Monday, January 31, 2011

beli brg2 umah..

ni la tujuannya g k4 aritu..beli brg2 letrik utk umah baru
umah dh bsr..brg leh la beli bsr2 sket..sbb umh sndiri..umah ground floor..dulu tgkat 4..beli bsr2..nnt payah nk angkut time pndah..huhu

peti ais..ni mmg dh aim lama..sbb bhgn smpanan barang bsh kt belah bawah..so, sng nk cuci or air jatuh pun..x effect brg2 lain..harga murah je..rm1299..kira mampu milik la..hehe..aku x kisah je..tp beli peti ais ni pun sat2 kol confirm with ID aku..yela..takut larik la ukuran saiz nyer..terlebih ke..tkurang ke..sbb kitchen cbnet dh siap..nk kena beli yg ngam2 la kan

cooler jenama rowenta..ni utk blk adik2 ipar aku..pun berbaloi la..rm268

air-cond panasonic..rm958..beli time promo CNY..suma harga promosi..lg berbaloi nk beli..


jam ni bkn beli kt k4..tp aku beli kt JJ w.maju..kt kedai souvenir..rm69.90..aku suka design lain tp dh abs lak..so, belasah je la ni pun..ok gak..tp kalo org dtg n ngk..sure confuse ngk kul brp sekrg ni...byk sgt nombor kan..hehe
byk lg aku beli..tp xde snap pun..kekdg tingat..aku amik..kalo x..xde la kan..
suma benda nk snap..apa ke hal nyer..hehe
tp aku mmg beli on the right time la..smpan2 duit..pastu time perayaan mst ada promo harga pun jd murah kan..grab jela..
tp sekrg tgh cr org nk suh psgkan ekon tu..ramai expert tgh cuti sbb CNY kan..

Sunday, January 30, 2011

jom priok @ k4 w.maju..

aku tiap2 bln g k4 or JJ w.maju utk beli brg dapur..
sekali tu ngk ada restoran baru..mcm best je ngk..ada steambot nyer side lg..
so, jenguk2 menu mcm menarik tertarik..terus la mendaratkan pggung kt dlm tu..
harga reasonable..rasa pun mmg recommended la kt korg suma kalo nk try ek..

ingt nama restoran ni kalo nk g sana n try mkn ye..

acu n my cinta minum ice cream soda je..

apple juice

meatball spaghetti - acu & my cinta - (yg dlm mangkuk kecik tu..kitorg wat cicah ngan garlic bread..sdp giler!!)

ni aku nyer...feeling mcm kt ikea..rasa pun mcm x tumpah meatball ikea..tp dia nyer sos kranberi je sket sgt..tp xpe..x menjejaskan rasa ..meatball tu kalo kt ikea ada 10biji je..kt sini ada 12 biji..harga rm12.90..sedap sgt!


garlic bread yg terhebat!pasni mau siaran ulangan n jd menu wajib la kena order kalo mai sini lg..hehe


Saturday, January 29, 2011

station kopitiam

aritu aku tpaksa g houz depot lg..
ada la 1 brg aku beli dr situ x complete lak..tpaksa g blk la tukar kan..
plus guna baucer yg kitorg sbb beli brg lbh dr rm500 aritu..
smntara tu..aku g isi perut dulu..sbnrnya tgu adik aku n acu dtg amik..
layan jela gambo2 ni..

- mine & my cinta - soursop


watermelon - acu -

latte - iwan -

chicken wing fried rice - my cinta -

ns grg tomyam - mine -

licin ns grg aku..share with acu..kalo aku sorg sure x abs..mmbzir je..:)
pasni entry mkn lg..hehe..mkn ati la korg..:P

Friday, January 28, 2011

what?nama aku blacklist??

