Thursday, June 30, 2011

ayim & syndrom down

aku rasa dlm entry sblm2 ni..aku penah citer psl seorg adik arwah mak aku merangkap pak cik aku yg juga seorg pesakit syndrom down ni kan..
tp aku xpenah rasanya citer kenangan2 masa arwah ni masih idup..
ada yg manis..ada yg pahit..
11feb2011 aritu dh 5thn arwah meninggalkan kami..kalo arwah masih ada..pastinya umur beliau dh menjangkau 49thn..beliau meninggal sama tahun ngan tahun perkahwinan aku..iaitu tahun 2006..
dulu masa arwah idup..arwah dok ngan mak tua aku..memula kt batang berjuntai (now dh jadi berjuntai bestari kan..)..dulu kt situ kan kawasan kapal korek..arwah pak tua aku keje buruh kapal..jd ada la kuarters kt situ..pulak tu arwah mak tua pun meniaga kt kantin utk pekeje2 kapal..ayim ni septtnya dipggil PAK UTEH..tp beliau salu rasakan yg beliau tu mcm muda sama baya ngan we ols anak2 buah nyer ni..jd dia agak marah dipggil PAK UTEH..dialog nyer salu kuar gini.."nama aku ayim laa..ayim..ayim.."
haha...sbb tu kitorg mencemar duli x pggil beliau pak uteh..pggil nama bkn sebenar..ayim..hehe
masa dok sana..beliau nyer tugas rasmi hari2 ialah kena tolak sampah..dulu2 umah kuarters ada longkang kiri kanan umah..jd tu tugas beliau la plus tlg buang sampah kalo lori sampah mai..haha..kalo suh g kedai pulak kena tulis apa nk dibeli..kalo aku ada (dulu time cuti skola..masa ni aku sekolah rendah..time cuti je dh kena export la blk kg ni..)..aku la kena tulis apa mak tua suh beli..tp kalo xde sesapa..mak tua aku pesan mulut jela..kalo salah..dia blk kena ketuk la..mak tua aku dulu garang wooo..hehe..
pas kapal korek dh tamat operasi..dan pak tua aku pun meninggal..pak itam, ucu aku bwk mak tua n ayim g pindah kt shah alam..masa ni pak itam aku dpt keje kilang elektronik kt sana..ucu pulak keje chef kt holiday inn shah alam..
pas pak itam kawin, ucu lak dpt keje kt tasik kenyir as a chef..mak tua tggal menyewa je ngan ayim..pastu anak2 yg lain pakat2 sewakan umah kat dgn umah kitorg..jd bpindah la mak tua n ayim kt kg mengkudu, ampang hilir tu..
masa tu yg salu antar lauk2 ..arwah mak aku la..makcik2 aku masa tu agak mendengki ngan kitorg sbb masa tu leh dikatakan family aku kt situ punya umah yg paling bsr la..ntah apa la nk dengki..padahal sama setinggan..haihh..hati manusia kan..
pas mak tua sakit..kitorg bwk dok umah aku..skali ayim ni..siap ada bilik sndiri ok..makan pun bhidang..arwah mak aku bab makan minum pakai suma mmg perfect sgt jaga diorg ni..yg tensennya aku la sbb kalo g spital temankan mak tua g check-up..aku la..yg tlg idangkan nasi n lauk..aku la..kiranya masa tu xde masa nk sosial2 ni..kalo mak tua aku kena warded semggu..smggu la aku berumahtangga kt spital tu..huhu
sbbkan hubungan mak aku n adik badik dia x brp ngam..jd sepnjg mak tua dok ngan kitorg..sorg pun xnk dtg jengah..jd utk menjaga hati anak2 yg lain..mak tua aku pindah la dok blkg umah sorg macik aku tu..tp aku ttp dtg gak antar lauk..kemas umah..sbb mcik2 aku tau nk marah2 je..penah sekali aku dtg lauk2 kelmarin or 2,3 hari nyer lauk pun ada..siap dh blari2 dh ulatnya atas meja..haihh..depa dok busuk hati..sbb lauk tu aku yg bg...so, aku la kena clearkan..dasat x?penangan mak sedara sndiri beb..tu citer nnt2 la ek
xpela tu..aku rasa apa aku buat utk mak tua..kalo aku ikhlas, semoga ALLAH membalas yg baik2 juga utk aku..kalo aku x ikhlas..erkk..tanggung dosa la aku..huhu..
ni citer psl ayim..pas mak tua aku meninggal..sian kt dia..ditendang ke sana sini mcm bola..
yg paling lama btahan dia dok ngan aku la..pastu depa dok bising lg..kata x bg ayim dok ngan diorg la apa la..mslhnya..kitorg penah je suruh ayim g dok umah adik badik yg lain ..tp dia xnk..
penah sekali dia ikut acik aku blk umah dia kt pantai dlm..esoknya dia ilang..rupanya dia naik taxi ckp nk g umah bibah (nama manja arwah mak aku dlm adik badik)...dia ingt org taxi suma tau umah mak aku kt mana kot..last2 ntah mana melilau..nasib ada org jmpa dia kt kg pandan..rupanya dia kata dia smpai bukit belacan..haihh..
mlm sblm dia dijumpai tu..kitorg yg berjaga dok keliling 1 KL dok cari dia..sampaikan kul 2,3 pagi lalu kt Jln TAR tu..org pakat dok lari..ingtkan kami polis pakai baju biasa..haihh..mentang2 bdn acik aku mmg mcm polis..hehe
tgh2 cari kt chowkit kot..arwah mak aku kol kata dh jmpa..org antar dia blk..mak aku kata kebuloq mcm brp hari x makan..menangis mak aku ngk..(mak aku mmg penyedih..sekrg penurun kt aku lak..huhu)
cut it short..sejak hari tu..dia x betah la dok umh org lain..
kalo dok je dlm semggu dia dh bosan..penah 2,3 x gak dia lari..tp sudahnya sampai gak kt umah aku..ingt pulak tu jln dtg umh aku..pelik kan..penah kaki dia sampai melecet..rupanya dia berjln kaki dari jln ampang kot smpai kt umah aku..kesian giler..dia sbnrnya kalo dia bosan ke..mmg dia dtg umah aku..pastu kalo sepupu2 aku ejek dia gemuk pun..mmg dia ngadu kt mak aku..
kiranya dlm adik badik dia, paling syg sgt ngan arwah mak aku la..
dia x lama la dok ngan aku n acik..pas bbrp lama cmtu..makcik aku yg ke2 n ptama amik dia dok ngan diorg..terus kitorg pun jarang2 ngk dia..tau2 dr bdn yg gemuk gempal..tggal sekeping je..
masa arwah mak aku meninggal..dia xdok jauh dr jenazah..dok la ujung kepala tu bacakan yasin n ayat2 apa ntah..dia nyer perckpan dan bacaan x jelas sgt..jd dia sorg jela fhm apa dia baca..
pas arwah mak aku pegi tu la dia dh start sakit2..mkn pun org x bjaga sgt..sbnrnya org cmni..perut diorg sensitif..jd masa dok ngan kitorg..xpenah kitorg bg masakan bercili kt dia..masak pun yg jns bersup2 dan bkuah..or ikan goreng ngan kicap ke..kari ke..
tp dok ngan mcik2 aku..ada yg bniaga nasi lemak..maybe dia pun mkn sama la..ni doc la ckp..diorg periksa najis dia..banyak biji2 cili..jd dh dpt penyakit usus..
plus org mcm dia mmg umur lbh 40thn pun dh kena jaga2 sbnrnya..jarang org penyakit syndrom down yg panjang umur mcm dia..mmg dh start mcm2 penyakit akan dtg..
tu la kan..umur dia takat tu je..maybe dia pun rindukan arwah mak tua, pak tua n mak aku..jd pd 11 feb 2006..dh sekian lama menanggung sakit..arwah pun meninggal...


