Wednesday, August 31, 2011

10 sebab kenapa saya jadi blogger..



1. sebab aku memang suka menulis..HOBI!selain membaca blog orang lain

2. sebab jadi salah 1 medium untuk aku bersuara/meluahkan

3. sebab suka nak share sesuatu info dengan orang lain - yang baik2 for sure..(bukan yang mengaibkan/mengutuk orang lain)

4. sebab nak isi masa ..walau tak selapang mana..tetap nak jadikan 1 hobi pada masa lapang..

5. sebab nak biasakan menaip laju2..hehe..lagi best kalo taip tanpa nengok keyboard..dah biasa dah..ngeh2

6. sebab secara tak langsung aku dapat kawan gak

7. sebab aku rasa macam lega je biler menulis/menaip di blog..ibarat diari hati gitu..

8. sebab tak sangka ada follower/pembaca walau tak seramai mana..adalah diingatkan bahawa aku menulis bukan sebab nak kumpul follower..tapi dah ada orang nak follow..aku ok jer..

9. sebab ramai kawan aku juga adalah blogger..jadi bile baca blog diorang..aku seronok..jadi motivasi untuk diri sendiri menjadi blogger juga..

10. sebab boleh jadi kenangan untuk diri sendiri bila dah tua dan biler dah takde di dunia ini..huhu

korang lak camana?atas alasan apa korang menjadi blogger..?

Tuesday, August 30, 2011

selamat hari raya..

selamat hari raya buat semua pembaca blog (eh..ada ke?)eheh
kawan2.. musuh2 (hahah..orang yang suka baca blog aku /diri aku sendiri..huhu)



semoga hari raya kali ini membawa cahaya kebahagiaan buat semua..

Monday, August 29, 2011

cembeng ke cengeng?


kalo orang yang senang menangis..korang panggil apa?
cembeng ke cengeng?
aku pun confuse..sebab kekadang aku sebut cembeng..kekadang pulak aku sebut cengeng..tapi banyaknya aku sebut cengeng laa

sebenarnya nak citer..pasal diri sendiri..
aku memang kureng citer pasal orang lain..baik buruk pun baiklah kutuk diri sendiri je..huhu

aku ni kalo orang tak kenal..mesti sahih kata aku sombong or kerek..or hati keras or apa2lah..
kalo orang dah kenal aku lama2 mesti tau sebenarnya aku ni cengeng orangnya..
kekadang macam terlampau sangat pulak..
yela..nengok drama sedih ke..mesti air mata dah bergenang..
kalo nengok hindustan jangan cakap la..bukan bergenang lagi..siap mengalir pun..
salu gak la kalo tengah nengok tv tu..mycintaku tu bukan nengok tv..tapi nengok mata aku..saja nak sahkan aku nangis ke tak..sabar jela kan..

orang kata kan..kalo jiwa sensitif ni salunya orang seni..haha..seni la sangat aku ni
tapi dulu2 yela..aku kan dancer dulu..cehhh..ala..dulu la..masa zaman belum obesiti dulu..heheh
pastu dari zaman sekolah aku aktif masuk pertandingan pantun la..menulis sajak la..sayembara la..apa2la..
tapi dah lama benti..ingat nak start menulis novel pulak la..saja nak test market..kalo laku..leh aku jadi macam kak NB ni..huhu

aku memang mudah terasa/menangis la..orang kata kuat sentap..
tapi ngan orang2 tertentu la..macam adik beradik aku ke..or mycintaku ke..ngan ipar duai ke..ngan kekawan ke..ngan jiran2 ke..ngan pacik2 aku ke..
tapi..tapi..ikut tafsiran nama aku..memang la aku cepat sentap..tapi aku juga cepat cool as ice..eheheh
means tak la lama sangat aku menyimpan rasa sedih itu..
satg mesti aku back to normal balik..huhahuha balik..

