Monday, April 30, 2012

budak kenit demam..

sian kan..dia kalo badan tak sihat..tido terbaring jela..makan pun tak lalu..
si abang pun tak semangat..

mata pun kuyu je..huhu

see..budak demam..baru la reti dok diam kan..hehe

Sunday, April 29, 2012

potluck

last week department aku wat potluck.. macam biasala..aku jadi kepala penyamun..eh..kepala acara.. yang organize aku..yang emel aku..bab2 gini memang salunya aku jela yang kena kan.. diorang memang suka je bab makan2 ni..tambah2 lagi kalo time bos besaq takdak.. suma relax milek je dok makan..bukan main noo.. layan jela apa kitorang bawak untuk dimakan ye.. untuk makluman, potluck ni ialah untuk breakfast tapi aku tak makan sangat..sebab pagi tu dah temankan cik abang makan..aku pun termakan sekali..eh..termakan katanya..hahahaa
makaroni bakar tu aku order dari ana..sedap..1st try dia buat jual..salu jual kek je..hehe
nasi lemak bungkus sedap dari wati..ayam rempah uncle bawak
kuih2..apam tepung beras tu aku yang order dari kak fidah..kawan ana..sedap diorang kata..aku tak dapat rasa..huhu..ada karamel juga dari jannah..ni separuh je..pas kul 9 pagi..penuh meja..
laksam dibawa oleh adrina..tak rasa gak..

Saturday, April 28, 2012

nasi padang hoi hoi

ada 1 hari tu ...hari rajin nak berjalan2..nak cari makan luar..bukan yang simpulan bahasa 'makan luar' tu..tapi ni bebetul makan kat luar..hahah ngan teman rapat aku la..si ejon tu.. dia tu berdarah minang..nak umpan dia kuar jalan2 senang je..cakap je nak g makan nasi padang..sure cair minah tu..hehe kali ni kitorang makan kat depan sogo tu...*dapat seat..sebab kuar awal..syhhhh*..haha
aku nyer..rm7.30..ketamakan..haha
ejon nyer..pun ketamakan..
teh o ais ..mine..ejon nyer limau ais..tak snap pung
ish2...sapa nyer pinggan la tu..haha..tapi korang pandai nengok ada nasi ketul tu sure dah leh agak sapa nyer pinggan kan

Friday, April 27, 2012

badang kinabalu

badang kinabalu..korang nengok apa dia angkut tu..kuat sungguh..
Dah lama giler aku tak nengok Majalah 3..dulu isu best je mesti aku dah terpacak depan tv tu ..
now nengok iklan kalo best baru nengok..
macam ni..giler kagum kot aku nengok orang ni angkut macam2 naik gunung kinabalu..bukan lah sampai puncak..tapi sampai ke Laban Rata je..tapi tu pun sekali naik 3 jam kena tracking ok..hoh..
tak sanggup la weii..
lelaki ni..memula dia angkat kayu kayan...pastu tengah jalan dia tinggal kayu2 tu..dia angkat tong air ni pulak..tong air tu..dia dah angkat separuh jalan semalamnya..so, arini dia bawak naik sampai atas..
hohoh..semangat weii..bayangkan naik je dah 3 jam..turun pun mesti 3 jam..tapi salu nyer naik je lama..tapi turun salunya jap je kan..
naik turun dah makan masa 6 jam ok..fuhhh..
demi nak cari makan..nak tanggung keluarga..hmm..
ni kalo anak2 diorang tak sedar bapak/mak diorang keje angkut2 ni tak tau la..kesian kot..
apapun..aku tabik la kat diorang..sanggup cari duit sampai macam tu sekali..