ni masa raya 2005..masa ni dh kurus sket..sblm tu lg gempal bdn dia..



ni yg terakhir...bbrp bln sblm dia meninggal..


semoga arwah ayim ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..alFatihah..





Wednesday, June 29, 2011

anting2

alalalalalala comeynya anak buah aku sorg ni..hazirah namanya..dh bsr kan..






ni bkn anting2...ni keje paklang n maksunya..diorg pakaikan keychain kt telinga zirah..tp mcm mcm anting2 je kan..hahaha..kreatif itu PERLU!

Monday, June 27, 2011

pink itu DONUT ke??

anda masih ingt akan entry mauritius ni x??
seperti dijanjikan..




ni amik gambo curik2 ni..haha..


syhhhh...


sapa kata lelaki yg pakai warna pink itu DONUT?x semestinya ok..nmpk macho gak apa kalo diorg pakai PINK..haihh

Saturday, June 25, 2011

Maharaja Lawak Finale...

td ngk Maharaja Lawak..FINAL..x sabar2 ok
siang td g JJ w.maju beli skali brg2 nk msk..utk dikunyah2 smbil nonton tv..
ni la hasilnya..


nasi goreng kampung+pizza segera yg dibakar..perasa keju & ayam BBQ..ada bbrp lauk semlm yg dihangat..heheh


LU MMG BEST BRO!!aku suka jep..haha..nsib baik x sign apa2 agreement sbb aku bet jozan menang..mycinta kata sepah menang..tp mlm ni diorg mmg terbaikkk


so sad jozan x jd juara..dr RL 1 lg depa mmg ditakdirkan jd naib juara je..huhu..tp yg 2nd nyer show mmg best..ah chai VS mail lambung..heheh


nabil aku rasa mmg dh bsyukur wpun dh dpt no 3 je..sbb mmg suma pun adalah peserta terbaik..