tu la..orang kata perangai tak sepadan ngan rupa..nengok rupa macam kental..tapi sebenarnya macam bantal..leh diempuk2kan lagi..hehe
normal ke ek aku camtu..
kekadang macam sesak dada la..asal nengok drama sedih nak nangis..dengar lagu sedih nak berlinang air mata..
howw...tell me hoowwww

Sunday, August 28, 2011

novel terpakai

sekarang aku tengah beriya2 nak kumpul semua novel2 tulisan Norhayati Berahim (NB)..dah jadi die hard fan beliau ni..
so, aritu aku search segala novel2 terawal beliau ni..
alhamdulillah..dapat gak jumpa orang2 yang nak jual novel NB terpakai dan murah..
apa lagi..order la..
tak lama dah dapat..sukaaa..bertambah koleksi aku..
hajat hati nak simpan sampai tua sok biar suma anak2 cucu suma boleh baca..(sempat tua ke ko ta oiii..hhuhuhu..insya allah la ek)



tapi aku baru dapat 4 je ni..

Novel NB yang dah dapat
Seindah Derita
Dendam Yang Terlerai
Inferior
Nota Cinta Buatmu

ada banyak lagi yang belum dapat..huhu

Novel NB (yang belum ada)
Jalinan Memori
Lewat Musim Itu
Airmata Kasih
Teguh
Rindu
Hati Seorang Wanita
Noktah
Emosi
Hanya Kerana Cinta
Untukmu Segalanya
Sayang tak Terucap
Egois

kekawan..boleh tolong tak..kalo tau sesapa yang ada novel NB ni dan nak jual..sila inform aku boleh?terdesak ni..haha..sila emel aku ye..itayanin@gmail.com..
tq bebeh..tapi make sure yang list belum ada tu je ye..

Saturday, August 27, 2011

deko raya

setiap tahun aku lah orang yang kena hias dept ni..
orang lain bukan tak kena tapi tak rajin je..hehe..
lagipun sejak aku dapat 'creativity award' aritu..suma dok tuding jari je kat aku bila tiba bab2 hias2 dept ni..sabar jelah..
ikutkan tahun ni malas giler aku nak deko2..
dah la busy..1 dept busy..admin lagi lah busy..dok siapkan bajet approval la..pastu ada event last minit kitorg kena organise la..macam2..tak cukup kaki & tangan..
salunya 1st week ramadhan dah siap dah deko2 ni..
tapi ni baru kelmarin aku siapkan..kalo aku tak start..suma pun wat tak tau je
pulak tu pandai lak bertanya bila nak deko2..haih laa..
bila dah 5-6 orang tanya..last2 aku cekalkan hati gak la wat deko2 ni..walaupun badan dah menunjukkan tanda2 nak demam & selsema..huhu
simple2 je..malas aku nak fikir buat umah kecik ke..buluh lemang ke..ketupat ke..lantakk..apa yang ada je..


hasil kerja..simple2..huhu


view dari pintu masuk..


asalkan ada..berseri gak la dept nengoknya kan..

Friday, August 26, 2011

makcik kayo!!

ada tak orang dalam dunia ni yang tak suka duit?
orang gila pun suka duit tau..
sempena raya dah nak menjelang ni..orang2 dept aku pun sibuk la menukar duit baru untuk raya..cer nengok bawah ni..berkotak2 ok..berapa ratus ribu ntah tahun ni nyer order..
dept aku tak ramai orang..35 orang je..masa aku kat dept lama..cecah gak la setengah juta..huhu..
tahun ni banyak lak orang tumpang order ngan aku..kira2..suma dalam 11k ok..adehh..nak tolak tak sampai ati..ikutkan takut nak pegang duit orang banyak2 ni..pegang 1 hal..nak bagi2 1 hal lain lak..tapi alhamdulillah so far aku pegang tiap2 tahun tak penah lagi short ..kira aku ni amanah gak la kan..haha


duit RM5 & RM10


RM1..


orang2 kuat yang kira duit..


