Sunday, October 31, 2010

gathering @ kunang-kunang

aku sbnrnya sejak dpt rzki yg mmg disangka tu..mmg 1st sekali aku nk belanja family aku mkn2..
tp asyk tunda2..pastu masa hari kejadian tu kurang 3 org..abah aku, iwan n am..
teruskan gak la..sbb bkn sng nk bkumpul ni kan..
aku sejak bc blog neena psl mkn2 kt kunang2 ni..dh tgedik2 je nk try mkn kt situ...
padahal manjang asyk lalu wat lintas hormat je time blk kg..
**neena ialah kwn sekolah aku..dr sekolah rendah smpai menengah ye..utk pengetahuan sesapa yg nk tau..hehe..xnk tau xpe..xde mslh..tp aku penah sekelas ngan dia masa sek. rendah je..masa sekolah menengah beliau kelas sblh..kelas pandai..huhu..eh..bkn la bmakna aku x pandai..cuma kurang je sket..hahahaha..bjmpa balik masa aku dh keje bank..sbb beliau ialah kwn baik kpd derna..yg penting wpun beliau cntik & vogue..tp beliau x sombong...ngeh3..eh, tetiba melarikan diri dr tajuk sbnr lak..
so, ada kesempatan aritu..kitorg pun g la mkn kt situ..dr luar mmg xnmpk apa menariknya..korg teruskan perjalanan..br la tau apa yg best..siap ada live band..wooooo

bukti diri dh smpai ke mari..ewah..mcm pantun lak

ayu & anak2..hubby nyer dh asyk melayan band..

alin & hubby..mcm serius je perbincangan kami..hehe

aku n my love la..perlukah diintroducekan lg..hhuhu (sila abaikan lapisan2 lemak tepu itu..ngeh4)

acu n adam..featuring tgn my love..sj mendengki..

nia yg comeyy..rambut dh leh ikat..yeahhh..nnt nk wat tocang lipan..:P

starter..popia otak2 n kepok lekor...sdp...sdp..sdp..popia otak2 rasanya wat sndiri kot..sbb otak2 adalah sgt manis & freshh...kepok pun..rasa byk sgt ikan..lemak!!

tu dia...masing2 craving for nasi..ni nasi grg seafood..memula ngk menu..rm18.90..awat mcm mahal..tp aku x kisah..yg penting sdp..sekali dtg..amik ko...siap ada ketam, kepak ayam, telo mata, udang, kopok2, sayur2an, dlm nasi ada isi kupang, crabstick,ayam..urghhhhhhh..kenyang n berbaloi!!

ni abg ipar aku order..ns grg petai..pun nmpk best..tp aku xmkn petai..lalalalaala

akak aku dlm diam beli kek..huhu..belated bday for me..lorrrrr..sdp kan..tp sbnrnya aku xrasa pun...huhu

pose for potong kek!tu ada gak tselit botak kecik nyer gambo..aktif sgt..xnk dok diam..abg ipar aku bwk ngk live band kt dpn..diam dia..siap angguk2 kepala layan lagu..baguihhhh

sesekali bkumpul...pasni 4-6 dec 2010...trip kami ke penang..yariba3

Wednesday, October 27, 2010

new born baby

aritu sorg staf dept aku br bsalin..pandai pilih date..25hb..hari gaji tu..huhu..tp bagus gak..dpt gak la bg something2 kan..dia btuah sbb bersalin kt spital Tawakal yg baru tu..huhu..
nnt kalo ada rzki aku pun bsalin kt situ gak..gynae yg sama mcm kwn aku ni...Dr. Ct Zaliha..lembut je doc ni..sukaaa..

yan..relax dia dok sorg2..kalo aku mst sangap dh..huhu..ni anak dia no 3

kitorg g beramai2..ada 2, 3 keta..

yg ada..my ofismate..