JAMBu yg kedua nyer show br menyengat tp x cukup meninggalkan impak yg besar mcm sepah..apapun no 4 ttp dpt duit apa..congratss...

aku?ttp puas ati walaupun yg juara tu diluar jangkaan aku..tp diorg mmg konsisten pun..dan adil la..yg ramai dpt la duit paling byk...ye x
antara ramai2 tu..sapa paling beruntung??
of cos la NABIL...sorg2 dia je kaut 150k..jozan pun kena bahagi 2 dpt la sorg 125K..yg sepah dpt la sorg 117K..wah..aku siap kirakan pulak kan..hahah
apapun..pasni mst rindu nk ngk MAHARAJA LAWAK lg..maybe kah 5thn akan dtg???

Friday, June 24, 2011

5th anniversary

peringatan!!gambo adalah sengaja tidak disusun dgn mengikut tertib yg betul..haha
malas sgguh nk alih2..layan jela eh..
ni kejadian siang td..men'celebrate' 5thn anniversary pkahwinan aku n en.hubby


new york cheese cake..pembuka acara..


mycinta order strawberry milkshake..donutttt sgttt..hahah.tpengaruh citer DONUT siang td..


acu order oreo milkshake


acu si org ketiga dan apple green kasturi..apa ntah namanya..btul ke tak..


mycinta mkn grilled chicken with rice..


kami mkn kt sini je..memula xplan..tetiba masa kami bpegangan tgn..mycinta tarik my tgn masuk dlm ni..wahhh...


jom kita snap dulu..sblm mkn..hehe


spicy fried rice with satay..mine n acu


snap lg bang....


sakit hati sbb gambo asyk x full....acu..tlg amikkan..ni hasilnya..


appetizer..fried wonton..(tapau bwk blk sbb dh kenyang mkn mcm2)

i don't need your treat..
i don't need your wealthy...
i don't need you to become my prince charming..

BUT..

i just need your care..your love..
i just need you just be yourself..
i just wanna be your forever love as a wife..

I LOVE U...HAPPY ANNIVERSARY MY LOVE...HAYANIN ISMAIL..:)

Wednesday, June 22, 2011

perempuan VS boros

rasanya jika ditanya persoalan siapakah diantara lelaki dan ppuan, yg mana kah yg lbh boros?
kalo tanya pd lelaki..mst la diorg ckp ppuan yg lbh boros kan..tp kalo tanya kt ppuan, sure mereka akan mengaku bahawasanya kaum ppuan yg lbh boros compared to lelaki..
dan aku rasa pun mmg ppuan yg lbh boros..bkn ckp org lain..diri aku ni ha yg sgt layak dijadikan cth..sgt sesuwaiiii..hehe
cuba kalo hari gaji dtg..dr rumah dh siap list brg2 nk dibeli..brg dapur la salunya..tp biler smpai dlm pasaraya tu..aku sure la 50% dr brg2 dlm troli tu brg2 yg xde dlm list...haha
pastu kekdg tu majoritinya brg2 mknan je pun..haihhh
tp aku bab boros ni btempat..ada sesetgh hal jelah..cthnya kalo banje mkn ke..beli brg utk org yg tersyg ke..
bknla jns pantang dpt duit beli brg2 yg bkn2 tu..
aku rasa mostly aku boros utk org lain la..jarang2 utk diri sndiri..pastu boros aku kebykkannya psl benda mkn..or bkaitan ngan makan..hehehhe..agaknya sbb tu la aku 'mmbesar' bagai johan kot..huhu
sbb kalo aku ada brg..cthnya la sandal..aku akan pakai smpai la dh rosak or dh tcabut..hhaha..tp xde la bmakna aku ada 1 sandal je...ada la utk kt umh 1, kt ofis 1..utk naik ofis org2 bsr tu spesel la sket..tp maksud aku tu..xde la aku beli tiap2 bln..gitu laaa
mcm handbag pun aku pakai utk g majlis2 tertentu je..kalo g keje..hahahharunn..mmg dh lama bkurun aku x bwk hbag g keje..sbbnya aku bwk beg sandang..mklumlah..aku kan pembonceng motosikal tegar..heheh
wpun aku x abiskan duit kpd brg2 yg btemakan keperempuanan..aku rasa x nyesal pun..sbb aku br perasan aku ni sbnrnya bknla kedekut utk cantik or bgaya..tp aku rasa aku lbh ke arah sederhana..zuhud la sgt kann..tp kalo itu yg menuju kebaikan apa slhnya ye tak..
adehh..aku rasa aku leh wat mini novel la blog aku ni..tetiba dh pnjg..cmn tu ha?hehe
nk tulis novel mcm kak NB mcm x berani lg..takut x sehebat novel yg beliau tulis..
haihh..cita2 yg x kesampaian la katakan..hehe
apapun..x kisahla korg nk boros ke..sbb tu bkn duit aku pun..duit korg kan..i'm only concern about my money only..ahahahaha..