aku suka nengok duit banyak..tapi aku lagi suka kalo duit yang banyak itu aku punya!!hehe

Thursday, August 25, 2011

buka posa 21 ramadhan @ meru, klang

rentetan dari kejadian berbuka posa di ramai tomyam tu..
malam tu kitorang tido kat umah akak aku yang 1st, ayu...
untuk yang tak tahu..aku ada 2 orang akak yg dok kat klang ni..si ayu dok kat apartment perepat permai, kapar..alin dok kat jalan meru, klang..tak jauh la..dari umah ayu ke umah alin jarak tak smpai 30min la..lagipun ayu tak bekeje dan amik upah mengasuh anak2 alin..
dah kebetulan ada kat klang..kitorang pun buka posa lak kat umah alin ahad tu..
kang sentap lak kalo tak pegi kan
dah alang2 sampai sana..terjah jelah umah depa berdua..
kebetulan pulak..pakcik aku, anjang kol nak datang berbuka sama2..
sedang elok la
kitorang gerak dari umah ayu cepat sikit..sebab nak g beli kerepek2 kat jln meru.ada 1 kedai pemborong..sungguh ramai orang..memang banyak giler aku beli..macam2 jenis kacang..yang mycintaku menggila beli jeruk..macam2 ada..haihh..sakit perut nengok jeruk2 dia beli tu..belum makan dah sakit perut..kalo makan??ha..lu pikir la sendiri
pas beli & belah..kitorang terus g umah alin..dia terus sibuk nak masak2..aku tak tolong pun..sebab masa tu la pulak perut aku memulas sebab gastrik..ngada tau..yela..sebenarnya aku ni nama je tak boleh puasa tapi aku pun macam orang berpuasa..apapun tak makan..
mana la perut tu tak bagi signal nak sakit..sendiri mau ingat la
menu hari tu macam2..dah konsep macam teko bertuah (potluck) pun ada
mana taknya..masing2 usung mangkuk tingkat sendiri..
anjang bawak nasi lemak sambal bilis tapi nasinya mabeles sebab letak halba..wangiiiiii
ayu pulak jangan tanya la..dia kalo masak macam nak jamu 1 kampung..hehe
lauk dia bawak ialah asam pedas ayam , ikan bilis goreng campur petai & ada pengat pisang juga....
alin lak..macam masak untuk kenduri kawin..dia nyer menu masak lemak cili api ikan kurau, ayam masak merah, sayur campur..pastu dessert dia wat agar2 pandan..
macam2 kan..memang penuh la sapra tu ngan makanan..seronok makan ramai2 camtu..sesekali..bukan selalu..


kelihatan gak tauhu sumbat alin buat..ngan roti john anjang beli..




tengah makan..kanan sekali ialah iwan


nyum3..aku dok paling ujung sebab jadi tukang cedok nasi n tuang air..huhu


puasa tahun ni kami masih berkesempatan berkumpul..


tahun lepas sesama adik beradik je..tapi tahun ni alhamdulillah semua ada..


semoga ALLAH melindungi ikatan silaturrahim antara kami dari anasir2 luar....amin

Wednesday, August 24, 2011

buka posa 20 ramadhan @ klang

ni kisah sabtu lepas..
sepatutnya plan berbuka posa ni antara aku dan sepupu sepapat belah abah aku..
iye2 depa dok gebang dalam FB..tapi last2 nan ado sorang menjawab
sudahnya aku malas nak organise untuk depa..aku organise untuk adik beradik aku bersama abah aku je..
perjalanan bermula pas zohor ..bertolak dari umah aku menuju ke Bukit Gasing, PJ..amik abah aku..pastu terus berdesup ke Kapar, Klang
tempat yang sepatutnya kami berbuka ialah di Jeram..tapi tempat awal2 dah fully booked..hmm..hampa..kitorang lagi prefer kat jeram or pantai remis kot..malas nak g port klang..tempat dah famous..sahih ramai orang ..pastu mesti depa caj mahal..
baik g tempat pedalaman gitu..murah dan sedap lagi..