the baby..adam haikal kot..lupa plak..hehe

pas borak2..ngk baby..snap2..kitorg g mkn kt HASLAM..x tau nk mkn kt ner..ngk merata ramai je org..dh sah2 time lunch kan..last2 yg lain2 malas nk pk..g ke haslam jela
aku xde mood nk mkn nasi aritu (pdhal hari2 pun x mkn ns..huhu)..so, aku order air fresh orange n mee bandung..total RM8.70..ngk2 diorg kira 1 mgkuk mee bandung tu RM5.20..air lak mmg standard air buah kt situ suma RM3.50..bg aku mahal..sbb aku makan kt kedai p*ndan br rm2.00 je air buah..huhu..
mujur mee bandung sedap..tp aku rasa mmg makan kt rest. haslam agak mahal ek..
dh ramai org berckp ni..so..maybe diorg patut pertimbangkan blk harga mkanan n minuman kt situ kot..utk org2 yg byk duit blhla mkn tanpa kisah apa2..tp utk org2 yg golongan sederhana ni..sian la sbb x byk pilihan makan kt area situ..
tp mkn kat haslam mmg sdp..ns cmpur pun byk choice..:)

Monday, October 25, 2010

makan2 lg..

aritu aku ada dpt rzki sket..so, ada la org2 terpilih yg aku ajak g Lanai lunch bsama2..kira ala2 peminat2 btuah gitu..ahha..giler perasan kan..
starter - crab with corn soup..nyum3..n kedondong special..

olio seafood spagheti

dessert - ice cream with banana...lalalala..sgt sdp..tp bkn mkn sorg...beramai2..sharing is caring..

kt lanai ni murah sket..nk mkn stail ala2 hotel..exclusive tp harga ala2 stall kan..kitorg aritu ber- 6...total byr just rm69..which is murah kan..hehe..blhla..

Saturday, October 23, 2010

bday niyaz

ni ada selit gambo masa bday nia gak..hehe..dr hp acu..so, kualiti gambo adalah kurang memuaskan..

cheesecake sponsored by me!
bday girl nyer gambo nggak ada..tp kakeknya ada..haha


kesian..bday dia x smbut aritu..menumpang la bday org..hehe


sekitar majlis bday niyaz lak..

kek tajaan mama n ayah niyaz

kek tajaan macik dia..tp nama tercicir huruf Y..hehe

potong2..

with ayah

with mama (insya allah..next year in may niyaz bakal dpt adik..huhu)

antara menu yg ada (ayam msk hijau, jelatah nenas+timun,tembikai...supposed ada ns tomato..tp x menjadi..digantikan ngan ns putih..)

ada mi kari gak n buah2an


ada puding n kuih2...jajan2 kopok pun..



haha..dh xde sapa..aku paksa bebdk ni pose ..lantakk..

abs..hehe

Wednesday, October 20, 2010

mimpi

aku x tau la lately aku salu mimpi time tdo..
mimpi kalo best2 xpe...ni mimpi2 yg agak menakutkan..
mcm berbentuk amaran
ngeri tau..

mimpi 1
aku mimpi naik gunung/bukit..tetiba aku rasa terjatuh..melayang2..tp sblm aku terjatuh dlm gaung ke apa..aku dh terjaga..aku dh bc dlm buku tafsir mimpi...maknanya aku akan mendapat kesusahan ataupun ada org nk wat something x baik..erkk..harap2 x la kan..

mimpi 2
xde intro xde apa2..tetiba aku mimpi aku menyusukan baby...xtau la anak aku ke anak sapa..jantina pun x dpt dipastikan..ni aritu aku ngk ada percanggahan makna..1 maknanya akan mendpt rzki..1 lg maknanya x elok..ada org masih nk wat something x elok..arghh..sapa lak ni kan..

mimpi 3
ni mcm real la..aku mimpi aku blk dr kg..mmg salunya nk masuk umah..(salunya mmg xde sapapun kt umah) tp wpun xde sapa..aku ttp sblm masuk tu..aku akan bg salam..kan kita harus bg salam utk malaikat penjaga umah..tp aku mmpi tu..aku bg salam..terus ada org sahut..tp xnmpk sapa..aiyoo..menakutkan giler..tu mmg aku terus terjaga n berdebar2 sgt..

