Thursday, May 10, 2012

lurus bendul?

aku ada sorang kawan baik..namanya dirahsiakan (dia bukan baca pun blog aku ni..hehe)..biar aku namakan dia sebagai E

aku kawan baik ngan E ni dah lama..sejak tahun 2001..mulanya sebab kitorang sama2 join grup kesenian MOF..

tak..entry ni bukan nak ngutuk dia..
aku salu kutuk dia depan2..tu pun kalo dia faham..haha
sebab tu aku nak citer ni..pasal dia..tapi bukan keburukan..kebaikan or kelebihan dia la

dari awal aku kenal dia..memang dia ni terkenal sangat dengan ke'lurus'an dia
nak kata lurus bendul tu..kekadang takde la bendul sangat..tapi biler jadi camtu..memang aku rasa macam geram n comey je dia..haha *perasan la ko E*

setakat ni ada la 3 kejadian yang buat aku rasa macam tak tau nak bagi ekspresi camana..gelak ke..nangis ke..sebak ke..marah ke..korang jela yang tolong nilaikan kawan aku ni camana..

Situasi 1
di tempat makan..situasi lunch ke breakfast ntah
ketika tu dia nengok aku dok asingkan sayur2an sebelum makan

dia : wei..ko ni tak makan sayur ke?membazir tau..
aku : tak..aku tak suka ..semak la..uwekk..tak sedap
dia : ko ni...nengok ni..ko tak makan carrot? ni elok ni tau...baik untuk mata..nanti mata jadi terang..
aku : *hanya mampu pandang dia tanpa berkelip*
dia : *blur*..pastu gelak terbahak2..

nak tahu kenapa? sebab dia yang pakai spec..bukan aku..pastu nak nasihatkan orang..beriya2 pulak tu..

Situasi 2
waktu petang di kafe..aku, E dan sorang budak ofis aku, imah ..turun minum..
tetiba seorang budak lelaki menegur...ofismate aku..nama dia SUJENDRAN..korang sila perhatikan perbualan di bawah..

dia : eh..dia budak ofis ko ek?
aku : aah...naper?
dia : dia india ke?
aku : *blur..aku pandang je muka dia..selamba..memang reaksinya wat muka tak tahu sungguh..* tak tau nak jawab camana soalan ko tu...ko nengok kulit dia..ko rasa dia bangsa apa..?
dia : tak la..kekadang kulit je..tapi dia melayu ke..mamak ke..
aku : #%*)+_U^&(()_^**^&

cer korang bayangkan korang ditempat aku ketika tu..masa tu aku dan imah saling pandang memandang..pastu tak tau nak react camana..serius..sah2 aku dah bagitau namanya sujendran kan..takkan la melayu..hehe

Situasi 3
satu hari, aku temankan dia g JKR..keluar je dari pagar tu rasa macam ada air terpercik..ingatkan gerimis..pastu aku perasan la ada construction tu macam memercikkan air dari atas..
so lalu la bawah construction tu..sebelum tu aku saja la cakap eh..gerimis la

dia : eh betul la ta...gerimis ek..
aku : *diam*
dia : eh..tapi macam pelik tak? sebab gerimis tu memang setempat je kan..
aku : *diam sebab tahan gelak*
dia : ko pehal diam je?
aku : weiii..aku tipu ko la..tu nengok atas..air dari construction laaaaaaaaa...*gelak tak hengat2*
dia : oooo..siot ko..tipu aku eh..aku ingat gerimis betul..hampeh ko ni

sian kan dia..betul2 percaya apa aku cakap..
bukan niat aku pun nak tipu..aku nak memain je..tapi rupanya dia percaya betul..sabar jela

see..takdela aku kutuk dia kan..
sebenarnya memang penyeri la dalam persahabatan kitorang..sebab ngan sikap dia camtu..memang kekadang menyakitkan perut la sebab banyak sangat ketawa.tapi sikap camni ada pro and cons la...
ikutkan E ni hati dia baik sangat..tak suka buruk sangka kat orang lain
tapi orang pulak senang tipu dia..sian..