Thursday, April 26, 2012

tak jemu2

arwah mak aku dulu...masa hayatnya memang jenis susah juga nak makan nasi.. jenis cepat jemu kot.. oleh itu dia suka la makan benda2 cam ni.. tapi korang penah makan tak? sedap ok..*walopun pedas..aku ni kureng sket pedas2 ni..tapi kepedasan mihun ni boleh diterima lagi la*
sekarang ni time lapo je *kalo takde roti kat umah..ni la aku tala..rebus dalam kuali pecah telo sebiji...perghhhhhhhhhhhhhhhhh*

selain mihun..ada juga kuetiaw ..now ada perasa tomyam pun..tapi pilihan aku tetap yang packing kaler hijau ni..

Wednesday, April 25, 2012

amboiiiii..

jumaat lepas aku ke jalan TAR.. sorang2 je..takde sapa nak teman..hehe.. takdela..aku lagi suka sebenarnya jalan sorang2..kekawan aku kata kalo diorang ikut aku..tak sanggup nak kejar langkah aku..macam lipas kudung diorang kata..haha tapi sungguh ke tak dorang kata gitu..bayangkan jela..hari tu je aku ke beberapa tempat sekaligus.. memula ke tabung haji @ maju junction..pastu nengok tutup..aku ke medan mara ..hajat hati nak g bank islam pun tutup..alamak..susah sungguh la kalo urusan tabung haji nak dibuat time hari jumaat..suma tutup..padahal hari jumaat je yang kita ada long hour lunch..haihh pas ke medan mara..berpatah balik ke jalan tar..aku cari kad perayaan vaisakhi.. merata ok..sampai masuk ke masjid india pun tak jumpa kedai2 buku kat area jalan tar pun suma aku masuk..haram suma takde jual.. apakah.. tengah jalan2..tetiba mata tertumpu ke depan.. amboii..seksi sungguh.. tapi dalam mind aku tak fikir apapun... cuma terfikir..macam2 fesyen orang ni..
untuk makluman..mereka tu bukan melayu ..beragama islam tu tak pasti (kekadang ada gak orang arab datang melancong ke malaysia tapi pakaian macam barat..gitulah) so tutup mata jela cara camana pakaian depa pun.. cuma teringat dialog saadiah dengan P ramlee dalam citer musang berjanggut "kenapa engku takut dengan panas? panas ni bagus engku..panas menghidupkan tumbuhan..panas juga blablabla *tak ingat*...jadi, orang yang bodoh saja takut dengan panas ni engku" begitulah sket lebih kurang..jadi, tepuk dada..tanya akal, tanya hati ye..:P pengakhiran perjalanan aku hari tu ialah di subway..*wajib kan*..ahaks..

Tuesday, April 24, 2012

RV cupcakes

aritu order lagi kek dari panel baker aku..wah..panel katanya dah asyik dia je jadi sasaran.. dia je yang salu melayan di kala last2 minit request camni..hehe penerima kek ni dirahsiakan.. pandai2 la kalo sesapa yang dapat tau tu..memang cerdik la korang..hehe

sesapa nak order..sila la berhubung ngan beliau..dijamin sedap..insya allah..

Sunday, April 22, 2012

landasan cinta..

rentetan entry aku yang kata dah mula minat kat Shahz jaszle tu..sebab nyer dari citer ni la.. ada sesapa layan citer ni?dalam slot cerekarama tv3.. best pulak..maybe sebab citernya ringan..dan tak payah nak fikir banyak dan takut2 (maklumlah sekarang citer seram melampau2 kat tv)

lakonan shahz jaszle & tasha shila ..lawa pulak tasha pakai tudung..*walhal tak minat pun beliau sebelum ni* nyata dan jelas la bahawa bertudung membuatkan pompuan lebih cantik dilihat..kan?

sesapa yang tak dapat nengok citer ni..sila la ke web tonton ye..rasanya ada kot..aku pun tak sure..