Tuesday, June 21, 2011

damia the bam2 girl..

ni la gambo latest anak buah aku no 5 utk side hubby aku, NUR LAILA DAMIA
geram x?dia dtg umh aku aritu..
now dia dh masuk 4bln ..berat dia lak 8kg..fuhhh..semangat..



haihh..ni br 4bln..tgu time raya sok cmn bdn dia jadi ek..hehe

Sunday, June 19, 2011

Difitnah..

Sesi luahan perasaan..
emosi adalah bercelaru..jd kalo sesapa x fhm abaikan je..x effect pun kot life korg k..
sbb ayat pun mst berterabur..sbb perasaan adalah bercampur baur..
eh..mcm pantun lak..allo..serius sket blh?..ok2..*sesi bertengkar ngan diri sendiri*
cmn ye aku nk start?
if sesapa yg fren ngan aku dlm FB mst perasankan ada 1 status aku 'up'kan bertulis gini

"ada btulnya kekdg FB memporak-perandakan idup org..haihhhh"

sbnrnya bkn saja2 aku tulis gitu..ada la 1 benda yg dh tjadi..yg x penah aku terfikir pun..
sampai sekrg aku dok tertanya2..salah aku ke..tp ada gak nyesal ni..
kekdg aku rasa aku ni mcm ada sikap lurus bendul gak..dlm x sedar la..biler jd gini baru perasan ada sikap cmtu..masa tu dh terlambat la kot nk nyesal pun..huhuh

kisahnya bermula apabila ada seseorg telah me'request' aku as a fren kt FB (twitter aku xde..& xde cadangan pun nk bukak a/c Twitter)
yg request tu ppuan..tp aku pun pelik gak la..sbb aku kalo x kenal sesapa..aku xde la simply2 nk request org tu jd fren..tp ppuan tu mmg aku x kenal lgsung..septtnya antar la msg kan naper nk fren ngan aku..sbb aku x kisah nk berkwn tp adalah elok dimulakan ngan mukadimah yg baik supaya xde rasa buruk sangka tu..
pastu..lama gak aku KIV..sbb aku nk check sapa dia ni...
aku bertanya2 ngan seorg sepupu aku..(dlm FB aku n cousin2 mmg close..sbb kami ada group sndiri..ANAK CUCU CICIT TOKBAK..hehe)..
knp aku tanya sepupu aku?sbb gambo profile tu tertera gambo ppuan tu n ayah dia..huwaaaaaaaaa
so, aku bknla nk pk yg buruk2..tp pelik..knp aku x tau pcik aku ada bini no 2 ni (kalau btul la bini..kalo 'kwn' ke..erkk)..pastu ppuan tu request aku je sorg anak buah dia..haihh..sgt menimbulkan kepelikan di situ..motif nk add aku??
aku bertanya la ngan lurusnya kt sepupu aku tu.."ayah ko ada acc FB ek..tp naper nama nyer S.........?kalo btul ayah ko nyer..akak nk accept ni"
dia pun jwb.."xtau la kak..xpe..nnt sy try ngk"
so, perbualan abs di situ..
tetiba pd mlm itu..mcik aku kol hp..tp aku x jwb..sbb aku x save no dia..(ni pcik aku belah abah aku...adik badik dia ada 9 org..jd x suma aku kenal rapat ok..jd xyh buat muka pelik kalo aku ckp aku x save no mcik/pcik aku..hehe..jujur ni)
no org x kenal naik kt hp aku mmg la aku xkan jwb..x kuasa..kang jwb tetiba org jual insurans ke promo ubt kurus ke..bosan je nk dgr..
mcik aku tu kol kul 11 lbh..mmg time tgh bc novel smntara nk tgu mata ni jd lalok..
aku ignore sbb aku x jangka apapun..tup2 kul 3pg dia msj aku tanya psl who is that girl..
aik..dlm hati aku dh gerun dh..apsal tetiba mcik aku tau ni..sapa bgtau..alamak..mati2..
tp dlm tertanya2 tu aku jawab gak la msj dia..pnjg lebar..aku x pandai nk menipu..jd adalah lbh baik aku berterus terang je apa sbnrnya yg tjadi..dan defend gak diri aku..sbb aku x rasa aku berslh..
pastu start dr kul 6 pg smpai la kul 9pg pcik aku lak kol tp aku x jwb..aku dok tertanya2 knp masing2 kol aku ni..
kul 9.30pg..pcik aku kol..memula ok tanya kabar..aku jwb mcm biasa je..ceria..ngan riangnya sbb ingt pcik aku nk tanya kabar ke..tpppppppppppppppppppppppppppp...pas aku jwb sihat je..terus pcik aku bg meriam buluh ke peluru bpandu..pong pang2..x bhenti ok..
aku xleh nk interrupt lgsung apa dia ckp..
mengenali aku yg mmg suka menjawab (hanya ketika aku merasakan diri aku x bsalah..if aku salah aku mintak maaf n ngaku je..hehe..)..aku jwb gak..tp dia dok la marah..marah..marah lg..last2 apa aku buat?aku letak je..lantak la dia marah sorg2..hehe..jahat kan?
pastu aku nangis...why?sbb aku rasa..:-

