Friday, May 31, 2013

wesak day

sepatutnya hari wesak aritu aku n family ada wat kenduri untuk arwah mak aku..tapi urusan undangan suma dah setel...tup2 ada last minute program lak kt tmpat abah aku tu
terpaksa la aku cancel..
dan sebab ada cuti 3 hari..kitorg pun plan balik kampung jela..
dr KL ke bentong jalan clear...tup2 sampai tengah jalan nak ke janda baik jem baik punya...ngan ujan lagi..cehhh lagii



mujur la tak lama..pas janda baik tu..nak masuk karak jalan pun dah clear...

Thursday, May 30, 2013

info untuk pesakit darah tinggi


boleh cuba..daun saderi tu katanya dibuat jus minum berulang2 kali..try la
macam aku ada gak sesekali tekanan darah tu naik..tapi aku minum jus belimbing je
alhamdulillah..berkurangan gak la

Tuesday, May 28, 2013

arghhh...sakittnyaaa

tahun ni aku rasa macam2 dugaan aku dah tempuhi..
dari segi kewangan...kesihatan..dan personal..macam2 la
yang kesihatan..aku sempat maintain rekod kecemerlangan aku keje tanpa MC hanya takat bulan april je..
pastu..start sakit ...batuk2..terus aku tambah 2 hari MC dalam rekod aku..
pastu..baru2 ni..tak pernah2 aku kena 'kencing-tak-lawas' ni..tup2 aku kena
memula tu ada gak kawan ckp tu macam tanda2 nak pregnant..tapi memang telah disangkal oleh doktor klinik tu yang aku sememangnya kurang air dalam badan..kurang air putih lak tu..cehhh
mujur la kena tu hari cuti wesak..tak payah la nak MC bagai kan..
doktor bagi ubat makan ...minum dan dia suh minum air masak 3 liter...
untuk kekawan yang sangat mengenali aku..korang rasa aku minum tak?huhu
yes..aku minum,...tapi luaknya suku je..lebihnya aku banyak minum air barli..untuk lawaskan kencing..

aku try minum skali je...tp luaknya seteguk je pun...memang xleh diterima tekak langsung!
air putih ni..hanya luak tak sampai suku pun..huhu
seingat aku tak penah aku kena sakit ni...kalo ada pun itu masa aku sekolah rendah sebab aku suka tahan kencing..hahaha
yela..dulu umah aku setnggan tu besar kot...toilet kat blkg lak tu..agak menyeramkan gak la kalo nak g kencing malam2...sorg2 lak tu..memang jawapannya..sila tahan sampai pagi..hehe..
tapi masa dulu2 ..sat je kena ...pastu g doktor macam magik terus ilang..
now terasa macam masya allah..sakitnya tuhan je tau..
faktor usia kah?huhu

Sunday, May 26, 2013

untuk cegah anemia


buah naga a.k.a dragonfruit dh dikenal pasti boleh menjadi penawar anemia
oh..ni aku pun mengalaminya..biasala..kalo time period tu yang heavy..memang ada rasa pening2 sket kan sbb tu tanda2 kita kurang darah / anemia..
jadi kena try la cari buah naga time2 period sok..hehe

Friday, May 24, 2013

dating2

bergaya ngan tudung baru..:P
pantang sungguh ....nampak benda ni..sauk je...comey..so, pasni travel tido kat lantai pun xpe..sbb dh ada yang ni..hehe
lunch time..pekena kenny rogers..
dating tapi partnernya tak de kan..tak usah dicari2 mana beliau
memang tak fotogedik langsung
dulu sebelum kawin ada gak nak bergambo...pas kawin memang payah..menjaga hak eksklusif katanya..hehe

Wednesday, May 22, 2013

mmmbeeeekkk..


untungla sesapa yang suka makan kambing tu..
tapi sememangnya daging kambing adalah daging merah yang lebih baik daripada daging lembu..
makan kambing pun sunah nabi kan..
tapi nampak nya kambing dan aku memang tiada jodoh..sebab waima terbau pun aku dah pening...makan apatah lagi..sakit tengkuk dibuatnya..darah terus naik..
oleh itu, aku tak leh la nak makan ia..huhu

Monday, May 20, 2013

Saturday, May 18, 2013

get away!

department aku aritu wat get away..outdoor activity..water rafting kat gopeng
tak ramai yang dapat join..sebab wrong timing..plus ngan musim tak sihat dan busy tu..hoho..
yang tak sihat tu aku la
tapi walopun tak pegi..dapat gak cenderahati katanya..

dalam ni ada macam2...siap ada minyak cap kapak..kipas..bekas2 comey untuk toiletries..macam2 lagi la







pegi nyer tak ramai..tapi tukang sibuk je yang ramai..haha..pantang nampak kamera!

