Tuesday, November 30, 2010

masak2..rajin time!

ahad lps adalah hari kerajinan aku..
sbnrnya angin malas masak dh menjalar sejak mgu lps..tp sbb fikir xde benda pulak org kt umah tu nk mkn..sian gak kan..jd kena la tepikan kemalasan tu..lgpun..dpt pahala..hehe
ok..bukak peti ais tang atas..ngk ada daging korban n hati lembu..ada gak ikan kembung..kuarkan n rendam
pastu ngk bhgn sayur..ada cili api, cili merah, bunga kobis, kacang pnjg secoit , bebola ikan n carrot..oo..ada gak terung ijau kecik2 (tok bg..kirim kt adik ipar aku masa blk kg aritu)
dh kuarkan suma brg2..br la plan nk msk apa..
tgh siang2 barang...jeritkan acu..suh dia watkan sambal belacan..sesapa yg x tau..adik aku dh pandai msk..aritu wat mi grg..ns grg..hehe..blhla diharap..sambal belacan adalah slh 1 kepakaran beliau ye..
taraaa..magik x..aku kalo masak..3 penunu dapur suma idup..tu yg cpt je siap terhidang semua..

gulai daging + kentang + terung ijau kecik2

hati lembu masak kunyit (rupa mcm masak itam je kan..huhu)

sayur campur (bunga kobis+kacang pnjg + carrot + bebola ikan)

pg tu ada pasar tani..so, mylove g beli ulam kesukaan beliau..PUCUK GAJUS with sambal belacan acu..


ikan kembung goreng (cukup la 2 ketui..kt umah aku diorg kurang mkn ikan grg) + daging msk merah (belen lauk semlm)


wpun byk giler lauk aku masak..tp pcayala..1 pun aku x makan..huhu..xfhm la ngan diriku ini..agaknya kenyang masa masak dh rasa2 kot..huwaa

Sunday, November 28, 2010

tepi2..sy nk shopping ni


sgt poyo la ini budak..mcm iye2 je nk soping kan..
tp tu la dia nyer peel..pdhal bkn kt supermarket pun..ni kan tmpat ltk bakul kt tepi cashier tu..dia ni gatai tgn..dia g tolak pulak benda tu..adehh..
pulak tu laju je dia jln...tpaksa kitorg kejar dia..
mcm2 hal la bdk botak kecik ni..

Friday, November 26, 2010

sandal anggur

ngk sandal ni..unik kan
mcm2 kaler pulak tu
kalo aku...bkenan gak..tp xleh pakai..nnt tersepit kt jari2 yg bengkok ni..haha
abs merah2 jd nyer..
mst cute je sapa yg beli n pakai sandal ni..org2 yg berani berfesyen..salute to u all..
sanggup tu bersakit2 semata kerana nk cantik..hehe
sesapa yg bkenan akan sandal ni..sila la pegi ke JJ w.maju ye..(eh..promo free lak..haha)

Wednesday, November 24, 2010

parcel dh smpai..

NBkara dh kuar novel baru..
tp masa aku g JJ w.maju aritu..novel baru tu suma belum ada lg..
tensen je aku rasa..
ikutkan hati dh tgedik2 dh nk baca
biler dh x sabar....terus melayangkan emel la..order online..
tp bayar dulula kan..beli 2 buku terus..1 buku NB..hujan pun menari & 1 lg buku Kusyi Hirdan..Harga Cinta..dlm 3 hari pas order..dh smpai..
plus..ada autograf..yeahhh
aritu gak dh rabak wrapper tu..hehe..
tp sygnyer nk baca..adehhhh

Monday, November 22, 2010

membaca di mana shj!