i) sedih cos pcik aku terus menuduh aku psl benda2 yg aku x buat..

ii) marah sbb xde can aku nk bg penjelasan ttg apa yg blaku..

iii) geram sbb aku mmg x salah..tp aku xleh nk berkurang ajar sbb itu pcik aku..dr kecik aku diajar jgn meninggi suara pun ngan org tua..tp malangnya org tua bkurang ajar ngan aku..tpaksa dibiarkan..

iv) bengang sbb dh la x penah amik tau psl anak2 buah tetiba kol nk marah2 je..ntah apa2

v) hairan sbb knp dia nk marah aku cos bg aku septtnya dia mrh ppuan tu sbb ltk gambo dia n that girl as profile pic kt FB..apa raaaa

pas aku ltk fon..aku msj pnjg lebar..aku selama ni xpenah langsung nk jaga tepi kain sedara mara..malah x penah nk smpan no sesapa pun..kecuali pcik2 n mcik yg masih ingt kami ni anak buah dia..yg 10thn sekali br nk btanya kabar tu aku mmg x smpan la..watpe..baik aku jaga tepi kain family aku je..

tp yg aku kecewanya biler aku dituduh mcm2..antara tuduhan dia yg aku ingt sblm ltk fon tu ialah:-


i) he told me that aku punca family dia porak peranda


ii) dia ckp aku emel gambo tu n sebarkan kt sedara mara n orang2 kampung..so, benda dh heboh..


iii) dia ckp psl aku..anak2 dia xleh nk fokus blaja n keje..


iv) dia ckp aku x kenang budi sbb dia buat baik ngan kitorg n aku bls cmni..


biler dgr..sakit hati kan?sbb 1 pun x btul..tp aku nk defend diri aku x dibagi peluang..sudahnya aku ltk fon..


psl tuduhan dia yg ptama tu..salah aku ke?aku just tanya anak dia cmtu je..dan aku x tau rupanya anak dia yg cari sndiri gambo2 tu n tunjuk kt mak diorg..


tuduhan ke2..apa ke xde keje ke aku nk wat cmtu?gilerkah..dr aku sebarkan gambo dia..(dlm FB aku nk uplod gambo sndiri pun makan tahun ok..ni pulak nk uplod gambo org pulak tu emel2 kt org kg..mslhnya..org kg aku ada emel ke?haiyooo..:p


tuduhan ke3..salah sapa sbnrnya yg menyebabkan anak2 dia xleh blaja n fokus keje..aku tanya 1 soalan je n anak2 dia cr sndiri gambo2 tu dan sakit hati sndiri..pulak tu salah aku ke?yg dia maki2 aku dlm fon tu x pk lak cmn aku rasa?apa la jns manusia cmni..


tuduhan ke 4...ni lg melampau..aku dok korek2 blk ingatan aku..sepanjang aku bgelar anak buah..dia xde bg duit raya..xde btanya kabar..xde bwk family dtg ziarah kt umh kitorg...xde dtg time aku or adik badik aku kawin dan TAK PERNAH LANGSUNG ZIARAH MASA ARWAH MAK AKU MENINGGAL..so, tang mana yg dia kata berbudi tu?


mst ada yg bkata naper nk ckp dlm blog..xckp dpn muka pcik aku..hohoh..aku dh msj pnjg lebar pun pas ltk fon tu..dan cc pd mcik aku..aku sampai ckp yg aku kalo xde pcik mcm dia pun aku xnyesal..serius sakit ati..menuding jari kt org..xsedar 4jari menuding kt diri sndiri..


aku tau ada je cousin2 aku bc blog ni..sbb aku ada boh link kt FB aku..kalo diorg terbaca..aku x kisah..aku rasa i have to defend myself..


