Friday, December 14, 2012

sesuatu untuk dipelajari..

dari minggu lepas aku sangat busy handle macam2 pasal Family Day ..
dengan aku kena abiskan cuti tahun..dengan keje ofis yang kena setelkan sebab bos nak g travel..
dengan penilaian prestasi aku untuk tahun ni..dengan family matters...dengan acu amik SPM..
macam2...

pasal family day tu...takde apa sangat...sebab suma dah nak dekat final stage..
tapi cabarannya ialah sebab aku nak buat keje weekend..takde sapa boleh tolong..sebab dah ujung2 tahun ni..ramai yang pakat2 abiskan cuti tahun diorang lak kan..
makanya aku kena la balik lambat sket...setelkan keje tu sket2 time ofis hour...
suma nak kejar cepat sebelum ujung tahun sebab akaun dah nak tutup..pastu aku pulak nak g bercuti ke KK kan..aku x nak la keje aku tak setel sebelum aku g bcuti..

pasal family tu..memang aku kena bahagi dua la diri aku ni..hehe
sebab..aku kesian kat mak abah kat kampung...kalo ada cuti banyak..boleh la nak berlama2 kat sana..tapi sebab cuti pun takde dah..nk amik unpaid..gaji pun sedih..hhuhu
fikiran aku banyak kat sana sebabkan aku takleh nak concerntrate kat acu yang amik SPM..
sian acu..aku just harap dia leh buat yang terbaik la untuk masa depan dia..
abah aku pun dah lama aku tak bermalam temankan dia kat PJ nun...aritu je dia datang jenguk aku n acu..maybe sebab aku dah lama tak ke sana..dia lak datang melati nengok anak2..huhu
biler jadi camni..aku kena korbankan keluarga aku dulu la kot..sebab keluarga mertua lebih memerlukan aku n mycinta..lagipun sebagai isteri...kena la utamakan suami kan..
aku tak kisah...tapi penat tu penat la jugak...:)

pasal penilaian prestasi ujung tahun...hmmm..alhamdulillah...tahun ni naik lagi,...
syukur ya ALLAH..
3 tahun aku menderita kot...sekarang baru merasa manisnya..
k.ogie cakap bos aku kata aku layak dapat  tinggi sket tahun ni sebab penglibatan aku dalam family day dan bab keje..
hmm..bab keje tu..aku memang ada plan nak buat abis baik dah tahun ni..tapi masa dan 1 woman show...memang payah la nak achieve target tu..so, jadi azam ke tahun depan jela gamaknya

disebalik berita yang best dan tak best tu..kemuncaknya adalah pada hari rabu lepas..
aku tak tau la nak salahkan sapa..
salah aku sebab buat utang..dan cari penjamin yang tak berpotensi keje lama kat sini..
aku tak salahkan dia malah berterima kasih sebab sudi menjamin aku..cuma kenapa last minit cakap nak benti..sampai kalut aku nak cari penjamin lain
dan dengan syarat2 yang ntah apa2...aku rasa takde sapa nak sanggup jadi penjamin lagi..
oleh itu..aku terpaksa la setel loan tu..bukan sket..26K!!
pening tak?hmmm..
aku rasa dugaan terbesar untuk aku tahun ni..
kenapa aku kena setelkan gak?sebab aku rasa cukupla..aku taknak susahkan sesapa..biarlah aku susah sendiri cari dana setelkan loan tu..
aku percaya disebalik terjadinya benda2 camni..pasti ada hikmah yang tersembunyi...

jadi pengajaran yang aku belajar pada tahun ini ialah...

1. jangan expect terlalu tinggi sangat pada seseorang..
2. jangan la ingat kalo kita ni berkorban untuk orang lain..diorang pun akan buat benda yang sama kat kita...jangan harap camtu...dalam dunia ni..semua orang makin ramai yang jadi selfish...bukan masalah attitude..tapi kekadang keadaan memaksa diorang jadi camtu..
3. sila jangka apapun sebelum ianya terjadi...expect unexpected...kita tak tau apa akan jadi pada kemudian hari..sila la bersedia biler2 masa
4. kalo time senang memang senang jumpa kawan..tapi kalo time susah..betterla balik pada keluarga yang sentiasa ada di sisi kita...
5. last but not least....walo apapun dugaan yang kita lalui...terima lah..sebab hikmah disebaliknya (maybe manis..) akan datang dalam pelbagai cara..

semoga ALLAH memudahkan perjalanan hidup aku dan kamu semua...AMIN..