mimpi 4
ni baru kelmarin ke aku mmpi..giler scary..aku mimpi aku dpt sakit mata..mmg merah la...pastu dlm mmpi tu aku ngk la mata aku dlm cermin..aku bukak kelopak mata aku..n kt bwh kelopak tu..aku ngk ada berenga lalat (kalo x yang x tau..berenga lalat tu ialah telur lalat..kan kalo korg biarkan makanan n lalat hinggap..diorg smpat bertelur kan?tu la berenga) kt tepi mata aku..gilerla..aishhh..aku tau maksudnya x elok..

benda ni start pas aku tlg kwn aku utk sembuhkan diri dia dr penyakit misteri..hmm..
aku tau mgkin ada yg x suka..tp xkan la aku nk ngk kwn aku mderita cmtu je kan..tmbh lak aku ada mkcik yg pandai mengubat org..harus la aku tlg..tp harap2nyer amaran/kesusahan tu hanya dtg melalui mimpi je..xperlu la nk panjangkan ke alam realiti pulak..kita ada agama..ada tuhan..semoga ada rasa takut la dlm diri diorg yg tersasar tu..

Friday, October 15, 2010

pengalaman bekerja..

arini tetiba mcm rajin pulak nk share ngan korg psl pengalaman keje aku..
pas je dpt result SPM..x nyempat2 aku n kekwn aku g meround2 kt restoran fastfood...konon2 nk bekeje part time la..
isi form..terus kena interview..tp x tau la malangnya kitorg..sorg pun x dpt..huhu..xlayakkah...ke SPM best sgt?haha..perasan kan..
xlama pas SPM..aku dpt smbung blaja sat kt Kolej legenda Langkawi..dr mei - aug 2008..1 sem je aku blaja..sbb mahal sgt kan yurannyer..x sggup la aku..lgpun..dok sana dh la panas..gelap kulit aku sepanjang blaja kt sana..
blk dr lgkawi..aku kena jaga mak tua (nenek) aku kt HKL..sbb dia sakit..hari2 gak la berulang..kekdg tdo situ..biler dh elok..br la aku start keje

time tu nk masuk bln posa..ada sorg mcik tu dia keje kilang buat frozen food..dia bgtau la kt kwn dkt umah aku tu yg kilang dia nk pakai bebdk tlg wat kuih raya..
aku pun join la..yg sepupu2 aku pun join gak..yela..dpt gak duit raya kan..hehe
kitorg g 'keje' masuk kul 8.30pg..balik 5.30ptg...bbtul mcm org keje ofis..
pnt gak la..sbb mcm2 kuih kitorg wat..ada kuih makmur...tat nenas..almond london..suji..mcm2 laa..tp yg best keje tu btukar2 setiap hari..cth..arini keje aku tlg uli doh utk makmur..esok aku tlg gentel jem tat nenas..ha..gitu la..tp bab bakar2 tu org lain la..x berani kot diorg nk bg kt bebdk main brg2 elektrik kot..
sebln lbh je kitorg keje situ..dpt la dlm rm200..aku bg arwah mak rm100..belen aku pgg wat banje..cukup la masa tu..
ala2 gini la gaya nyer..bygkan jela..
pastu...xlama pastu jiran aku, wati dpt lak offer keje pembantu taska..ada 2 kekosongan sbb owner nyer g menunaikan haji...so, dia ajak la aku sekali..lgpun dkt2 umah..kitorg g jln kaki je pun..Taska An-Nur namanya..kt tmn putra sulaiman, ampang..masih ada lg taska tu kt situ..aku pun dulu rajin bercontact2 ngan akak2 n owner kt situ tp sekrg dh xde dh..sbb masing2 ada life sndiri kan..plus aku pun dh dok tmpat lain..jd kemalasan adalah berganda2
septtnya keje situ 2bln je..tp owner tu dh balik haji pun dia suh kitorg keje terus kt situ sbb dia suka kitorg ..hehe..btul..x tipu la..aku mmg suka melayan bebdk..cuma 1 je x tahan..biler kena basuhkan poo-poo bebdk..plus ada yg x sihat tu..diorg termuntah ke..terkencing ke..haaa..tu jela x sggup..tp org ckp..kalo ko basuhkan poo2 tu..nnt diorg syg kt korg..ha..sama la kisahnya ngan aku masa keje sana..majoriti mmg diorg kalo ditanya suka n syg sapa..mst diorg jwb .."syg cikgu Maz!"hehe..aku la tu..yela..aku kan ala2 je garang pdhal bebdk x takut lgsung pun..ngeh3
pas 3 bln keje situ..wati lak dpt offer smbung blaja kt uitm perak..jd tggal la aku keje sorg2..dlm 5 bln gak aku keje situ..gj kitorg masa keje situ ialah rm400 sebulan..tp utk bln yg last aku keje situ..owner bg aku rm500..dia sj bg lbh..sbb puas ati aku keje situ..ngeh3..
pastu aku dpt offer keje lain..