*gambo ihsan dari google images*

Friday, April 20, 2012

dah tersuka pulaaa...

sejak 2 menjak ni kan..aku dah terminat pulak ngan 2 orang artis lelaki ni..
shahz jaszle..or shahrizal jaszle..suka la ngan rambut beliau begini..sexy..auwwww *ketepikan kisah2 kontroversi beliau seblm ni..*
kamal adli..suka sejak dia berlakon ana lulu..cute kot..suka nengok dia senyum..ngan gigi jarangnya..sangat comey..hehe
saya tak minat LJ tapi sekarang suka la layan citer 3 janji tu..hehe..tak miss lagi..chaiyokk la untuk diri sendiri..hehe

suka ngan personaliti depa kot..masih belum melawan tahap kesukaan aku ngan FAHRIN AHMAD..haha..gilo!

Wednesday, April 18, 2012

ke mana perginya periKEMANUSIAan?

IPOH: Kematian bayi lelaki berusia dua minggu melaporkan akibat dipijak bapanya di Taman Bernam Jaya, Tanjung Malim pada Khamis lalu disahkan polis berpunca akibat patah tulang rusuk dan tempurung kepalanya hancur.

Sumber polis berkata, hasil laporan bedah siasat pakar patalogi Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, di sini, mendapati selain dipijak bapanya, bayi malang itu turut dihumban ke dinding.

Menurutnya, mangsa dipercayai dihentak atau dihumban ke dinding oleh bapa kandungnya sendiri yang dikatakan berada dalam keadaan mabuk.

“Mangsa mati dalam keadaan terseksa apabila tengkoraknya hancur. Ada kemungkinan kepala mangsa dihentam sekuat hati pada objek keras hingga menyebabkan tengkoraknya pecah.

“Doktor yang melakukan bedah siasat turut menemui kepingan dan cebisan tengkorak mangsa yang sudah pecah. Selain itu, tulang rusuk mangsa juga patah dipercayai akibat dipijak bapanya“ katanya.

sumber berita dari :- HMetro




hmmm..tak tau apa reaksi yang sesuai untuk aku tunjukkan pas baca berita ni

aku sebenarnya tak sampai ati langsung kot nak baca..sebab tahap imaginasi aku ni tinggi..biler baca mesti nak bayangkan camana rupa, rasa sakit yang budak tu tanggung..

come on la..baru 2 minggu ok!!..2 minggu..!! apa la yang budak tau dan faham dengan usia yang baru 2minggu bernafas kat dunia ni

tak tau la nak kategorikan bapanya tu..giler ke..mabuk ke ataupun dah dirasuk syaitan..

mengikut siasatan polis, mungkin beliau dalam keadaan mabuk...nengok la penangan arak kepada manusia..sampai boleh membabitkan kematian orang yang tak bersalah langsung!!

geram betul aku..sepatutnya apa yang dia buat kat budak tu..memang itulah yang patut dibuat pada dia balik..biar dia rasa camana sakitnya masa budak tu kena..

ye..aku sangat emosi..tapi dengan cara camtu je untuk hukum orang yang takde perikemanusiaan camni..

kalo betul pun tak suka dengar budak tu menangis ke..meragam ke..jangan buat anak!

orang lain yang takde anak sket punya susah nak dapat..dia yang dah dapat senang je bunuh / seksa budak tu camtu..

tak faham aku orang camni..masalah mental betul..

semoga roh budak tu ditempatkan di syurga ..:(

Monday, April 16, 2012

on course - 9 & 10 april 2012

buat pertama kalinya pada tahun ni aku pegi cos..internal je
salunya untuk setahun kitorang boleh pegi cos selama min 5 hari ..
macam aku dah ada plan sendiri..salunya setiap tahun aku akan pegi 1 cos internal dan 1 cos external (hotel)
kali ni aku g cos 'building personal influence'..
tajuk je macam lain..tapi intipati cos tu lebih kurang tolak tambah je dari cos2 yang penah aku pegi..
ramai yang pegi cos ni pun geng2 dan kenalan aku gak..so, tak janggal la
apa yang penting g cos ni ialah bab makannya..hehe..tu penting..salah 1 sebab yang penting tu..
makan yang disediakan untuk 2 hari tu complete..dari tea break pagi, lunch, tea break petang..dinner je takde ye..sebab cos tu salunya start kul 9 pagi sampai 5 petang je
sedihnyer aku lupa nak snap tea break nyer menu..lunch je aku rajin nak amik..hehe


