dah tetap hari n waktu nyer..terus aku pun order la ..tp aku bgtau awal2 apa aku nk bg..senang dia nk arrange kan..aku mampu bg cupcake jela..lain2 kang takut tak kena taste..hehe
dia bertunang 8 feb..time tu aku kat kampung..esoknya pagi2 dia dah whatsapp aku gambo2 dia..
so beautiful..and tau dia sangat simple orgnya..tp walopun simple..pun tetap nampak cantik n grand kan?

fondant cupcake..tempah dari kawan ofis
baju tunangnya pun dia tunjuk aku dulu..hehe..besttt
gambo cupcake yg dah dihias kotaknya
dia n kwn2
simple, classic n gorgeous..:)
aku dah cakap siap2 kt dia suh wat hari nikah/sanding time aku available..haha..gilo..ko pikir ko kadi kah?:P

Wednesday, February 12, 2014

as and when

pegi kedai stok kain baru masuk..aku sambar 2 ni..tapi bawak balik kampung mak mertua aku suda berkenan...let go sudaa..
ni ada org order

Tuesday, February 11, 2014

admin workshop

tahun lepas aku tak pegi cos langsung
sedih okkk
haha..terbuang camtu je bajet training aku..
so tahun ni awal2 dah kena g workshop..walopun half day..yg penting ado kann..

berjanjian ngan bos aku utk bekfas kat cafe..sudahnya dia jmpa kekwn dia dok kt meja lain..hehe..aku dok ngan teman2 lain..ok je
wah2..kena present ke bos?hehe


Monday, February 10, 2014

kisah homestay

aku sebenarnya taknak bukak citer pasal ni
aku update status FB pasal benda ni
ingtkan nak abis situ jela
memang aku marah, bengang, tak puas hati suma ada ngan owner homestay ni
dlm ramai2 komen tu...jannah suh aku amik gambo2 homestay tu supaya menjadi pengajaran kt org lain supaya tak terkena mcm aku..
memula betul tak nak panjang2kan citer..tp aku fikir balik..betul la tu..aku kena gak update supaya takde org akan teraniaya mcm aku..oleh itu..sila la ngk dulu gambo2 ni sblm aku citer panjang lebar psl ni..huhu

dapur,...ngan berkerak..ngan peralatan suma takde..hmmm...
TV tahun biler ntah..gambo teruk..pastu adjust2 baru dpt channel..tu pun dpt AL-Hijrah ngan tv9 je..
blk ujung...ptt aku suh adik aku yg bakal pengantin tu tido sini tp hampeh..katilnya penuh taik cicak..ada kisah dlm bilik ni..nnt aku citer..oh ye..langsir pun takde ye..tingkapnyer terlopong nmpk luar..so rasa seram kitorg amik alas tilam yg disandarkan tu n tutup tingkap
blk air..sedih!!flush takleh guna langsung n ni la rupanya blk air..
blk Master..hmmm..nilaikan la sndiri
toilet dlm blk..penutup toilet bowl pun x mampu beli..
dlm almari tu lg tak sanggup nak bukak...segala mak nenek sampah campak dlm tu..dan duit sewa homestay dia suh tinggal je dlm laci meja yg cermin tu ye
blk air takleh kunci..locked rosak
beginilah rupa pintu blk air kt dapur..

kisahnya mula camni..
lg sebulan setgh nak majlis tu ..aku dah start survey homestay
dapat a few tp suma jaraknya jauh sket dr lokasi pernikahan
kitorg fikir dpt lg dekat lagi senang nak balik tukar2 baju or mandi ke sbb jarak masa antara nikah n makan beradap tu x jauh ..so dpt yg dkt sng sket la nk balik kan..
cari nyer cari jumpa la umah ni..ada blognya..ni ha

=>  homestay pekan

takde niat aku nk burukkan sesapa or jatuhkan rezeki org..tp utk pengajaran kita bersama dan semoga dia pun diberi petunjuk utk ubah apa2 yg patut