btul...ni aritu blaku kt aku..
bbtul wat aku tkejut gilerr..mana taknya..tetiba aku dpt tau nama aku blacklist..haihhh..
sbnrnya cmni..aku aritu nk topup aku nyer asb loan ngan MBB..dulu aku wat 10k je..so, pas dh ok sket financial aku..ingt nk topup la lg..brp amountnya xpyh la citer kan..yg penting aku pk dpt dvden sok beribu2 tu pun ok la kan..hehe
nk jadikan citer..masa submit xde masalah..tp yg mslhnya tetiba officer yg tlg aku proses tu kol bgtau nama aku sangkut.. sbb ada prob with ccris..eh..mana la x tkejut kan..
aku xde kredit kad pun..x penah guna (sbnrnya ada..mbb yg bg..aku smpan wat koleksi..tp pas bajet 2011 bgtau kena caj 1 kad rm50..aku pun dh pulang blk kt mbb..lgpun arwah mak aku dh pesan jgn pakai..nnt berhantu..haha)
rupanya..yg prob nyer ialah kad member diners club aku..
ni nk citer ni..aku geram sbnrnya ..
masa jd member tu..masa tu aku tgh mkn kt secret recepi sogo..pastu ada la mamat tu dtg suh join..dia kata FOC ..x kena caj apa2!fine..aku pk kad keahlian biasa Secret recepi je..beli kek..dpt kek free time bday ke kan..tup2..tiap2 bln dpt statement..suh byr guna ke x...diorg caj rm25..apa hal nyer tu?aku dpt kad tu..x kuar2kan pun dr envelop..x penah guna or swipe apapun..
pastu aku x puas ati la kan..aku pun emel kt customer service diorg suh terminate kad aku..
tp bengang nyer..haram x berbalas emel aku...pastu aku pun ingt dh setel la kan..
tetiba dtg lg statement n dh beratus2 lak aku di caj nyer..haihh...mmg nk kena la kan
tmbh lak biler aku xleh nk submit asb loan tu sbb nama aku dh blacklist..x ke haru..
so., aku tpaksa gak la g ofis diorg..(mujur kt jln tun razak je)
nsb baik diorg nyer ofis buka hari sabtu..aku pun xyh ssh2 nk amik cuti kan..
biler pegi sana..ni dialog aku n staff front desk diorg

staff : ye puan...blh sy bantu..(sopan..bagus..)
aku : sy nk terminate kad sy..tlg cek sy kena byr apa2 x..
staf : *tgh cek2..tetiba dia ckp gini*..eh..dlm rekod kami, puan dh emel mintak terminate kad..
aku :that's why..tp knp pulak la tiap2 bln i still received bill statement suh byr?i never used it pun..sekrg i dh susah sbb nama i dh masuk ccris...mmg kalo x byr masuk ccriss ke?
staff : ye puan..mmg kalo x byr masuk sistem ccris tu..
aku : tp sy x penah guna pun tau..
staff :puan prob nk submit apa2 loan ke?
aku : yes..sbb tu la..sy dh kol byk kali pun ofis u all..x bjawab..kalo bjawab pun..satg dia suh tgu..pastu terus putus..apasal tu?
staff : *senyum jek* ok cmni puan..sekrg puan nyer kad dh terminate..sila byr rm75..kami mohon maaf ye
aku : yela..sy bkn nk marah2 pun..tp sy x puas ati..tu je..plus sy ni staff B*M..jd x elok la nama sy dh blacklist kan..blh x tlg bg release letter sekali?
staff : oo..ye ke..maaf ye puan..kalo cmtu kami akan fax ke pejabat puan, boleh?original letter kami pos ke alamat rumah..*sblm dia bgtau tu..dia kol cust service tanya surat*
aku : okla..tp blh x cpt sket..sy nk bg kt bank tu..
staff : ok puan..paling lewat monday ye..
aku : ok..tq so much..

pastu aku g ofis..ada keje sket..
isnin org MBB kol aku..tanya surat tu..aku x dpt pun lg..aku kol diorg..skt ati ok..diorg lama br jwb..kalo jwb..kang dia ltk..
smpai berkali2 kol..akhirnya ada gak la staff yg jwb..dia kata diorg dh fax sabtu lps..blh?dh tau xde sapa keje ari sabtu kan..pastu aku bising2..dia ckp akan fax sekrg..
tp hampeh..dia permainkan aku!!hantu btul..aku siap tggu kt fax machine tu..
aku hari2 cek post box kt umah..pun xde surat diorg pos
smpai la semlm..aku kol..ppuan jwb..dia mintak no hp aku..
x lama pastu dlm nk dkt 30min..dia kol..suh tgu kt fax..dia nk fax sekrg..aku pun berlari la pergi kan..baru btul..dpt 2 copy surat tu thru fax..tp yg wat aku tensen..surat tu..bkn date yg sabtu masa aku g tu..tp date 26 jan..nmpk sgt la menipu kan..kalo korg btul dh fax on saturday tu..mst ada copy..so, korg refax jela kan..
ni x...sah2 menipu tau..kalo x wat lg surat tu..then ckp jela yg btul korg x wat lg..
haihh..bbtul mslh tau..jgn menipu org cmni la..nyusahkan btul..
ni dlm masa bbrp hari dia fax..dpt dh yg ori letter..pun date sama..(yela..dh fax surat tu..)
sgt bengang..
so kpd sesapa yg terkena mcm aku..sila la jgn smpan kad2 wat koleksi..mcm aku..suka2 je kumpul2 kad..tp xsngka nyusahkan aku blk..haihhh
*mood insaf*