1st day..makanan disediakan secara buffet..untuk hari pertama ni aku amik baby kailan sos tiram, sotong masak kunyit kot, kari ikan dan creamy sauce fish fillet..rasa?so-so je..nasi keras sangat..biler kunyah rasa macam beras pun ada


dessert pun ada..serta air untuk hari tu..sarsi


2nd day..1st day amik seketui ban dan sapu marjerin..sedap..so, hari ke2 repeat..kali ni amik sup labu berkrim..sapu butter n cicah..sedappppp..tapi diorang kata tak sedap..suka la..tekak aku..hehe


nasi aku amik 2 sudu je..letak udang masak lemak, sayur campur, ayam masak merah & kepingan ikan tu masak apa ntah..


hari ke2 cos..dapat la sijil ni sebagai tanda penyertaan..


next cos aku ialah pada 18 - 19 june 2012...kat sunway putra je..(nama baru untuk the mall)..memang saja cari cos kat hotel dekat2..payah nak pegi kalo jauh2..harap2 venue tu tak tukar la ..huhu

Saturday, April 14, 2012

pelik tapi sedap..

masa hari cuti pertabalan Agong aritu..aku tak g mana pun
duduk kat umah je..masak pun 1 lauk je..ayam masak merah, ulam timun ngan goreng ikan..
kira mood masak pun santai giler la jugak..hehe




petang tu cik abang aku goreng keledek pulak..rajinnya dia potong kecik2 dan goreng..


keledek oren lak tu..manis..sedap la..


memandangkan aku jenis masak je tapi tak makan..jadi aku makan la keledek ni bercicahkan ayam masak merah ...


sedap..bagi aku la..aku memang camtu..kalo takde apa2..cicah ngan roti pun jadi je..

Thursday, April 12, 2012

kisah N & N

jom nengok apa citer budak 2 orang ni...NIYAZ & NAFIS


ni masa si abang dok terjatuh ke terhantuk..sket lagi kena mata..haihh..melasak tak hengatt..


kalo g memana tak kena paw memang tak sah la kan..ada je dia nampak dan nak..


bergomol atas katil tu dah biasa


dalam keta pun si adik dah tak reti dok diam..


memunggah beg mamanya..hehe


tak best duduk..berdiri lak..


tu apa dia kait tu ntah..


abang tu memang kalo hisap susu dia kena pegang and gentel ujung napkin..hehe..peel sapa la tu..


budak kenit ni..dah merayap sini sana


abang dok diam2 ..dia lak datang mengaco..


kalo bosan tak watpe kat umah..dapat MMS diorang ni..memang terhibur gak hati aku nengok..


kalo tak mengadap DVD / baca novel jela..huhu

Tuesday, April 10, 2012

kena cari orang kaya?


tak ingat citer ni hari apa..tapi aku ingat aku nengok citer ni di 8tv..
tajuknya "Marry a Rich Man"
memula malas nak layan ..pastu nengok pompuan tu macam lawa lak (ye, aku suka nengok pompuan / lelaki yang lawa or ensem..hehe)
terus melekat depan tv..ni tv dalam bilik ye..kat luar memang tak dapat la nak melongo nengok..dah di'conquer' lelaki2 di rumah aku tu..(walhal astro tu tiap2 bulan aku yang bayor..huhu..redha jela)