kalo aku bbtul salah..why mcik aku kol n sms berkali2 minta maaf bg phak pcik aku?dia x langsung salahkan aku..sbb dia kata ni petunjuk dr ALLAH dan aku menjadi org yg terpilih untuk mengetahui 1 kebenaran yg selama ni mgkin disorokkan..haihh


aku respek la mcik aku tu..wpun yg sbnrnya darah daging aku ialah pcik aku tp aku rasa hormat lbh pd mcik aku..sbb org beriman je ckp dan fikir cmtu..


dan selepas kejadian tu..mmg aku tarik diri dan bjauh hati bbtul dgn pcik aku..tapi..ingtkan abs kt situ je..


rupa2nya ALLAH nk tnjuk lg kebenaran..ppuan tu g add bkn sorg, tp bbrp org sepupu2 lain tmasuk akak aku..dia sengaja..tp mmg silap bsr la kan..mana cousin yg tau psl tu diorg backing aku la abs2an..psl dia..aku yg jd mangsa fitnah..


berbalas2 kami kt wall FB sepupu aku..rupa2nya versi tbaru pcik aku g bawak mulut n create fitnah ialah..dia kata aku uplod gambo profile tu dan ppuan itu adalah kawan aku sbnrnya...means aku yg pedajal dia ..


masa dgr tu..gelak bsr aku..logik ke aku nk masuk acc fb org dan uplod gambo?pulak tu yg bestnya ltk muka pcik sndiri..yg dh tua, x ensem, x komersil...opss..sori..terlepas pulak..tp btul apa...baik aku ltk gambo aku ngan fahrin ahmad ke kan..haha..giler lawak siot fitnah tu...haihhh..apa la kolot sgt tuduhan tu ..x kreatif lgsung tau..


yg sbnrnya..kalo dh terkantoi tu..sila la mengaku je..xyh tuduh2 org lain pulak ..kan lambat laun ALLAH akan tunjuk yg nyata..btul x..ALLAH pilih aku menjadi org ptama yg tau psl tu mst ada sbbnya..aku x heboh pun kt org psl tu..tp dgn sndirinya sepupu2 aku yg lain pun dpt tau..cmn?


sorilah..aku nyer mslh pun berlambak2 lg yg perlu aku fikir..ni pulak nk masuk campur dlm urusan org lain..tambah lg darah daging sndiri..apara..



erkk..terpanjang pulak..nmpk sgt aku tensen ngan mslh ni kan..huhu..layan jela..kalo mls nk baca xpyh bc..biar aku je sorg taip n baca..haha..

Friday, June 17, 2011

Inflasi KAH?