Wednesday, December 12, 2012

alahaiiii

last week kami makan kat PINANG MASAK, bukit tunku

nasi campur watie n yan
minah2 yang dah boring nak makan kat kupang / kafe
jannah nyer...kami pegi naik keta beliau
aku n watie je order air best sket..depa yang lain order air suam je..hehe
aku order nasi goreng seafood
jannah up dengan ubi gaul kelapa n gula ni..sedapp
makan suma sedap...takde komplen langsung
pas makan..time bayar..dapat resit suma terkujat...RM87 untuk makan 4 orang!!
fuhhh..giler2..
ada la dorang tapau serawa durian..tu pun 1 diorang caj RM6.50!!
kaya laaa camtu...
aku penah makan kat sini dan aku tak la berapa terkejut..cuma wati n yan tu memang penjimat sket..tambah2 lagi sebab gaji adalah lambat lagi..hehe
tapi agak2 la kan..tau la maybe sewa kedai situ mahal....tapi..takkan la mahal sangatttt
memang takleh diterima akal sangatlah!

Monday, December 10, 2012

kesian abah..

aku ada update pasal aku kena balik kampung lebih kerap bln lepas n bln ni sebab pak metua aku sakit
kan...so, ni la latest progress tentang abah aku ni

gambo abah masa raya 2011

gambo abah latest masa aku balik kampung last week
makin kurus...takde selera makan sampai tinggal kulit + tulang je
kesian..sangattttt..
puas dah paksa2 makan..tapi dah ilang selera makan...nak buat camana kan
sepatutnya dalam perancangan aku..bulan 12 ni abah ajak balik kampung kat kedah..tapi tu la..kita ni merancang je kan..ALLAH yang menentukan semuanya..
dan trip ke KK ni pun patut aku bawak sekali mak n pak mertua aku ni..
pun tak jadi sebab abah tak sihat..
macam2 sebenarnya plan nk bawak mak abah aku ni berjalan..tapi yang pastinya kalo abah dah sihat macam dulu..insya allah..plan tu pasti aku laksanakan..

Saturday, December 8, 2012

dah ilang...huwaaa

sapa ingat cincin ni?



ye...cincin yang aku tukar dan beli sempena bonus tahun 2011 aritu..
baru2 ni...aku tak pasti camana...cincin ni telahpun hilang...huwaaa
serius la aku sedih...kalut aku kol acik aku suh nengokkan kat mana..tapi acik aku kata bukan kat umah
suasana kat umah jangan cakap la..suma aku dah selongkar..
cincin ni aku baru plan nak g tampal balik batunya..ada 1 dah tercabut..*ye..aku memang ganas sket*
yang peliknya..aku ada pakai 2 cincin..kalo bukak pun time balik keje..sebab payah aku nak masak ke basuh baju ke kan..1 cincin lagi ada...tapi yang ni tak tau ke mana..
hmmm...
tu la orang kata...rezeki kalo dah/nak masuk..pastinya ada benda lain pulak yang perlu dikorbankan..

sedih...sebab cincin ni ganti cincin nikah aku..............................................
dan..satu2nya barang kemas yang dibenarkan pakai oleh mycinta ialah cincin je..sebab dia tau aku jenis ganas kalo bab2 pakai barang kemas ni...cincin tu sebab melekat je kat jari kan..so, kebarangkalian ilang adalah kurang...kalo rantai or gelang tangan memang takleh dah la..sebab dulu gelang nikah aku pun ilang gak cicir kat dalam bas *masa tu kami balik kg naik bas..huhu*

acik aku kata dia try dapatkan balik..*acik aku pandai sket bab2 barang ilang ni*
tapi...hati kecik aku dah kata....payah dah nak dapat balik..huhu