Thursday, January 27, 2011

dikyang belanja mkn..yeahh:)

gj bln 1 ni best la..dpt increment..dpt flexi..dpt gj of cos..haha..
tmbh best..biler ada org banje mkn..
biasanya kalo hari baru2 dpt gj..mmg angin nk msk tu xde..hehe
jd ke kedai la kita kan..mmg langkah kanan la..sbb dikyang kata..order2..chek banje..
wah..serah pd pakar la kan..
aku order nasi putih, ikan siakap 3 rasa, tomyam campur, kailan ikan masin, sotong grg tepung n telo dadar..plus ulam n smbal belacan tu org kedai tu bg je..
nasi + ikan siakap 3 rasa + tomyam campur

telo dadar + sambal belacan n ulam timun + kailan ikan masin

sotong grg tepung + sos
total suma tu RM54 je..mkn utk 4 org..murah kan..
kedai bwh umah aku je..mmg situ masakan diorg sedap, kuantiti byk n yg paling penting..murah!
ada kisah lucu pas abs mkn..ada la lauk2 x abs..aku pggil la bdk kedai tu suh kira..pastu aku ckp..nk plastik putih..nk tapau..
pastu dia dtg bwk 1 bungkus nasi putih..aku slh ckp ke..dia slh dgr..?
haha...belasah jela..esoknya ns putih tu slmt di masak nasi grg..hehe..bguna gak la..kalo x, syg gak mmbazir kan..
salah aku gak..septtnya aku ckp plastik kosong..(tp sbnrnya aku nk plastik yg salu org tapau tu..yg kaler putih jernih tu..)..tp aku pk kalo aku ckp nk plastik kosong..kang dia dtg bwk nasi kosong lak..adehh..serba slh aku..ahhaa

Wednesday, January 26, 2011

start sauna blk..:)

kitorg dh start bsauna sauni blk aritu..tu pun kurang ahli majlis nyer..suma biler dh stop..kemalasan pun bganda la kan..
lama gak kitorg berehat dr sauna...rasanya dr bln posa aritu..hahah..ni br nk start blk..
gambo time sauna sblm or selepas xde..tp gambo pas sauna n g mkn ada..haha..tu kan wajib..kita idup sbb mkn..:P

starter...a must kan..crabsoup with corn..hehe

mls nk tgu lama..grab je promo ns ayam hainan..stim lg ayam nyer..:)

soursop..sdp..sbb ori flavour..tanpa gula..diorg ltk gak air gula utk sesapa yg nk tambah manis..


stop jap entry renovation ek..nnt aku smbung blk..:)

Tuesday, January 25, 2011

pintu blk air rosak..

bkn umah baru..tp umah sewa nyer pulak pintu nyer rosak/rabak..hehe..tau jela..pintu lipat gini kan..mana tahan lama..
so, aku mmg dh plan nk repair gak brg2 umah tu yg prob sblm pndah kan..sbbnya, xnk la owner tolak deposit..hehe
lgpun umah ni..aku akan pas kt sepupu aku gak..jd, kena wat bbtul la..sian lak kt dia..
ni pun mintak tlg dr ID aku..(bjasa sgt dia kt aku..)
dia bg no fon tukang..aku kol, suh wat..1-2jam siap..sblm tu dtg ukur dulu la..tp x smpai 1 jam dia dtg blk terus psg n done..total dia amik rm150 je..
yg bestnya..dpt sebiji kaler mcm yg asal..so, owner xkan perasan la kan..hehehe