ngk cth gambo kt atas ni..korg kagum x ngk akak ni?
atas moto pun jd gak..
bagus la kan..tp kan..kata kan lah tetiba suami dia brek mengejut..x ke tercmpak buku tu..ish2..buku je xpe..kot ngan dia sekali tercampak?lg haru..
so..x salah nk membaca..kot dh mmg tu hobi dia..tp agak2 la kan..cari tmpat yg sesuai nk mmbaca ye..kang syok2 membaca..smpai mmbahayakan nyawa sndiri lak..
buku tu kalo jatuh xpe lg kak..leh beli yg baru..tp kalo diri sndiri terjatuh..mana nk cr ganti..kalo jatuh xde apa2 tu xpe lg..kalo jd apa2?
eh...jauh btul imaginasi aku..tetiba terbebel..haha
sbnrnya nk puji akak ni..bagus kak bagus..tp baca buku kt umah jela ye..kalo anak2 kaco..akak tgu je diorg dh tdo baru akak smbung baca ye..hehe

Saturday, November 20, 2010

makan2 yg best!

sekrg sekali dlm semggu mst nk g mkn2 kt lanai..
tu bergantung pada kerajinan nk tggu shuttle ke sana la ye..hehe..tp kekdg sbb mkn...suma benda pun rajin je

starter...soursop (1st time try..not bad) & crab with corn soup (wajib ni)

1st try...papa bread with beef (ada rasa masam2..mst tomato sauce)..blh thn gak..

embun menitik..kekdg je leh amik menu ni..kalo perut leh isi lg..hehe

tu je..total rasanya rm12.90 je kot utk suma ni..lupa sudaa..hehe

Thursday, November 18, 2010

selamat hari raya aidil adha

utk semua yang bkorban tahun ini..
utk yg mengerjakan fardhu haji..semoga mendpt keberkatan n haji mabrur..

thn ni abah mtua aku wat korban seekor lembu..jd aku beraya di pahang la ye..
ada juga wat mkn2 sket..ala2 pra kenduri sempena umah baru yg dh siap pertghan thn ni..

ni ada iklan sket..aritu akak aku MMS..anak buah aku si botak kecik ni dh dibotakkan licin..haha..kesian dia..sbnrnya rambut dia mmg xleh panjang..sbb nnt mst kepala n tengkuk dia naik byk ruam kecik2 yg gatai n memerah tu..jd dia kena botak la sentiasa..ngk muka..ala2 gangster gitu..hehe


now akal terbaru dia ialah xleh dgr lagu dangdut..dok la enjut2 kepala n bdn dia..
kalo selawat or zikir pun gitu gak..tergeleng2 kepala..mmg geram!
ok dah..tu je..asal ada entry..haha...chow chinnn

Wednesday, November 17, 2010

laksa asam ke asam laksa?

x tau la knp sejak 2 menjak ni aku dok sibuk pikir history makanan yg best2 penah aku rasa..hehe
aritu ns lmk..ni laksa lak
maybe sbb 2 jns mknan ialah fav aku kot..tu yg sibuk nk fikir2..tp pcayala..2 jns mknan ni aku dh lulus dh kalo nk bniaga / jamu org mkn pun..haha

aritu aku wat laksa..ala..masa raya deepavali tu..org cuti raya..aku pun feel2 konon raya gak pdhal bg aku..dh tingin nk mkn..wat jela kan

ramai org kata wat laksa sgt leceh..bkn susah tp leceh..maybe sbb time nk mula wat tu kot..
kan kena asingkan isi n tulang2 ikan yg dh rebus tu?
ha..org x sabar mmg xnk wat...tp kalo yg sabar n eager giler nk mkn ...mmg sggup jd penyabar..haha..mcm aku laa..
aku xde hal nk asingkan isi2 ikan tu..weh..wat laksa la paling sng..ko cmpak2 je dlm periuk..last ko masukkan isi ikan..tp sblm tu ko mesin tulang2..kepala ikan ..guna blender n air rebusan ikan..pastu ko tapis..biar lemak2 isi tu masuk dlm kuah yg ko dh siap2 ltk asam kpg, cili blend + belacan sket+bwg bsr+bwg putih 1ulas, daun kesum, bunga kantan..