botak kecik main hp aku..


ni gambo pas hp dirampas..


tengah diskas2 nak naik keta sapa..berapa keta nak pool..jumpa kat mana


kami dapat kat pondok..(sebenarnya dah kol booking dulu..hehe)..menu terawal sampai..ikan siakap kukus dan sambal udang petai n nasi putih..eh..ada sambal belacan n ulam timun juga..


tomyam campur n ikan siakap 3 rasa..


lauk dah hampir complete..kelihatan abg yazid tengah sabar menanti azan..heheh..air kami amik fresh oren 3 jag, teh o 1 jag


abah n iwan


sotong goreng tepung


pinggan aku..nasi sket..lauk penuh..hehe..kelihatan juga 2 ketoi karipap..inti sardin n kentang+telo rebus..sedapp


abg yazid+adam+uyin..tengah baca doa..dah azan


alin & abg bob


nafis tengah lena..dia tak bangun pun time orang makan..bagus..tiada gangguan..


iwan+abah+am+acu..


kanan sekali ialah mycintaku


botak kecik main kat penjuru sambil makan timun..ntah apa2


nasib baik dapat makan kat pondok..sesapa yang makan kat bawah/luar..ujan pulak tetiba..abis basah depa...kesian..sepatutnya pihak kedai kenalah sediakan payung besar untuk pelanggan..berguna untuk situasi2 kecemasan camtu..ni takde..diorang la rugi sebab pelanggan lari..apara..


total kena bayar aritu ialah RM400..


nasib kami tong2..memula terkujat aku..yela..dari umah aku dah siap2 collect sorang rm50..kecuali iwan..dia bagi rm100..tapi biler bayar..diorang bagitau semua sekali rm400..mau tak terkejut..hehe


tapi takpela..sesekali makan busat..lagipun berbaloi2..korang pun nengok berapa banyak kitorang order kan..so, tak jadi la nak terkejut..masa makan tak hengat2 kan..hehe

Tuesday, August 23, 2011

sesi kemaskini..

sekarang hobi aku adalah mengumpul tudung sarung yang ada 2 ton warna tu..yang bawah dok ada kerinting2..

hehe..dah ada beberapa kaler dah..

so, masa sesi kemas ngemas tu..tudung2 yang tak nak pakai dah diletak kat tepi and dah start basuh..tu tak decide lagi nak buang/recycle wat kain buruk or bagi anak buah aku g ngaji..

pas dipilih2..ni jela yang tinggal..



pun masih banyak..tapi okla..lama sket bertahan..sebab kaler hampir suma dah ada..
harap2 aku leh menahan nafsu supaya tak tambah stok lagi..huhu

Monday, August 22, 2011

baju raya ku..

aritu 1 malam pas berbuka posa..angin rajin untuk mengemas maii
sangat2 jarang angin mengemas tu datang..
jadi, aku pun bukan takat nak ngemas..tapi dah naik rimas nengok baju berlipat yang tak tentu arah tu..
lipat nyer lipat..ternampak la 5 pasang baju yang dah diniatkan untuk pakai time raya nanti..
tapi 2 pasang tu dah penah pakai..masa dept aku ada event..


itam pink tu kurung pahang..purple dot2 tu baju kurung biasa


ni baru siap..lining..baju kurung


coklat tu baju kurung biasa tapi ujung tangan corak jerut..yang bunga2 tu viscose cotton..


dah ada 5 pasang..tapi dalam hati macam nak cari color turqoise je untuk tema raya ni..tapi ijau pun menarik..eh..alaaaaaaaaaa..tak tau la nak tema apa tahun ni..

tolong...tolong..