zaman sekrg ni sana sini org merungut..
harga brg makin naik..minyak pun naik..
haihh...
xtau la sampai biler akan jadi cmni..
tau la malaysia ni menuju utk menjadi negara maju..tp kalo suma brg naik harga..keadaan ekonomi negara x menentu..kuasa beli xde..duit pun susut nilai..how nk maju meh?
bkn nk merungut..tp mgkin nk mngeluh sket..
dulu..aku rasa utk sesapa yg bkeje..bwk rm10 pun rasanya ada lg belen rm3 ke rm4..yela..beli ns cmpur..+ air..br brp RM kan
tp aritu aku g tapau nasi separuh+kuah kari+telo ikan sket+ayam grg+acar timun sejemput=Rm7.30..tu pun dia genapkan je jd rm7..still bg aku mahal..beli lak air...masa turun tapau bwk rm10..tp naik bwk 20sen..apa cerrr..
aritu lg melampau..aku beli ns lemak + sambal kosong + telo grg + ltk sambal ikan bls 5-6 ekor = RM2.80...haihh..salu beli ns lmk n telo grg rm2 je..tp sbb ltk ikan bls tu..dh UP 80sen..hoiihhh..mahal okkk
now utk banje sekolah adik aku si acu tu pun hari2 aku bg rm5..kalo aku bg rm3-4 aku x tau la apa je dia leh mkn..sbb aku penah mkn kt kantin skola dia..ns ayam (which is ada ayam n nasi n sambal je) pun dh cost rm2.50..tu tahun bila aku g ek..last 2 years kot..now mst dh jd rm3..
kantin skola pun..tlg laa hai..korg kan dpt mcm2 subsidi dr kjaan..xyh la nk sibuk naik harga gak..sian bebdk ni ha..aku wpun x de anak lg..tp aku ni ada adik yg bersekolah ..wpun adik aku form 4..aku xleh tahan la nk pk psl banje diorg kt skola..how about adik2 yg mak ayah diorg mampu bg rm1 or rm2 je sehari??apa je diorg leh beli??pk la sket kan..
sekrg g psr mlm pun..bwk RM50 pun x nampak apa2 blh beli..tau2 dh abis duit tu..brg nyer sejemput je..
btul la kan..duit tu dh susut nilai..brg makin mahal..kuasa nk beli mcanak2..
aku x malu nk ngaku kalo thn lps aku blh lg nk bcuti2 msia ni..tp thn ni 1 negeri pun aku x pegi lg..dan nasib baik bg aku tu bkn 1 keperluan sbb byk lg yg lbh penting utk aku spendkan..
kalo org byk duit n mampu xpela..tu hak diorg la..sekrg aku nk citer dr segi pandangan aku je..
aku xleh bygkan la kalo keadaan bterusan camni..
dgn gaji yg masih di bawah paras 3k sebln..cmn ngan org yg dh ada family n anak2 yg ramai..rasanya xde baki langsung kot nk wat saving..
tp aku alhamdulillah..so far aku masih ada smpanan dlm ASB ngan Tabung Haji tp tu pun kekdg kena gak korek2 biler dh sesak nafas cmni..
bln ni sgt terasa la..salunya tgh bln tu br sesak2 kan..tp aku awal2 bln aritu pun dh start korek sana sini..naper ek..sbb mcm2 harga brg naik?ikutkan aku ada gak masak2 kt umah..
kena ubah cara idup ke?
nk ubh cmn lg?knp kita2 yg org biasa2 je kena ubah?knp x org2 yg kaya n berada yg kena ubah?
plus gaji pun org mcm kita2 still x naik2..how to change our life style?
mcm aku ni untung la sbb x pakai keta lg..tp mujur gak dh dok umah sndiri..dan utk adik2 ipar aku kira untung la sbb dok ngan aku n hubby..kalo diorg dok luar menyewa aku x rasa tiap2 bln leh blk kg..silap2 bbrp bln sekali br leh blk kg kot..aku rasa laa..yela..ngan minyak lg..ngan tol lg..
pot pet dlm ni pun x guna ek..
keadaan still cmni..kena tukar cara idup gak ek..cmtu kuatkuasakan suma rakyat msia g keje naik beskal jela..br harga minyak turun kot..blh gitu?
xde la jln jem hari2..xde mslh parking..xde gak masalah obesiti..hehe..
ok x cadangan tu?

Wednesday, June 15, 2011

nafis terkini..

~hallo..ada x yg tertanya2 cmn rupa sy sekrg?ini la sy..nafis amzar...selepas 1bln lbh..bdn sy masih maintain..baju pun masih longgar..ni sbnrnya baju abg sy..sy cuma menyahut kempen bjimat cermat ibu bapa sy..sy ok je..x kisah pun..selagi blh dipakai..eh..muka sy agak happy kan..sbb perut sy dh kenyang..sekrg sy asyk nk nyusu je..setiap 1 jam sy mst lapo..sy jarang nangis..sy bdk baik..abg sy salu je nangis..maybe beliau agak jeles dgn kehadiran sy yg telah mengambil alih kedudukan beliau selaku anak tunggal seblm ni..now sy anak bongsu..sy x sbr tgu hari raya..nnt mst sy dpt byk duit raya kan..sbb sy baby lg..okla kekwn..sy nk uk2 la..ni sbnrnya tgh meneran gak ni..agak payah sket..maybe sy sembelit..nnt sy tgu maklang sy uplod lg ye gambo2 tkini sy..sekian..wassalam..~


hahaha..amacam..ok x biler sesekali nafis berbicara..haha..giler tggi imaginasi aku kan..

yg korg pun melayan je baca..haha..okla..nnt aku cuba wat benda bfaedah lain lak ye..hehehe

Monday, June 13, 2011

bday uncle..

aritu kitorg celebrate kecil2an bday uncle..bday beliau septtnya jatuh pd 11jun aritu..tp kan tu hari sabtu..mana ada org keje..hehe..
so, isnin tu bos aku x plan apapun..terus la kuar g the mall cr kek..pdhal masa tu tgh wat admin miting..wahhh..semangat kan..
meh ngk jela apa yg ada


buat syarat je..xnk org nyanyi..nnt dia sedih..haha


antara ahli majlis tertinggi..haha...k.ct, k.ogie n hizwan..ada gak side2 dish tu..gigih btul bos aku g cari mknan..hehe


adiah je blum beli n bg lg..xtau la apa nk bg..thn lps kami bg set belt+wallet+pen..thn ni xkan nk bg benda yg sama ye x..something else la kot..nnt kena g sogo gak la ni..haishhh..keje aku lg la tu..aduhhh..