Friday, May 17, 2013

amik kesempatan




harga emas dah turun sekarang kan
adik aku si am tu dah berapa kali desak aku suh belikan dia kijang emas ni
aku ni dah la tak sihat..pastu nak menapak berjalan ke MBB tu sangat la bercinta..pulak tu ada sesetengah branch je yang jual nyer pun..
mujur la ada sorang akak ni baru dapat kijang emas 1/2 auns ni untuk Long Services award..
kebetulan dia nak jual..tapi harga pasaran sekarang tengah murah kan..dia mark up sket..tapi ok je..sebab bukan duit aku pun..hahah
lagipun harga beza almost rm400 kot masa tengah mahal aritu..so, still kira murah la kan..
adik aku tu untungla..dapat box yang cantik lagi..

Thursday, May 16, 2013

madu ku..huhu

mimi 
ngan kucing takpe..ngan orang JANGAN ek..haha
tapi ngan kucing pun aku nak jeles..apakah..
tapi serius..kalo depan mata korang pun aku rasa sahih korang rasa nak PANG je muka dia..
sket nyer eksen muka dia kalo kena belai camtu...huh!

Wednesday, May 15, 2013

sakitttttttt...hhuhu

2nd mc untuk tahun ni
1st aritu aku nyer high blood ada naik sket..
ni pulak dari kenduri kat kampung aritu sampai la ni tak elok2 lagi demam, batuk, selsema dan telinga pun dah terkena..
haih..musim ka..aku tak larat sungguh la hai!!

Monday, May 13, 2013

PRU13

ye..aku tau musim PRU dah abis..
sengaja aku drafkan benda ni awal2 aritu tapi aku extendkan date nak publish..
dengan motif aku nak masukkan gambo jari aku pas seminggu 
komen aku?hmmm..ntahla..aku terus terang kata aku sokong BN..
bukan sebab aku disuap ke apa..takla..
cuma aku rasa hak masing2..memang betul..rakyat ada hak nak bersuara..
tapi ada caranya..PM kita pun sekarang ada twitter...FB..n macam2 lagi..kalo tak puas ati..sila la tuju kat beliau direct..
tapi malangnya kat belakang dia gak korang nak pong-pang-pong-pang
korang kata korang ada agama..percaya tuhan..tapi dah jadi camni..kenapa nak pertikaikan?kenapa nak follow berkabung bagai tu..tak perlula nak taksub ngan manusia..tak ke mana..dan aku setuju...orang EMOSIONAL takleh jadi pemimpin..
setiap yang berlaku ada hikmahnya..bukan sekali ALLAH dah tunjuk...tapi dah berkali2 kan..since 1999..
kalo lah dia orang yang betul..pastinya kebenaran berpihak pada beliau..
pada orang2 yang emosi lebih tu..sila la bukak mata besar2..baca bahan bacaan yang pihak bN juga..bukan dok tutup mata, telinga ngan berita2..ni terima je apa yang dorg kata..kita ni biar tak pandai..tapi jangan la malas cari kebenaran..
aku ni nengok muka 'orang tu' je aku dah tau dia tak jujur orangnya..usah disingkap kisah peribadinya..tapi dari dulu aku lihat..memang tak leh aku nak percaya walo sepatah pun perkataan yang keluar dari mulutnya..
banyak yang disimpan dari yang diuar2kan..serius..
aku ni more to neutral..aku selagi benda tu tak melampau..aku malas la nak komen
tapi kat FB ramai gak aku terpaksa hidekan..haha..sebab aku tak suka baca orang yang terlalu ekstrem ni..
come on la..PRU je kot..bukan dunia nak kiamat..relaks laa..ni takat bising2 dalam FB..org tu pun tak tau apa korang meroyankan..buat lawak je tau!
ada gak ayah kawan2 aku yang bertanding..alhamdulillah..memang..tahniah ye..not to mention his/her name here..rahsia!
ada gak ayah kawan aku yang sangat busy bagi komen time2 PRU ni..haha..penganalisa politik katanya..aku lak bersambung menganalisa malam2 berwhatsapp ngan dia..kekekekeke