Sunday, January 23, 2011

6th reno - proses ngecat umah

smpai proses ngecat..mmg excited..xleh nk citer cmn rasa tergedik + teruja + ghairah nyer nk cat umah ni..tmbhan lak aku mmg suka main kaler2 ni..
so, biler dh ada umah sndiri..mmg 100% pilihan kt tgn aku la..kepuasan tu mmg lain..
memula berangan nk cat sndiri..sudahnya pas cat pintu n frame..terus x larat dh..sbb kitorg g ngecat kt umah baru tu pas blk keje..ngan baju keje terus wat keje ngecat lak..pastu kul 10 - 11 mlm br blk umah rehat n mkn..sgt memenatkan..
mmg x terfikir nk upah org pun..sbb ingtkan leh wat..pastu masing2 tgn dh lenguh..sengal..suma ada..aku pun tanya la ID aku..dia ni bagus..suma contact tukang cat ke..plumber ke..plaster ceiling ke..suma dia ada..tmbhan lak harga mmg sgt2 berbaloi la..kira harga mampu byr gitu..
kalo korg nk contact ID aku ni..sila inform ek..tgal je komen..nnt aku bgtau..
memula aku suh bg dulu quotation..psl ngecat ni..
diorg amik upah je utk umah aku..3 blk+ruang tamu+ruang legar = rm400..tu kalo cat kita beli sndiri la..
pastu..aku mcm mls nk beli2 dh..kalo leh tnjuk2 tu best sgt la kan..plus mmg xde masa laa..x tau nk agak brp..mcm2 lg alasan aku..
so, ID aku ngan sbrnya dtg la umah siap bwk katalog..aku pun tnjuk2..muncung2..itu ini..so, diorg pun caj aku just rm475 utk cat..murah ke mahal?aku rasa ok..sbb 7 or 8 kaler..pastu suma 5liter..ada lbh leh smpan wat touch up2 kan..
pastu kitorg mintak tlg la diorg catkan wet kitchen gak..genapkan la jd rm500..so, total rm900 utk whole umah..okla kot kan?dr ko penat nk cat..masa lg abs kt situ jek..
ha..lg 1..pcaya or tak..diorg wat keje ni siap dlm masa 1 hari je!! dr jam 8 pg..smpai 8 mlm..ha..kagum x?diorg wat keje ber2 je..org indon..pasni confirm aku pggil lg diorg wat ngecat umah aku..tp pas 5 thn la ek..haha..korg ngk la ek..umah aku x la sbesar banglo..tp aku syg umah aku ni..harta tu..hehe

pekeje tgh cat ruang tamu.. kt ruang tamu ni je ada 2 tone kaler grey/silver..1 gelap utk side belah tv smpai ke dapur..1 lg side terang sket kalernya..

pintu blk ni my cinta cat..aku tlg cat frame jek..hehe



dr dpn..

cat grey gelap utk ruang tamu..

purple - utk master room..aku nyer blk la tu..pcinta purple kan..lgpun purple tu romantik..:)


frame pintu tu je hasil keje aku..pastu lenguh..x larat dh aihhh..sbnrnya snap ni nk tnjuk kaler cat kt ruang legar luar blk..peach kaler..nk matchkan ngan kaler pintu n frame..

blk acu kaler natural oak..

blk ke2 ...biru turqoise..

belen cat blk 2 ada byk lg..so, diorg tlg abskan cat tu kt blk mandi n toilet..

motif amik gambo cmni?haha..sbnrnya nk tnjuk brp byk kaler umah aku ni..snap dr dlm blk aku..ahaks..

TBC lg..harap bsabar..hehe..nk abs dh pun..:P

Friday, January 21, 2011

5th reno - pintu blk mandi & toilet

pintu lipat utk toilet - RM380 utk 1 pintu..huhu

corak dr dpn

brg2 tu aku beli kt Houz Depot (tmpat baru..dkt Odeon lama)..my cinta psg sndiri


dlm toilet lg..

pintu blk mandi..pun sama gak harga nyer

dlm blk mandi..mujur design nyer memanjang..so, nk sorokkan mesin basuh..aku wat divider la..yg tmpat mandi ada shower...so, tmbh shower curtain jela..yg sinki dulu aku remove n boh mesin basuh kt dpn pintu masuk..sempit?xde la..just nice..harap2 berat bdn aku x la bertmbh dh..haha
TBC..

Wednesday, January 19, 2011

OKU

sapa ada ngk Majalah 3 yg psl org OKU wat bisnes dobi ni?
aku sbnrnya dh lama x ngk m3 ni..tp aritu ter'ada' masa lak nk ngk..jd layan jela kan
mujur isu nyer menarik..
psl bebdk OKU yg diberi peluang utk menguruskan kedai dobi..
wah..sgt kagum ok..
mmg salute la kt bebdk ni..seingt aku kedainya kt midvalley kan..teringin juga nk pergi try servisnyer..
tp kesian..sbb diorg kata ada customer yg x yakin ngan hasil keje diorg..
alamak..bbtul la kesian..
pttnya diorg bg can la kan..at least diorg x menadah tgn tanpa berusaha..
bg support la..kalo dkt umah aku..sure hari2 aku pergi kedai diorg..
aku mmg x smpai hati ngk org2 OKU cmni..mcm bebdk yg uruskan kedai ni..diorg bkn sindrom down..tp..ada mslh autisme..ada gak yg SD..tp sorg kot masa aku ngk M3 ni..
belah family arwah mak aku ada gak yg sindrom down n OKU pendengaran
jd aku mmg x la rasa t'ganggu' ngan diorg ni..sbb cuba tanya diorg..nk ke diorg dilahirkan cmni..xde nyer..dh kuasa Allah nk jdkan diorg gini kan..
sebak gak dgr citer diorg masa M3 ni..