aku rasa sebab dia camni la aku leh kawan ngan dia lama ..
*walopun sekali penah dia terkonflik-sket ngan aku* tapi wa no hal je..
sebab akhirnya dia datang balik dalam hidup aku..benda yg konflik tu..aku wat tak tau jela..
pasal memang sikap dia lurus sangat ...so, aku takleh la nak musuh ngan dia lama2....ehheeh


6 comments:

windi said...

based on your writing...aisehmennn...dia mmg kawan yg suka nak hiburkan kawannya...bertuah ada kwn cenggini.

ItaYaniN said...

haha...btul2 tu..
kekdg tu boring gak kalo dia xde..
sifat dia yg lurus tula jd hiburan kekdg...tp kalo salu mmg makan hati gak ngan ke'lurus'an beliau..hehe..

tq windi!

Ctn Faeed said...

Apa bila dia lurus sampai kita sakit hati
Lebih baik kita doakan dia supaya cerdas mcm kita
Mendapat pahala mendoakan orang yg kurang cerdas ni
Lurus menjadi cerdas
Cerdas menjadi lebih cerdas

Mendoakan orang lebih baik dari kira mempermainkan hati orang. Walaupon hiburan sahaja tuk kita..

Boleh bergurau tapi bergurau dalam mendoakan dia
Ok maaf terlebih pula

Sbb sy pun dari golongan org lurus ni
Saya harapkan org yg cerdas ni mendoakan yg terbaik tuk saya.. Dan saya mendoakan org yg terbaik lagi

Mohamad Fauzi said...

Sye ade kawan memeng lurus bendul tersangat, pantang org buat baik kat die, di mate die semue org baik, pada hal org selalu amik kesempatan kat die, smpaikn ade org nak minta sedekah rm50 pon die ksik padahal sye ciap begaduh dgn die tp x penah nak denga cakap sye. Orang yg minta sedekah tu pon muke penyangak, memg selalu tipu org....padahal sye da tawar kn kat orang tu nak ksik rm2 tp dengan selambe die cakap 2 ringgit x cukup nak 50 ringgit, nampak x dari situ da bohong. kadang kesian kadang geram pon ade kat kawan saye tu, die memg baik tp kadang baik nyer x bertempat, sba jer. Sye doakan semuge die dapat menjadi insan yang cerdas dan cerdik untuk menilai sesuatu.....amin

NARIN SHAH said...

kes aku lak.. aku pon agak2 lurus jgk.. kalo org mintak tolong aku amekkn brg ke pe, aku x bantah.. aku tlg la amekkn..gitu jelah..

berbanding dgn bf aku, haa dia ni mmg real punye lurus...mule2 aku knl dia, aku slalu marah2 dia, lurus gile lah.. ni lame2 dah kenal die, aku da biase la dgn lurus die yg kdg menyakitkn hati jgk... hahaha..

tu kelemahan die.. tapi kelebihan die yg lurus bendul ni, die sgt mnjage solat 5 waktu. ape mak die ajar baik2.. sume die follow... dengan aku2 skali die 'basuh'... aku respect r die.. die pemaaf.. sdg kn slalu jer aku maki hamon die..hahahak.. tp die mcm xde ape jek..

ItaYaniN said...

haha..suka baca u all nyer komen..takpela..dunia ni ada mcm2 org..Allah jdkan semua org ada kelebihan n kekurangan kan..sbb tu kita ditakdirkan berkwn ngan seseorg tu..mgkin kita leh menutup kekurangan org tu..
tak terniat pun nk rendah2kan org yg lurus ni..sy just share my experience with my fren..tu je..sy syg dia..sbb dia bkn sekadar kwn,..tp penghibur sy.. :)