budak 1st time nak ngundi..semangat..kul 7 dah bangun..mentang2 pusat ngundi depan umah je..cehhh...motif sgt pakai baju kaler biru kan??haha
last aku ngundi di sini...pas renew ic aritu next PRU aku kena ngundi kat wangsa maju lak la..tahun ni aku ngundi untuk PARLIMEN TITIWANGSA..alhamdulillah..menang..rzki beliau kan?sbb orang situ dah kenal beliau camana..
aku saluran 4..next PRU dah saluran 3 lak la..huhu
keluar je dari pusat ngundi..runcing n berkilat kuku ai...macam g manicure lak..haha
petang tu..agak comot sket..tapi masih ada
pas seminggu..masih ada sisanya..
isu dakwat ni tak perlu dibesar2kan..
aku penah keje dalam pusat undi tu..bahagian ejen parti tu..
tau la prosesnya camana
lagipun..dakwat tu..walopun tak kekal..rajin benor ke korang nak pegi berkali2 buang undi tu?
dah la nak masuk pun banyak kali tapisan..memula cek saluran..pastu naik beratur lagi..pastu kalo dah ngundi..kan nama dah kena potong..giler nak pegi lagi?
macam2 isu..fikir la logik sket
isu PRU ni jadi isu borak kitorang time lunch je
biler SE dan manager nyer level bercakap..kita dengar jela..diorang ada background economics kan..kita ni SPM je..oleh itu, kita dengar dan timbang2kan..
logik penjelasan dorg..
mana ada benda percuma dalam idup ni..
kalo orang ada pengetahuan ekonomi pastinya tau apa yang digebangkan tu suma benda yang mustahil nak dicapai..
jadi kawan2..kita jadi neutral dah la..kita berterima kasih pada kjaan yang sedia ada sebab kita dulu pun blaja atas belas ihsan depa gak kan (mana yang amik PTPTN tu)...kalo orang kata kita bhutang tu..bayar la..tapi hutang budi?kita bayar la ngan undi..gitu!

p/s: dalam life kita..dok gebang kata musuh dapat bala kita kata tu balasan tuhan..tapi cer kita nengok balik diri kita..bala yang menimpa bertimpa-timpa..tu balasan sapa?renung2kan

Sunday, May 12, 2013

1st saman!!huwaaa

pas balik dari kampung aritu..aku sambung cuti rehat sampai cuti hari buruh tu
khamis baru masuk keje
masuk2 je nengok emel..huwaaa...ada notification email dari PDRM
bagitau aku kena saman
sebab speeding kat highway temerloh
cehhhhhhhhh..ni mesti sebab aku potong lori aritu..dah la lembab...pastu ikut lane kanan..aku potong la ikut lane kiri..aku perasan gak aku nyer meter dah cecah 140km aritu..adehhh...
mujur la kena rm150 je..(jeee???)
mujur dalam mbb2u masih ada baki yang mencukupi..
sebagai rakyat malaysia yang sangat jujur dan amanah..aku pun terus jela proceed to payment..
ni dah dekat tengah bulan ni..nganga jela aku..duit dah nak abis..huwaa


Friday, May 10, 2013

tikus menari2

macam biasa..BigBoss takde...staffnya pun wat la makan2 kan
lagipun dah ramai bersoalan naper dah lama tak wat makan2?
biler aku suh dorg organise taknak pulak..terpaksalah aku gak yang jadi kepalanya..huhu

kemunculan semula TINA (baju kuning) pas balik cuti bersalin kembar selama 90 hari..fuhhh
danial wat stail lain..wat ice blended n smoothie..sukati la danial wooiii..
kudap2an ringan
barang2 nak wat smoothies
nasi dagang n nasi kerabu berlauk
nasi lemak tu aku beli kat petronas..rm1 je satu..k.ita order kuih koci
lain2 nyer
macam2 perasa ada..sila pilih je..meriahhh
aku kan tak sihat..oleh itu sila pose ngan buah stoberi jela..huhu...*sedih*
pose senang hati namanya
lagi
booth smoothies baru nak bukak..
sila pose!!

Thursday, May 9, 2013

istanbul

lat yang comey baru2 ni pegi istanbul..
best kan dengar orang g sana sini bercuti..
kita yang tak berapa nak ada duit ni dok jela diam2 kat situ..sedar diri konsepnya..huhu

dia bagi beg comey ini..