Thursday, February 28, 2013

johor trip - semerah - melaka - KL - part 3

dari semerah (umah atok tadi..masing2 gerak ke melaka)
sumanya sebab akak aku dah ber'whatsapp' ngan makcik n pacik aku kt kuala sg. baru tu..
depa kan ada restoran terapung kat situ..so, ke sana la kita
dari kampung ke sana ..turn abah aku lak drive..
on the way..
dah sampai sungai rambai



dok kat belakang adalah men'sangap'kan..jadi..marilah kita..

sampai2 je dok ....tak lama makanan pun sampai..orang adalah meramai..maybe sebab raya cina kan..ni adalah WAJIB..telo dadar..hehe


siput buluh masak pedas

ada tomyam campur, kangkung belacan, ikan masak 3 rasa n sotong goreng tepung

lazatttt

ni adalah sedap giler...repeat sampai 5 bekas ok...

 
muka tak mandi dari siang..hehe

nafis ngan pak lang memang takleh berenggang

am n acu...mcik aku bg 2 jenis air..sejuk n panas


mereka yang perabihkan otak2..alamak..gambo adalah bergegar






ni dah kat umah PJ..lunch menu untuk hari tu
dari fort supai ke kL aku yang take turn untuk drive..
aku agak kesesatan la sebab dah malam kan..ko ngan rasa takut nampak apa2 yang tak patut (pengaruh citer KARAK)
pastu ngan jalan kampung yang mengelirukan..aihhhh
patut kitorg kuar kat linggi...hala ke PD..tapi aku amik masjid tanah ingat nak kuar ke simpang ampat..
sudahnya kitorg sesat barat..tapi sesat2 tu aku je yang tau sebab aku yang bawak keta..
tapi malam tu...dah kul 10 lbh..aku dah rasa something is wrong...
sebabnya dari restoran ke masjid tanah dan ke alor gajah adalah 18 - 20km je..
means dalam 10-15 min korang dah leh sampai..tapi tau tak....keta aku drive tu rasa berat...pastu slow giler aku rasa..padahal aku dah tekan 100 tu..masing2 dalam keta senyap sunyi..terdiam..radio pun masa tu suma pakat2 pasang lagu lama2 je..tak tau la sengaja ke apa..tapi lagu zaman R Azmi camtu..haihh
orang2 dalam keta aku tak tido..tapi diorg senyap..taktau la sebab nampak 'apa2' ke..tapi yang pasti aku dok nengok2 cermin tepi n belakang..nak nengok kot ada benda ke..(berani kan aku?masa tu bengang menguasai..jadi aku tak takut...more to nak marah..hehe)
tetiba...di 1 selekoh...ternampak ada 2 orang pompuan berambut pendek..menuntun seorang tua yang bertongkat..orang tua tu bertudung..jalan slow2 je
aku terdiam..aku rasa berdebar...dah lepas sket aku nengok cermin tepi..tak nampak dah..hmmm..ngucap panjang aku..aku toleh am kat sebelah..dia kata 'buat tak tau jela'..means dia tau apa aku tau..arkkk
dah jauh sket..aku baca2 ayat dalam hati pastu baru nampak sign ke SIMPANG AMPAT nak kuar tol..
masuk je highway..terus aku bersuara

aku : am..ko nampak kan..
am : nampak..ala..buat tak tau je..
aku : orang ke am..
am : tak tau la..

perbualan abs disitu
tapi balik tu..pkran aku dok pk je...takleh tido..serius..!!
aku dok pk...time tu dah nak dekat kul 12malam..
pastu kenapa dia jalan kat gaung tu..dia leh jalan kat belah kiri which is jalan lebih selamat..kalo jalan kanan tu sahih gaung..nyata kot..kang dibuatnya keta ilang kawalan terlanggar..sahih la masuk gaung kome kan..
pastu..diorang jalan menunduk je..aku tak nampak muka..nasib baik..kalo nampak?mampuih akuu
tapi pelik naper malam tu giler sunyi dan 1 keta pun takde..hmmm..

oooh...ni adalah kisah benar...bukan rekaan atau aku bermimpi..

dan..aku tau itu bukan ORANG..uhuhuhu

Wednesday, February 27, 2013

johor trip - kota tinggi - batu pahat - part 2

ziarah kubur arwah atok laki n ppuan
am heran nengok pokok limau tanpa daun..haha

rumah atok..dah takde sapa dok sini
adik beradik aku..sorang je takde..iwan
dah usang...tunggu masa je nak roboh
amboii...sempat main buai
gambo kenangan beramai2..ada sorang sesat disitu..hehe...sepupu aku, along epi ikut balik KL

2nd try...tadi tu anak alin kaco


relax nyerr

tengah tunggu depa setel makan durian dari dusun
budak yang kena chicken pox

Tuesday, February 26, 2013

johor trip - KL - Kota Tinggi - part 1


keta ptama sampai dulu..diorang bertolak dari klang
bentang n idang
kami sampai 15min pastu..

mereka yang sampai last sekali ...masa ni stop kat hentian apa ek yang pas ayer keroh tu..

get ready to eat
nak juga menyelit kan

aku bawak segala snek2 je..burger daging, sandwic sardin/telo, sate, sosej rebut n air

akak no 2 bawak nasi impit n kuah lodeh n sambal udang, ayam goreng crispy lagi..nyumsss
strawberry n milo crepe..order the day before
kami dah sudah makan..diorang nyer turn lak la..oo, aku bertolak dari PJ umah abah..dari sana sampai melaka ni abah aku drive..dari sini tukar turn lak aku yg drive sampai kota tinggi
abah dah kenyang
mengetest kamera baru..auww..hehe
kitorang dok kat homestay taman medan jaya..aku cari sendiri kat mudah.my..plannya nak ke sana sebab nak ziarah pakcik aku yang sakit teruk..dia stay kat umah makcik aku kat taman daiman jaya..punya la dok google maps nak g umah dia..rupanya umah homestay aku tu seberang taman je..ceehhhhh..masa ni dah sampai umah makcik aku..kami dari KL kul 8 pagi..sampai kota tinggi kul 2ptg..agak jem lak sebab nak CNY kan..amik kunci n check in..pastu rehat2 sat..dah mandi2 makcik aku dh kol suh datang makan..zapppp la kan pastu
plan ngejut nak wat BBQ malam tu...kitorang la nyer idea..makcik aku n suami dia on je..tu pakcik aku dok atas kusi dan berbaju biru tu la yang sedang sakit..adik kepada abah aku
masak simple2 je..aku wat potato salad..akak aku goreng makaroni..yang lain suma bakar2 je
tukang bakor...sian
abang ipar aku sentiasa spare je set BBQ ni dalam keta dia..so, agak2 kitorang nak wat bakar2 je..dia pun turun n pasang je set ni..senang..hehe

patutla sat2 abis..rupanya depa bakar, depa makan..cehh

selera beliau makan malam tu...yang dok bawah baju grey adalah anak beliau..
ni homestay aku amik..sapa2 nak g sana bolehla try kan..umah ni ada 4 bilik n sewa untuk semalam adalah RM190..okla kan..
dah..jom bertolak..

tunggu part 2 lak..