kisahnya mengenai seorang pompuan yang kejenya menghantar gas ke rumah/kedai jika ada order..maknanya..dia bukanlah seorang yang kaya ye..
dia ni bercita2 tinggi..nak cari lelaki kaya supaya idup dia senang..supaya takdela keje penat badan tapi dapat income sket je...
jadi, kawan dia cadangkan beli 1 buku yang mengajar cara2 nak mencari/memikat pasangan yang kaya..
dia rajin la follow step yang diajar dalam buku tu..buku tu kata suh beli dan bergaya macam orang kaya..dia pun buat..elok pas dia buat..dia terjumpa balik kawan sekolah dia yang memang kaya tapi tak ensem..so, dia reject..(memilih la pulak kan..hehe)
sampailah 1 step tu ajar dia pegi bercuti macam orang kaya..sebab hanya orang kaya je rajin g bercuti ke luar negara ..dan ada kemungkinan dari dalam flight lagi dia akan berjumpa orang kaya yang bujang..dia pun amik keputusan bercuti ke Rom, itali..
dan dia bertuah la sebab dalam flight dia jumpa seorang lelaki yang ensem (bagi dia la) dan nampak bergaya..diorang pun berkenalan la..dan dari gaya berbual memang lelaki tu macam orang kaya la..
dari situ, diorang berpakat nak g berjalan2 kat Rom tu sesama...sebab masing2 konon kata dah biasa sangat pegi atas urusan keje jadi diorang kali ni pegi nak bersantai2 jela..dan ikut arah tuju kaki je melangkah..(takde plan la tu)..
maka riang ria la diorang ke sana sini sampai la 1 tempat tu secara tak sengaja dua2 tercicir wallet..masa nak beli foods baru diorang perasan sebab nak kuarkan duit untuk bayar..
dengan takde duit, passport dan segala dokumen penting diorang pun try la wat persembahan jalanan sebab masing2 dah lapar..
masa tu masing2 dah tertarik la..kira macam suka antara 1 sama lain..
dapat duit yang cukup untuk beli 2 orang nyer foods, dah beli makan (tapi lelaki tu tak beli makanan, dia beli teropong..untuk dihadiahkan kat pompuan tu..sweet kan?) so, makanan dibeli untuk sorang tu dishare berdua..
bermalam pun terpaksa dok tepi jalan je..
esoknya time diorang berjalan2 ada polis pelancong tahan..ingatkan ada buat salah apa2..tapi rupanya nak pulangkan wallet diorang berdua..
dah dapat wallet tu..diorang pun nak g makan2 untuk meraikan benda tu..order macam2 kot..sampai bil memang tak mampu la nak bayar...so, lelaki tu minta keluar nak cari bantuan..sampai la kedai nak tutup lelaki tu tak datang2...pompuan tu terpaksa kol pusat kad kredit suh tambah limit..
tapi balik HK dia bengang la ngan lelaki tu sebab sampai sudah dia tak cari or kol pompuan tu
memula aku pun fikir lelaki tu jahat..
sebab dia pun rupanya bukan orang kaya..dia mekanik keta je..kekawan dia pakat2 kumpul duit bagi kat dia suh pikat pompuan kaya ..
yang pompuan tu dah frust berkawan balik ngan kawan dia yang kaya tapi tak ensem tu..
1 hari diorang g kelab..tetiba dia jumpa lelaki yang dia suka tu..tak sempat tanya..dia folo lelaki tu sampai bengkel..masa tu dia tanya kenapa tinggalkan dia..lelaki tu tipu la kata dia cari pompuan kaya..(rupanya dia pun ikut buku tu) so, biler dia tau pompuan tu tak kaya..dia pun blah..padahal dia dah suka kat pompuan tu..
biler dia cakap camtu..pompuan tu tampar muka dia dan blah..datang kawan pompuan tu yang kaya tapi tak ensem tu bagi cek kat lelaki tu suh jangan kaco pompuan tu lagi..
lelaki tu amik cek tu..tapi bukan untuk kegunaan dia..dia beli kasut ala cinderella yang pompuan tu idam2kan..dan dia antar secara rahsia (guna anjing) kepada pompuan tu..
biler pompuan tu sedar hadiah dari lelaki tu..dia folo anjing tu sampai la dia jumpa lelaki tu..dan dia tanya lagi kenapa..kalo tak suka dia kenapa wat dia camni..bagi benda dia suka..camtula lebih kurang..perjumpaan tu ditepi pantai ye..
pas ditanya..baru la lelaki tu berterus terang..dan diorang pun kira terima la diri masing2..tengah2 berpeluk tu tetiba datang helikopter dan grup wartawan..kerumun diorang..
rupanya ada peraduan daripada buku tu..kalo sesapa yang ikut bebetul step yang buku tu suruh dan pilih cinta dari kekayaan, akan menang 10 juta..tapi duit HK la..bukan duit malaysia..
jadi, akhirnya diorang tetap la jadi kaya sebab kisah diorang tu akan difilemkan dan mendapat untung dari filem tu..
finish..