last br mesin isi ikan n masuk suma dlm kuah..baru ltk garam ke..perasa lain ke..nyum3..

eh..dh lari topik..sbnrnya nk citer...aku br merasa mkn laksa ni masa umur aku 12thn..huhu..kesian kan..

sblm tu mmg x penah lgsung..xtau la aku br ada deria rasa masa umur 12thn ke apa ke x tau laa..haha

aku ingt lg..masa tu umur 12thn..aku n family g bcuti ke penang..sbb ada jiran tu kawin..jd kitorg g la sama2 menghantar ..ikut rombongan pengantin la..at the same time bercuti sekali..

masa bcuti tu..smpat la g ke bukit bendera...masa jln2 kt atas tu..sejuk kan?hehehe..so, perut dh lapo..jd suma sggah la mkn kt medan selera kt situ..masa nk order..mak aku tanya..nk mkn apa..mata dok merewang ke sana sini ngk papan tanda menu..

pastu ngk ada tulis "LAKSA PENANG"...aku terus ckp..nk LAKSA la mak..nk try..

biler smpai...terus mkn...ya rabbi..x tau la sbb aku mmg kebulur or penangan sejuk ke apa ntah..mmg sedap giler laksa tu aku rasa...smpai la jd ketagih till now..haha

blk KL..mak aku ngk aku suka mkn...mak pun blaja la wat...mmg sdp la penangan air tgn mak kita kan..wpun x penah wat..tp biler wat..mmg sdp...sbb aku sanggup mkn dan makan berhari2 smpai la kuahnya abs...smpai mak aku ckp..aku ni mmg hantu laksa..

kalo g memana..tanya ada laksa x..hehe..g psr mlm..cr laksa dulu..kalo xde..br beli benda lain
tp org bniaga ni..kekdg diorg caj mahal pdhal laksa nyer sket jek..x puas mkn..

jd kalo nk mkn puas2...kena la wat sndiri..aku pandai (ceh..perasan!) msk laksa pun aku blaja sndiri..cmpak2..tp biler dh setel masak..eh2, jadi la laksa aku masak..sdp..kalo ko msk n sndiri mkn..mmg la melampau nk puji2 diri kan..tp kalo org lain pun mkn bertmbh..tu maknanya apa?melampau la kalo nk ckp amik hati..huh..mau aku sumbat ngan laksa sekilo mulut tu..haha

aku ingt lg..masa sekolah menengah form 3 kot x silap..aku n kekwn aku..lepak kt umah BFF aku si lin tu..(mak dia keje..jd umah adalah clear)..tp bkn watpepun..kitorg pakat2 wat laksa..haha..giler laksa suma tu..tp best woo..1st time wat menjadi...syok je mkn..air tgn sndiri

pas mak aku meninggal..kalo nk mkn..aku kena wat sndiri laksa tu..tp pas kawin..aku adalah sgt beruntung sbb makanan rasmi time raya kt umah mertua aku adalah LAKSA..pulak tu yg paling best..laksa tu pun MIL wat sndiri..laksa beras!!nyum2...best giler laa

rata2 kt situ kalo raya mmg akan serbu umah MIL la..sbb semata2 nk mkn laksa beras yg MIL wat..huhu..tp best..sbb kalo tau je aku n my love blk..mst MIL aku watkan laksa tu utk kitorg..beruntung kan jd yang disygi..hehe

adehh..tetiba nk mkn laksa lg..hahah..choww

Monday, November 15, 2010

nasi lemak yg best!

dlm msia ni..aku rasa NASI LEMAK dh jd mcm makanan wajib utk sarapan kan..
tp penah x korg mkn nasi lemak yg korg rasa YANG PALING BEST IN THE WORLD..hoho

kecuali mskan mak la ye..tau dh mst ada yg nk kata masakan mak dia yg paling best dlm dunia ni..haha..sama la aku pun..merasakan benda yg sama gak

tp maksud aku kt sini..ns lmk yg dimasak oleh org lain la..tp korg rasa ns lmk tu adalah sdp..