Thursday, December 6, 2012

benarkah?



artikel ni aku baca dalam majalah HARMONI...aku snap dan forward pada bos aku..haha
kenapa?sebab dia memang rajin touch - up muka dia setiap kali pas basuh muka / solat..
so, aku forward ni just nak bergurau..tapi at the same time buat aku terfikir..betul ke?
jadi...conclusionnya..adakah kita perlu berwajah natural je setiap kali datang ofis or ke mana2?hehe

Tuesday, December 4, 2012

december babies

adiah untuk en. azhar..tapi beliau bukan december babies la..cumanya disambut je sekali...bday beliau bulan november...hehe...adiahnya kain pelekat tapi ni adalah atas permintaan beliau sendiri..hehe
kotaknya..siap ada tulis gajah duduk...haha
adiah untuk cik Puan DD yang sambut bday beliau pada 13 Dec...(yup...in advance sebab DEC kan bulan abiskan cuti tahun katanya)

adiah untuk bos admin, kak ogie..bos aku la tu...set pearl ..rantai n earrings..bday beliau jatuh 2 dec

adiah untuk lat...bday dia pada 9 dec..sama adiah macam k.ogie tapi kecik comey sket sebab yang pastinya umur dia lagi muda dr k.ogie..hehe

kek mulanya ditempah dari ana..tapi dia takleh buat ...so, dia delegate pada kak fidah..Cheese Cake Durian..
kek n adiah mereka..serius aku pakai mask masa ni..sebab aku tak tahan bau durian..MIGRAINN!!
mereka
potong2..
lat yang excited nak bukak adiah tu
dan GEMBIRA...ahah

terfikir 1 perkara...
kata mereka "ko masuk sini la baru happening camni ta...cuba bayangkan ko takde..sapa nak handle lagi benda2 camni..."
kata aku "hmmmm...ntahla..kalo selamanya aku di sini..maybe berterusan la..tapi kalo kata rezeki aku kat tempat lain lak..tak tahu nak kata...harap2 ada orang lain lak la yang rajin nak organise kan.."

Sunday, December 2, 2012

rezeki...



rezeki datang dengan cara tak terduga kekadang kan?
pas aku book tiket flight untuk family members aku aritu...tetiba aku dapat 1 emel dari AA suh aku masuk 1 contest ni..so, jawab 2 soalan wajib dan namakan destinasi AA pilihan dan slogan yang menarik kenapa aku pilih destinasi tersebut..
aku jawab la 2 soalan tu..pastu aku jawab destinasi pilihan aku adalah KK sebab aku memang nak pegi sana pun kan..haha..lagipun aku tak beli lagi tiket untuk aku n mycinta masa tu..
adiah untuk contest tu adalah RM500 e-gift voucher AA...
sapa taknak kan..

slogan aku letak adalah = I CHOSE KK BECAUSE  I LOVE THE FOODS, I LOVE THE CULTURES!
pastu aku sent dengan harapan yang tinggi sangat supaya aku menang..
haha...selang 2 minggu..aku pun dah nak lupa pasal ni..tetiba aku dapat emel bagi aku menang dan AA suh aku redeem e-gift voucher ni..
ya allah...memang aku rasa excited giler kot..tapi..masih musykil..takut gak dengan kes sekarang yang macam2..so, aku pegi bukak web AA dulu nak pastikan suma ni betul ke x...mana taknya..cer korang nengok..dia letak jumlah tu 500.0000..apa ke halnya banyak sangat 0 kat belakang tu..
pas aku bukak web AA dan sahih benda ni betul..baru la aku redeem..dan...aku terus book tiket untuk aku n mycinta..tambah sket jela untuk belen tu..
confirmed!!..haihhh..sangat happy weii..sapa nak bagi RM500??xde nyer..e-gift voucher ni valid sampai MAc 2013..aku memang takde plan nak ke mana2 melainkan KK ni je..tu yang aku claim je terus..haha
apapun..kalo korang dapat emel dr AA tentang contest camni...masuk je..sebab walopun tak dapat max RM500...kekadang diorang give away gak RM100 or berapa2 diorang nak bagi...