kesimpulannya..harta kekayaan memang menyenangkan tapi bukan membahagiakan ye..

Saturday, April 7, 2012

masih adakah ruang untuk kita...

suatu hari sewaktu pulang dari keje..
kawasan umah aku memang dekat ngan tanah perkuburan...salah 1 reason kenapa aku sengaja beli umah area situ sebab nak dekat ngan kubur arwah mak aku..
tapi 1 hari tu aku lalu..membuatkan aku terfikir..


*gambo ehsan dari google*


hari2 aku lalu situ..hari2 aku nengok kawasan semakin penuh..


terfikir juga..adakah aku akan ada ruang untuk dikuburkan disitu ataupun dimana jasad aku akan disemadikan?


seboleh2 aku nak dikuburkan di situ..tak tau kenapa tapi aku menyimpan hasrat yang kuat untuk itu..mungkin aku akan meninggalkan wasiat supaya disemadikan disitu..


itupun jika masih ada ruang kosong untukku..


hari2 yang aku lalui buat aku rasa takut..bermacam perkara yang aku fikirkan..tentang kehidupan..tentang usia kita yang sampai ntah ke berapa tahun..tentang cara aku disambut di 'sana'...macam2..makin difikir makin takut lak..


tapi kesedaran tu kekadang terleka juga..hmm..manusia kan..takde kesempurnaan..


harap2 masih ada ruang untuk aku di sana..

Thursday, April 5, 2012

ke lanai kita..

bebudak ofis aku ada masa ngidam nak makan macam2..
kalah orang ngandung lak
ni sorang ngidam nak makan ciken chop kat lanai..suma ngikut..so, ke lanai la lunch kita ye..


as usual..menatap menu


memula dapat tempat kat luar..ada la sorang puteri lilin yang tak menahan panas..so, kita pindah dalam


pompuan ngidam yang tudung purple tu..tak pregnant pung


minah ceria, izyan n imah


aku la..sapa lagi nak nyelit dalam blog ni kan..hehe


aku amik creamy chicken soup..sedap


lanai special..kedondong + epal


makan sorry..tak ingat..nama canggih sangat..spinach pasta kot..eh..apa ntah


order ni as pencuci mulut..durian filling..tapi uweeekkk..(aku tak makan durian..saja je nak rasa..) aku tolak kat depa jela..:P


hilang la ngidam untuk makan di lanai bulan ni..haha

Tuesday, April 3, 2012

parking dah siap dicat..

akhirnya..asyik balik kampung tiap2 bulan dok ngecat..akhirnya siap jua
bukan aku la yang buat..cik abang aku nyer keje ni..
ni la parking untuk umah kampung kitorang ye..muat la untuk 3 bijik keta park bawah tempat tu..hehe..kalo cepat balik kampung..dapat la parking..kalo lambat..sila park tepi jalan..eh,..di mana2 pun ada masalah parking space ye..


abaikan model tak berbayar itu ye..dia ingat aku amik gambo dia..pas snap aku cakap aku amik gambo parking..tensen je dia..ehehe


close up nyer..


sorang lagi model tak berbayar..:)


sebenarnya parking tu available je salu..sebab time balik kampung bukan salu sama2 pun..kekadang kitorang balik, yang lain tak balik..kecuali la untuk raya..memang kena berebut la..hehe