masa aku sekolah rendah dulu2..kt SEK. REN. KEB. KUALA AMPANG 2..kt ampang tu..dr darjah 1 smpai darjah 6 aku sekolah situ..
bkn aku nk citer ns lmk kt kantin sekolah tu yg sdp...kt kantin tu x sdp sgt mskan dia..cehh..komplen lak

dulu kt situ kira mmg mcm penempatan kaum cina la ..sebelah sekolah aku..ada pasar basah diorg..x silap aku nama jln tu..JALAN AWAN..haha..ingt lg..kwn2 yg penah sekolah situ mst tau..

kt tepi jln pasar tu..ada 1 stall org melayu jual ns lmk..aku ni mana penah beli mknan kt luar sgt..sbb mendpt pesanan dr mak aku..huhu..takut la nk beli kan..sbb situ rata2 yg meniaga kaum lain..takut termakan ke..

memula fikir cmtu laa..x terfikir lgsung nk amik tau ada seorg je penjual ns lmk melayu kt situ..
tau pun sbb penjual tu dok setempat ngan aku..kg mengkudu ..

so biler dh tau dia meniaga kt situ..br la berani nk beli..tp tu la 1st & last aku beli sbb dia dh dpt tapak meniaga kekal kt tabung haji kot x silap aku..

ya allah..x sangka ns lmk dia sedap sgt...pastu rasanya lain dr yg lain..
penah x korg mkn ns lmk...tp ada ltk kuah kari sket?ada?penah?
mst kalo ada pun..jarang jmpa kan?
aku masa beli tu...kirim kt kwn aku..
mmg sdp laa..kari dia tu yg watkan ns lmk jadi lg wangi..merengak2 bau ns lmk tu..
mmg best giler...smpai sekrg aku mkn ns lmk kalo ada kari mst aku simbah sket kt ns lmk aku tu..

feel2 citer lama la kan..tp x sama laa..kari dia tu mcm ssh sgt nk wat...kari tu lemak..tp cair sket..
xleh gambokan la..ni pun aku taip smbil telan air liur..slurrrrpppp...huhu

aku penah la try ns lmk antarabangsa..tp x rasa best mcm yg ns lmk pcik tulaa..
aku rasa pcik tu pun ntah ada lg ke xde...

tp aku ingt nama anak2 dia..sbb diorg 1 sekolah ngan aku masa tu..lain2 kelas la..diorg tua bbrp thn dr aku rasanya..haa..sebaya akak aku..

mana nk cr ek ns lmk cmtu...merata dh aku merasa ns lmk..tmasuk aku nyer sndiri..tp still xleh lawan ns lmk pcik tu..ada mamdremkah..?haha

Saturday, November 13, 2010

P.E.N.S.I.L


ahad lps kul 3ptg ada ulang tayang filem PENSIL ni..lakonan n arahan M. Subash..

xsilap aku last year kot masuk panggung..tp x brp mendpt sambutan..filem2 yg kurang mendpt sambutan ni kekdg bkn sbb x best...tp yela..maybe penonton ni jns ngk filem x suka memerah kepala otak agaknya..suka citer yg mereleasekan tensen je kot..

aku pun x tau biler filem ni main kt pawagam..tp aku rasa mcm sat je promo..or xde promo lgsung masa filem ni kuar..

maybe bajet kecik kot..tu yg promo pun ala kadar agaknya

tp aku beli DVD citer ni...tp syg..sbb aku ngk dh lmbt..dvd aku beli tu tersekat kt tgh2 citer..xleh nk tukar dh la kan..rugi2..resit pun ntah ke mana aku cmpak..huhu


mujur ada org yg prihatin gak..sbb sudi tayang kt tv..huhu..jd merasa la ngk...rasanya dh bbrp kali gak aku ngk citer ni..sbb kt astro/tv3 masa raya pun ada kot diorg tayang..

serius..mmg sedih..xtau la knp filem bagus cmni x laku di pasaran..