wpun keje..ttp bsolat..baguss kan..ada gak yg sempurna sifatnya mcm kita kekdg skip gak solat tu..(ngata diri sndiri sama..hehe)

dia kira mcm ketua la..ada sorg tu..dia ckp xkan bgerak selagi x menerima arahan..kena bg bbtul arahannya baru dia wat..hehe..

mujur ada gambo simpanan aku..ni la arwah pak uteh aku..adik arwah mak..dia sindrom down..dia x suka org pggil dia pak uteh..tp dia suh pggil nama dia ayim..hehe..dia x fhm la pangkat2 ni kan..dulu bdn dia berisi..pas arwah mak tua (nenek) aku meninggal..dia dok sat ngan family aku..wah..bkn main bjaga mkn minum..siap bhidang ok..mmg manja..hehe..pastu bgilir2 ngan mcik2 yg lain..ngan mak ngah aku yg last sekali la dia dok..dr segemuk2 bdn dia..smpai jd gini je..kurus giler..tp doc mmg ckp pun..org penyakit sindrom down ni.umur diorg salunya x panjang la..sbb sistem dlm bdn x kuat mcm kita..ayim meninggal masa thn 2006..11 feb..4 bln sblm aku nk kawin..al fatihah utk ayim..:(

diam x diam dh hampir 5 tahun ayim pergi..

Monday, January 17, 2011

4th renovation - sliding window & grill

sliding window..dr luar..yg ni diorg caj rm380 (pas discount..) plus cermin bkn biasa nyer..tp frosted..x la takut sgt kalo dok masak pg2 sblm subuh kan..heheh..*dasar penakut kan..:P*

sblm psg sliding window...

gril pintu pun kena tukar baru..huhu..yg dulu dh mereput..

dr luar..sj wat separuh ttp..i want privacy..haha..x de la..sbnrnya kitorg tmbh para..tu yg btutup tu..tujuannya utk ltk pasu..my cinta tu rajin bcucuk tanam..sng la kalo nk msk tomyam ke..pokok limau purut ada, petik je daunnya..daun pandan ada..serai ada..halia ada..kunyit ada..ltk kt tingkap tu..kan sng..bukak tgkap, petik..tu la konsepnya..hehe

dr pandangan dpn..tmbh exhaust fan supaya haba kuar..time masak xde la membahang sgt kan..
tebuk lubang time..
mujur adik aku ada gerudi..dia la tlg tebukkan lubang..tp dinding umah aku tu konkrit..so, ssh sgt nk tembus..smpai mata gerudi patah tau..dasat ke x tu..huhu

smpai cmtu sekali nk tebuk lubang nyer psl..hehe

nk tau endingnyer?ha..xde maknanya dia dpt tebuk lubang2 tu..sbb mmg kena gerudi kuat2..dia dpt gerudi lubang separuh je..xnk tembus..dh fed-up..dia plaster blk lubang tu..haishhh

Saturday, January 15, 2011

3rd reno - plaster ceiling & kaunter pmbahagi wet/dry kitchen..


masa tgh wat


corak kt ruang tamu..daun..


plaster ceiling dlm blk..corak bunga2 sket..


luar blk..

pembinaan kaunter wet/dry kitchen pulak..

nmpk x apa bezanya?tu la..yg sblh sinki tu..dulu ada tingkap..kitorg buang tgkap n framenya..tu yg nmpk clear sket ..hehe..tu je bezanya..


ni la ID aku, misnah..rajin dia ngemas2 sbb agak sepah pas org siapkan kaunter tu..


sedang check apa yg ptt

total wat suma ni dlm 2k lbh gak..aku mmg dpt harga murah2 je dr ID aku..sbb dia nyer company kira baru bukak..jd aku 1st client dia..pastu dia pggil pun tukang2 yg free lance..bkn under company..