memula aku urusan ngan dia..aku rasa sng sgt..sbb dia jwb sms aku cpt tul..pastu dia ada byk unit umah utk disewakan..
aku booked 2 unit teres memula..utk sedara mara aku
dan 1 banglo utk aku n family..
pastu dah dkt majlisnya..ada sedara mara aku yg tak dapat join..so aku fikir dh tak ramai..aku amik 1 unit utk sedara aku jela..pastu aku tanya dia ada yg available lg x..masa tu lg 2 mggu nk majlis ye
pastu dia kata masih available..pastu aku tanya ada x unit banglo lg..sebab lg senang kan..besar n muat ramai sket ...dan sedara2 aku pun selesa jdnya
pastu dia ckp ada..aku pun sbb dh suntuk kira on jela..
aku tanya nk byr deposit tak..dia kata tak payah..lg la mudah keje aku kan
biler hari kejadian tu..aku ke sana..jmpa 1st umah...utk sedara2 aku ..ok la..senang je jmpa
tp kol dia..pun owner x dtg..dia suh amik kunci bawah pasu je..blh gitu??
pastu umah tu..hmmm..penuh taik kucing, taik ayam..rasanya mcm taik orang pun ada..bau tak payah citer ye..
masuk umah..naik bhgn atas..okla..dia dh susun extra2 tilam mcm aku minta
pastu g dapur...pun tak syok sbb kuali kecik je ada..pastu jug elektrik rosak..
blk air pun air mcm kecik je
dok situ jap pastu dia sms kata kalo nk pegi umah yg aku n family nak dok tu bgtau dia
aku ingt maybe dia nk dtg n guide la kot
pastu time nk g tu aku pun kol la..tapi korg tau dia jwb apa
"ha..dah masuk keta ke..ok akak guide dlm telefon je ye.."
what!!!???? blh gitu?
mls nk pnjg citer ...aku pun pas fon kt adik aku..sbb aku dh panas hati ...kang aku ckp sambil maki kang susah lak
pastu berpusing2 smpai 10x ok..fon brp kali..guidance dia ntah apa2..biler tanya nombor lorong..dia kata xde lorong...tanya umah tu ada apa landmark..dia ckp xde..blh?dia just ckp umah tu warna peach pink tembok/gate ijau..tu je..
pastu last skali mycinta yg ckp..sbb aku memang dah tahap nak tumbuk muka org je rasa..
rupanya dia x ckp yg dpn umah tu ada sign rumah untuk dijual...yg sadisnya..umah tu masuk hutan ok..kiri kanan utan belukar..umah mcm umah berhantu..umah tinggal..
msuk2 umah memang seram gak la..tapi aku masuk dulu baca apa2 yg ptut pastu masuk barang
sebab umah dia yg uzur sgt..kitorg tpaksa kuar beli electric keetle, pinggan n cawan plastik..
apapun takde..
umah lak byk sampah..yg adik aku (iwan) n abg ipar aku ckp nyamuk byk..so dorg g bakar lak sampah kt blkg umah..
malam tu..pakcik aku tido 1 blk ngan abah aku..si iwan ptt tido blk blkg tapi kotor ..dia tido kt sofa
malam tu pakcik aku dgr suara iwan menjerit2 ..dia kuar blk..panggil iwan tp dia dgr suara tu dlm blk blkg..tp blk tu kosong...dia ngk dlm blk air api n paip terbukak..so dia suspect adik aku dlm tu..
dia panggil2 gak..tp tak nyahut..dia g jenguk blk air..tp kosong je..paip pun tertutup elok..
pastu dia pun dah seram la..dia masuk dlm blk kelam kabut smpai tersadung bucu katil
esoknya dia citer kt kitorg...pastu adik aku ckp mmg dia tido kt sofa sbb katil takleh tido..
tegak bulu tengkuk wei...
esoknya kul 8 pg kitorg kena g masjid..suma pun kemas n bwk barang suma skali check out..malas nk stay dh
lupa nk ckp..malam tu jugak aku sms owner tu bgtau apa aku x puas ati..
aku minta kurang harga..sbb dia caj 2 umah tu rm500..berbaloi ke?
pastu msj aku x berjwb2...aku bgn pagi ngk dia jwb kul 3 pagi n bg alasan dia x tau sbb serahkan suma hal umah pada pekerja ...pastu dia ckp dia terpaksa balik kampung mak sakit..ntah iye ntah tidak wallahualam..ko tipu ko tanggung la esok2 ye
yg bestnya..dia bg diskaun RM50 je!!!
aku ni fikir gak la..memula aku kuarkan 50 dr envelop..pastu aku fikir blk..eh...aku tak lena tido..sian sedara mara aku x selesa..family aku pun..sudahnya aku tarik 100 dr envelop tu n tggalkan note bgtau yg umah ntah apa2..ikutkan aku rasa 400 pun aku rasa x layak nk bayar sbb tak berbaloi
pastu aku tulis bawah skali besar2.."KAK, UMAH AKAK NI BERHANTU!"
blh cmtu..hehe..puas ati aku..aku ckp kalo akak x puas ati aku byr 400 je ..aku suh kol aku..
sampai sekrg tak kol2..
seriously...korg2 yg terbaca benda ni..jadikan pengajaran..
kalo blh jangan terkena hmstay yg aku dpt ni..
aku update dlm FB...balik ofis bos aku kata ptt aku letak rm50 je..belen suh dia kol aku sndiri suh masuk dlm acc...baru betul
aku time marah apapun takleh fikir..biler fikir apa yg bos aku ckp..a'ah la..huhu..tapi dah terlepas pun..takpela
serius aku tak halalkan duit tu..aniaya org sungguh..
makan la duit tu..semoga 'kenyang' la ko ye..

Sunday, February 9, 2014

full hantaran

belah pompuan

sirih junjung
alquran
perfume
wallet n pen
coklat
buah2an
set pjagaan diri

kedua2 belah


belah lelaki
mas kahwin n cek hantaran n cincin utk batalkan wudu'
tetap nk enterframe kan..
bunga epal..hehe
bunga rampai
sepasang kain n wallet
al quran
manisan...coklat n macaroons
set jagaan diri SKII