wpun pelakon xramai..tp aku rasa suma yg berlakon watak2 diorg sumanya kuat2..menghayati watak2 btul laa..smpaikan watak jalil hamid dlm citer ni..bbtul korg akan rasa dia ni giler btul la..masih terbwk zaman bebdk dia smpai dh tua...

yg pelakon utama yg cacat tu pun..mmg mcm cacat btul..

tp mmg filem yg bermesej la..wpun watak utama tu cacat tp dia pandai berusaha..jaga mak dia wpun bkn mak kandung..hmm

ada lg x filem2 cmni..selain filem2 arwah yasmin ahmad?

Friday, November 12, 2010

duit belanja sekolah

semlm keputusan UPSR dh keluar...
seronok sgt kan ngk bebdk terer2 dpt 5A..sejuk perut mak diorg mengandung..
wpun ada org ckp..ala..br UPSR..weh..UPSR pun ssh gak tau..aku pun masa amik UPSR xde la dpt byk A cmtu..huhu

ni aku nk share..masa sekolah2 dulu brp duit belanja yg korg bwk g sekolah?
aku ni ngaku la..aku bkn jns pandai menyimpan..
apa n brp mak aku bagi..mst aku abskan..kekdg beli benda ntah apa2..
mmg nature bebdk cmtu ke ek..

masa sekolah rendah..duit banje naik ikut darjah..dr tahun ke tahun..hehe
masa darjah 1 aku nyer duit banje dlm 70sen..
darjah 2 up sket...80 sen..
darjah 3 n 4...90sen
darjah 5 n 6 ...rm1..tp darjah 6..setiap hari jumaat duit belanja jd byk sket sbb aku masuk kelas komputer..jd kena ada duit tambang bas sekali..pastu aku ajak kwn baik aku masa tu..SYAZI (baru je jmpa dlm FB aritu..hehe) temankan sekali..jd tambang bas masa tu sorg 30sen je..ala..bas mini pendek tu..bebdk mmg diorg amik 30sen je rasanya

dulu aku rasa banje brp sen pun mcm cukup je..sbb nilai duit masa tu tggi lg...

kuih2 masih 20sen..air pun sama...ns lmk 30 sen..tp xde apa sgt laa..kalo telo n timun n smbal je..nk sedap sket ltk telo mata..tp dh caj 80sen..tp still murah lg laa..

naik sekolah menengah..duit banje aku dr form 1 smpai 3 up jd rm2..sbb g sekola jln kaki..penat la kan..jauh gak..dlm 20-30min smpai sekolah..huhu..tp beramai2..so, best gak..

masuk form 4 n form 5..aku dh jd pengawas..jd duit banje byk kena byr yuran tu la ni la..plus dh pandai merewang..so, abah aku up bg rm20 utk 5hari bersekolah..maknanya sehari rm4 la..byk kan?biler ingt balik..sian abah aku kena bg bebyk ...huhu..tp masa tu x fikir..tau nk kena byr tu ini je..dan masa tu masih mewah sket..sbb abah aku keje bank lg..bebdk kan..x fikir susah senang mak ayah cr duit..tau nyer kena dpt duit banje gak..x kira apapun..

so..korg lak cmn?byk ke duit banje korg masa sekolah dulu?share with me..:)

Thursday, November 11, 2010

emosi adalah down..

pas semggu lbh br ada hati nk berciter..
tp in general jela..kang lbh2 takut lak aku kena warning..haha

sbnrnya musim2 penilaian prestasi ni..biasalah kan..masing2 mst nk selamatkan diri sndiri
tu normal..
tp yg x suka nyer biler org nk slmtkan diri sndiri..tp pijak org lain..
arghhh...x suka btul laa
aku la slh sorg mangsa..bkn thn ni je..tp dh 4thn dh..nsb aku je yg terkena manjang..
jd kambing hitam..