Sunday, August 21, 2011

euwwwwwwwwww...

cer nengok apa ni..
sila close up..


eiiiiiiiiiiiiiii...geli je nengok..


pas close-up..


ni kisahnya..

mycintaku tu dok ngemas dapur..pastu dia g sembur ridsect ke sheltox dalam lubang yang saluran ke longkang tu..

pastu takde la menengok2..tapi heran gak apsal la sesapa lalu mesti dok jenguk kt longkang..

heran sangat ke..

pastu keluar nengok..amik ko..

geli nyer aku..dah la banyak giler..

nampak sangat lubang saluran tu penempatan/habitat diorang kan..

aku cakap ngan mycintaku "abisla..malam ni mesti mimpi lipas raksasa serang abang"

pastu dia jawab gini..

"takpela..pasni mesti abang jadi superhero..nama abang ialah.......

V

V

V

V

V

V

V


LIPASMAN!!"


lantakkk...malas nak merepek..hehe

Saturday, August 20, 2011

Lepak'ing' di Bangi Kopitiam

pas antar abah aku balik PJ..
iwan ajak lepak (sahur sekali ..tapi untuk dia jela..)..kalo dia ajak tu salunya dia belanja..
apa lagi..takkan nak tolak lak kan..haha..dia tengah kencang 'masyukk' tu..
order pun macam2..mana taknya..dah lama gak tak pegi situ..ni branch baru sebelah hospital columbia dekat jalan genting klang tu..area setapak golf range..
ikutkan nengok menu sumanya nak2 belaka..tapi sila tahan nafsu..
nengok jela apa kami order k..


roti bakar tu sedap (ni aku nyer)..tapi milk coffee special tu masya allah..pahit sangat..kuat giler bau n rasa kopi..

mycintaku makan ni je..2biji telo separuh masak..sebab pendam hajat nak makan laksa aku buat tu balik kang..


acu nyer..hot chocolate & roti apa ntah..tabur milo + susu kat atasnya..dia offer aku rasa..sahih la aku rasa sama2..sedappp..


iwan yang bersahur minum hot milk coffee n wantan mi..pun nyum3..tak offer pun kat aku..kemutu!


iwan tambah order..dia sibuk kata karipap situ sedap..tapi aku tak rasa pun..sebab aku nyer order ada lagi tak dapat..

ni aku nyer..cheong fun..ala2 yong taufu..ni sangat2 recommended...sedap giler!!



total makan ber-4 orang tak sampai rm50..sedap dan berbaloi2..

Friday, August 19, 2011

buka posa - 14 Ramadhan

ni menu hari kejadian
pun aku memasak hari tu..
tapi sori..aku tak sempat amik gambo pas hidang..huhu
layan jela apa yg ada..


asam pedas ikan selar


kuah laksa..tapi benda2 lain lupa lak nk snap..huhu

lauk tambahan...kangkung goreng belacan n lemak lembu goreng kunyit


selain daripada lauk2 ni..ada ikan terubuk bakar (mycintaku nyer menu) + air asam

pas buka posa kami gi shopping raya untuk abah aku n acu..pastu terus antar dia balik kat Bukit Gasing, PJ..

pas antar dia kitorang terus balik ke?hehe..sila nantikan entry seterusnya..

Thursday, August 18, 2011

buka posa - 13 Ramadhan

sabtu lepas abah aku datang umah
susah nak dapat kesempatan camtu
so kitorang bawak la dia g buka posa kat luar..gerai je pun..
siang tu sesi ubahsuai bilik n kemas2..
bukan aku..suami aku la..tapi aku pun penat gak sebab nengok...hehe



beli kuih muih dulu



air aku..belimbing



tomyam campur



sotong goreng tepung



sambal belacan + ulam2



nasi putih..aku nyer separuh or suku je luak



ikan siakap masak 3 rasa



kailan ikan masin..kuah melimpah2





puas ati dapat makan..suma pun sedap2..


total makan ber-5 orang hanya rm69 sahaja..


Note: Arini genap arwah mak aku berumur 53 tahun..jika arwah masih ada..alfatihah..