Saturday, June 11, 2011

souvenir dr mauritius lak..

aritu adik aku dh pulang dr mauritius..
haha..mcm biasala..suma dok menadah tgn menanti souvenir dr dia..


ada kapal layar..



fridge magnet




tshirt utk en.hubby


tshirt pink utk aku..tp saiz dia beli M..aku ni fussy sket..ketat sket aku xnk pakai..sudahnya aku bg kt en.hubby gak la..kira orait la..souvenir tshirt hard rock cafe dr kuwait dia dh let go kt aku..tp korg rasa lelaki nk ke pakai tshirt kaler PINK terang ni?haha..just wait n see yaaa..kalo dia pakai sok aku snap curik2..hehe


adik aku pnjm kamera aku g sana..ngk gambo2 dia..haihh mcm kt pulau langkawi je..ahaha..ayat jeles org x penah g..:p


x la..maksud aku cuaca..view..mcm kt msia..ke suma pantai adalah begitu?hehe

Wednesday, June 8, 2011

kejeku jd lbh mudah..dgn..

MYEG!!
sbnrnya aku ni ketinggalan keretapi sket..
aku sure ramai kekwn yg dh try service ni
bkn sblm2 ni aku sengaja xnk guna..tp sbb aku dulu rajin je g berjln ke pej pos kt JKR nun
ni sejak 2 menjak ni..sejak hubby aku dok ralit ngan game pingpong dia..lunch time n balik time..
makanya aku pun malas gak la nk kuar..haha
kebetulan aku nyer lesen suda sebln lbh dok mati..aku wat x pandang sbb aku dh 6thn lesen full..tp xtau la biler nk bwk keta ..huhu
dok la sedekah free je kt gomen dok renew lesen..huhu..
jdnya..sbb mls nk berjln..aku sj la godek2 web myeg..
alang2 ngk duit dlm acc ada belen2..aku pun terus la renew..aku submit aritu 26 mei..kul 4.30ptg..tup2 esoknya kul 2.25ptg depa dh kol nk mai antar dh..
siap dh tggu kt lobi A lg..wahh..sgt bagus la..
x sia2 aku byr lbh sbb servis pun mmg pantas..tahniah MYEG!!


parcel


siap dh lesenku..


lesen dh renew..jom beli keta..!!


wahh..mcm rm1, rm2 je harga keta ek..haha

Sunday, June 5, 2011

lunch lagi..

terasa mcm dh lama je aku x ltk gambo mknan dlm blog ni ek..
mari kita menjamu mata..
aritu aku n bebdk ofis (bebdk la sgt kan..huhu) g menjamu selera kt lanai kijang..ofis baru kitorg tu..yg murah+sedap n best tu..
tp kitorg pegi bknla ber2 maupun ber3..tp ber4..
ada la tamu istimewa..tp muka2 kami mmg sengaja ditiadakan supaya korg leh concerntrate ngk mknan ni je ok..sila la layan..


mushroom soup..ngan roti apa ntah..tp best..mcm croissant tp memanjang..lantak..yg penting sedap..

aku sj xnk mkn nasi..jd aku order sirloin steak..harganya dlm rm12.90 ke rm11.90..x ingt dh..tp ngk gambo menarik kan?sama dgn la rasanya..mmg mantoppp

air mcm biasa..kalo g sana aku setia order lychee special..

try new promo..cream brule~..(sbnrnya puding karamel..tp xtau nk describe kesedapannya..bkn takat nk jilat sudu je..sampai tahap nk jilat pinggan..cuma malu je ..huhu..x cukup mkn kt situ..kami tapau bwk blk..hoho~)


blk tu mmg sendat mampat perut masing2..rasa terlebih kuota kitorg mkn aritu..haihh

Thursday, June 2, 2011

majlis kawin

mgu lps start cuti skola jd jemputan kawin pun bsusun je..
salah 1 nyer kt kg suami aku ni la..org kenal rapat gak la..jd x sdp lak kalo x g kan..
hari bsanding kitorg x dpt dtg..sbb nk antar adik ipar aku kt uitm lendu, melaka..nk daftar n start sem baru dh..jdnya dtg la jap mlm tu..tunjuk muka org kata


goodies bag..x dpt dtg..jd dpt la awal2..hehe

..corak paperbeg itu sama corak ngan adiah aku bg..haha..setema lak


hantaran..tp ada 1 je aku tlg watkan..sirih junjung..tp xde bukti lak..hehe..kalo x leh tnjuk..


esok x dpt ngk pengantin bsanding..jd paksa dia tayang baju jela..huhu

pastu tetiba ngengada nk ngk muka pengantin lelaki lak..dia layan je..haha


haii..adik2 ipar aku dh tingin nk bsanding ke..hehe..ni diknot..



ni adik ipar bongsu..dik ayu



kepada adik syuhada..slmt pengantin baru..*mcm la dia bc blog ni..haha*