diorg x pk..kalo dorg wat cmtu..bkn je effect kt bonus..tp gak effect kt kenaikan gj..
mcm cth aku ni..biler aku dpt rendah..aku xleh nk tukar jabatan lain..nk smbung blaja pun x leh..stuck la kt situ smpai la aku dpt naikkan blk tahap aku dpt tu..
tensen x...

yg bestnya..kata la org tu x penah lgsung berurusan ngan aku sepnjg awal thn smpai nk dkt ujung thn ni..
tup2 nak dkt miting tu..blh pulak wat2 urusan ngan aku..pastu dh bg yg btul...dia cari yg lain pulak..pastu cr salah ...adoiii..tlg laa..
mslhnya..org yg sama je prob ngan aku tiap2 thn..
nk dengki apa la ngan aku ni..xde apapun compared ngan ko laaa..sahih ko nyer jwtn lg best n masyukkk dr aku ni yg merangkak2 nk kejar tangga gaji yg best2..huhu

xfhm la ngan perangai manusia ni..sgguh aku x fhm..
apa faedah dia dpt menganiaya aku smpai cmtu ek..
best ke?xtakut ke apa2 bahana dia dpt pulak kalo wat org lain cmtu?
hmmm...bbtul aku tensen..

serius..aku sakit pk suma tu..aku nangis smpai bengkak mata..
sedih ngan perangai manusia yg x takut ngan balasan Allah [wpun dia bkn Islam..tp dia pun makhluk ciptaan Allah kan..]

aku bg kata 2 jela kt bos aku..kalo x puas ati keje aku..bg la aku tggi sket..so that aku leh kuar dr sini..mslhnya bkn dia kan yg prob ngan aku..tp org lain..tu yg ssh..huhu

mujurla kt sini ramai yg sygkan aku..backing aku..tq la utk diorg..
bagus..diorg x suka politik busuk cmtu..lgpun..idup ni sngkat..bkn idup ni asyk menongkat langit je kan..

aku x tau la smpai biler nsb aku akan terus jd camni..
xpe..diorg cr salah aku..of cos la aku sedih..tp aku kan orgnya +ve..so, diorg nk jatuhkan aku...xkan aku nk biarkan..for sure aku akan wat something yg mmbanggakan diri aku sndiri n org2 yg syg kt aku..hehehe..insya allah

Monday, November 8, 2010

quirky habits

aritu masa kt English class..trainer bg topic discussion
"do you have any quirks or quirky habits?"

hohoh..aku suka sgt topic ni..
sbb ...aku merasakan yg aku sgt2 quirky ok...quirky = aneh/pelik

meh aku listkan quirky habits aku..with 's' ok..haha..means adalah byk!

1. aku x minum air putih masak..(mcm penah bgtau...tp nk gak bgtau lg)..biar la air tu ada kaler n rasa manis / masam sket..yg penting bkn kaler putih..air laici aku minum..hehe

2. aku x mkn nasi putih berketul2..tp nasi impit aku br blaja mkn..hehe..kalo aku mkn pakai tgn..mst korg akan ngk aku terkuis2 nasi tu..cr yg bderai..yg ketul2 aku tepikan..x tau naper..tp penah dh suap..tetiba lidah terasa ada nasi bketul dlm mulut..terus kuar blk n luih suma..huhu..

3. aku x mkn buah2 berbau..mcm durian...nangka..cempedak..ciku..tp kalo durian dh jadi kuah aku mkn..tp kek durian ke..wajik durian ke...dodol durian ke..keropok durian..aiskrim durian ke..aku x mkn...x tau la..mcm pelik je rasanya..

4. kalo nk tdo..aku mst nk garu2 blkg badan n perut..haha..xtau naper..tp mst mcm lg lena laa..

5. setiap hari ahad..aku akan beli paper Mingguan Malaysia, Berita Minggu, Harian Metro n Kosmo ...xtau naper..dr dulu lg..perangai turun temurun dr family aku..tp kosmo tu baru lg kan..dulu 3 tu wajib!

6. hari2 aku kena beli paper...kalo 1 hari x beli..aku rasa mcm pelik sgt...xleh la..mst nk cr gak smpai dpt..kt ofis..ada dept yg akan smpan paper2 lama kan..so, aku akan suh kwn aku tlg crkan..hahaha..nk gak bc..pdhal..berita dh basi..penah masa blaja kt kolej..kt sana dok dlm 4bln..blk KL..amik ko..aku selongkar kt stor tu paper2 lama..berkampung dlm tu..semata2 bc paper..!

7. aku blh dikatakan hampir hari2 aku akan masak nasi n lauk2..tp pcaya x...aku x mkn lgsung apa aku msk..xtau naper..kalo hari keje..my love mst tanya aku nk mkn apa aritu..nnt dia turunkan la aku kt memana..beli apa aku nk utk dimkn mlm tu..or else aku x mkn la mlm tu..sbb kekdg smpai x tau nk mkn apa..huhuh..bkn takat mkn..air aku bancuh pun aku x minum..aishhhh

8. kalo g kuar mkn..mst aku yg paling last abs mkn..xtau la knp asyk aku je yg lmbt abs..hehe..agaknya sbb mulut pot pet pot pet..hehe

9. aku xleh mkn pedas...sket pun satg mst terus terjah toilet..dh tau dh..

10. salu sapu mata aku ngan ujung tudung or lengan baju..huhu..dr dulu...smpai sekrg..xtau laa..terasa mcm gatai n ada benda je kekdg tu..

10 jela..kang byk2 termuntah2 lak org baca..hahah..
dlm ati mst korg kata..eh2..quirky giler dia ni!:P

Friday, November 5, 2010

MC 2 hari bturut!

rentetan pas blk dr umah pengantin..kan aku diserang rasa pening yg amat sgt...
isnin tu aku keje..tp kepala mmg totally out laa..ting tong semcm je..mcm suma benda berpusing3 mcm gasing..tekak loya..bdn berpeluh2..tengkuk pun lenguh semcm
blk tu terus ajak my love g klinik panel la..kt tmn melati tu..
dh citer segala kisah apa musabab...doc amik tekanan darah..
3x ok dia try ngk..mcm x puas ati je..dlm hati eh, doc ni..biar betik 3x tekan..xkan x dpt2 lg readingnyer..
rupanya dia x caya...sbb dia ngk tggi jugak..160/90...yg bacaan atas tu normal 120/90..kira aku tggi gaklaa..aku tau psl tekanan2 darah ni sbb dulu kan aku jaga org2 sakit..arwah mak la..nenek la..huhu..
pastu dia bg mc..kbtulan isnin tu mmg agak down sket emosinyer..nnt la aku citer psl tu..tu pun kalo aku nk citer..hahaha
selasa tu mmg aku mc..tp aku ni jns x leh dok diam laa..kt umah dok iron baju la..dok jemur baju..masak2 lg..kemas umah..huhu..doc suh rest n tdo..tp xde nyer..aku x tdo lgsung pun sama ada ptg or tghari tu..
esoknya g keje..tp doc klinik panel dh suh g cek tekanan darah lg..takut still tggi..
aku mulanya malas..pastu..dlm 11.15 aku turun la g klinik bwh ni..nk suh akak nurse tu je cekkan..tp dia suh masuk jmpa doc..(kt sini mls sbnrnya nk jmpa doc..hehe)..
oo..doc azlan..bkn doc biasa..dia tanya apa mslh..aku pun citer la..pung ping pong peng pang..daging ...blaalaalalalkambing...ablabalabala..
pastu dia tanya.."sapa kata daging/kambing ialah penyebab darah kamu naik?"
erkkk..terkujat aku..ni marah ke tanya ke..huhu..berubah merah muka aku..tau..dpt rasa biler korg rasa muka ko panas..
"sy mana tau..sbb dr dulu statement cmtu je salu dgr.."jwb aku..
"ha...tu la mslh org kita..berckp sdp tp fakta x btul.."
"errrr...."
"ni sy nk bgtau kamu...bkn daging or kambing ye penyebab tekanan darah kamu naik ...malah kambing ialah daging tbaik utk dimakan sbb ia xde lemak ye..sbnrnya sbb kamu ada mgrain..simptom2 mgrain la kamu dpt tu..tp maybe sbb kamu terlalu menahan sakit or pening tu..jd tekanan kamu tggi sket..kamu stress"
dia pun cek tekanan darah aku...still 150/90...
"tggi lg ni..pening lg x?"
"aah..dh menangkap tengkuk ni..lenguh2..sbb tu sy dtg cek..tp doc klinik panel pun mmg suh cek smpai jd normal blk"
"ha..btul..kamu kena dtg hari2 cek tekanan darah kamu..smpai turun jd 120 blk..xpe2..arini sy bg MC..balik umah rehat n mkn ubat sy bg ni..insya allah.."
pastu dia bg ceramah kesihatan kt aku..tp bagus..at least bguna gak la kan...yela...selama ni mati2 org ingt daging ialah penyebab tekanan darah tggi..
and ...doc azlan ckp..penyakit darah tggi sbnrnya xde tanda2 pun!OMG..kena hati2..sbb tu ramai org kena strok or angin ahmar tp diorg xrasa diorg ada darah tggi pun..alahaiii..takuiittt

doc azlan bg aku nama sejenis garam..khas utk kontrol tekanan darah n bagus utk family pun..
LOW SODIUM SALT = SAXA
kalo korg nk try..sila la cr kt giant pun ada..farmasi ada tp dia ckp mahal sket..

tp utk kesihatan..xkan la nk bkira sgt kan..dia kata xde la mahal sgt..cuma mahal la dr garam biasa..aku rasa garam biasa pun dlm rm1 lbh sepeket..maybe garam saxa tu dlm rm2 lbh la kot..

tp kan...jgn bgtau doc tau..aku x mkn pun ubat dia bg..eh2..hari dpt mc tu je aku telan ubt dia..pastu aku blk aku beli jus belimbing...terus x pandang dh ubt2 tu..hehe
eh..air jus belimbing tu pun elok utk stabilkan tekanan darah..selain peria katak..erkk..tu x mkn..pahit!

ramai org dok tanya aku..dh ada darah tggi?no laa..tekanan darah je naik..sbb doc dh cek aku xde darah tggi..kolestrol pun normal je..lalalalala

Monday, November 1, 2010

wedding..

semlm g wedding kt Kg Jaya Setia ...berjuntai bestari ..nama asalnya batang berjuntai..which is kg arwah mak aku..
x pergi x boleh lak..sbb ayah pengantin ialah ofismate aku..anak dia lak kawan aku..haha..xde reason lak kalo x g..lgpun kitorg nk paw ayah pengantin ni..huahuahua
btolak dr umah seawal kul 10lbh...pg2 tu..sbb takut jem..haha..ayah pengantin ni..kt ofis kitorg pggil dia 'uncle'...menghormati laa..dia tu pangkat ayah2 kt kitorg yg masih muda ni..ahaks..perasan!kekdg kitorg pggil dia YB..cehhhh
tp tu doa tu..mana tau kan 1 hari dia dh bsara..dia dpt jd ADUN lak ke..hahaha...amin3
sampai2 je dlm kul 11 lbh ngk mmg dh ramai org..kt kg mmg awal kan..huhu..tu pun nsb awal2 dtg..dptla tmpat..pas kitorg mkn..ngk lg ramai dtg n dtg..x cukup tmpat..aishhh..bbtul YB!


ns minyak..xtau ada kambing..berpusing kepala aku masa blk tu..arghhh


kwn aku..mariah..n suami..

1 majlis..2 pengantin..adik mariah (ppuan gak) pun bersanding pada hari yg sama

amboii..ngk org seronok dpt angpau...haha..sori uncle..:P

blk tu tgolek...sbb pening gilerr...arghhh..tobat mkn daging kambing!!