penah gak aku berangan sekrg..kot2 ada rzki..aku nk amik lesen taska/tadika n bukak 1 kt area kg aku..ok gak kan..keje ngan bebdk x pening sgt..tp melayan karenah mak ayah diorg tu yg kekdg bikin jiwa jd stress sgt..hehe

pas benti keje taska..aku follow kwn aku, erin g keje kt wisma selangor dredging..yg dkt KLCC tu..interview sama2..pastu terus dpt..eh2..sngnyer..jawatan pulak tu dgr mcm gah je..BUSINESS DEVELOPMENT EXECUTIVE..rupanya..keje kt investment company..means..kena cr investor la..aiyooo..tlg laa...gj basic rm600..konon2..kalo x dpt sorg pun investor..ttp la dpt rm600 tu..tp xde maknanya..x dpt ok..tipu tau..sorg investor kalo korg dpt tarik ..rm75 per head..aku bjaya gak la pujuk kwn aku suh dtg nyamar konon2 berminat nk invest..hehe..tu jela aku dpt..rm75 sepanjang sebln keje kt situ...tu pun jenuh dok mintak2 ok..apa la kemutu nyer company nk byr byk tu pun x mampu..tp pas aku benti..aku dgr syarikat tu pun dh ttp..padan muka..


lbh kurang ginila post aku tu..kena jmpa client/potential investor..huhu

pas benti keje tu..alhamdulillah..dibukakan pintu hati seorg tok sedara aku ni..adik ipar dia ada keje kt bank (tmpat aku keje sekrg)..tp dia tlg bgtau je ada vacancy..
dia tlg gak bwk aku tnjukkan tmpat pastu temankan isi form n g HR dept..(masa tu xde lg online application)
biler hari aku dtg interview..dia ikut gak..temankan..adik ipar n kwn2 dia pun ajar cmn nk jwb..be confident..blablabla..alhamdulillah..settle..
masa tu aku dh dok kt tmn melati..kitorg bniaga buah2 potong kt laluan bebdk g sekolah..pastu pg2 adik aku, am g bwk nasi lemak..jiran aku wat kuih2..anak dia bwk..so, meround la 2org bdk tu berjualan..so, sblm g interview..aku tlg2 mak aku bungkus ns lmk..siap2 kan brg bniaga..merasa ok..masa tu life kitorg ssh sket..tp still x penah x makan la..mungkin berkat aku tlg mak abah aku..jd rzki aku pun dpt keje kt sini..
now dh 10thn pun..alhamdulillah..masih kekal di sini..cumanya dh merasa bertukar jabatan..
kekdg biler teringat2 blk..mmg menangis dbuatnya..sbb biler kita penah merasa susah...pcaya la..mst kita lebih menghargai apa yg kita ada..
mcm aku..aku niat keje utk bantu life family aku..cuma terkilan gak sbb x dpt belikan umah utk arwah mak aku sbb umurnya x panjang..gaji yg aku dpt..kekdg separuh aku bg kt mak aku...sbb masa tu aku x pentingkan lgsung apa yg menjadi kehendak aku..belanja utk diri aku..ialah tambang naik LRT gi dan balik keje..makan..tu pun kekdg mak aku msk apa2..aku tukang bwk je mkn kt ofis..jd duit tu wpun sket kt tgn aku..tp ttap cukup..mgkin tu la org ckp keberkatan..
penah merasa gaji bersih tggal rm250..sbbkan aku menjadi penjamin kpd seorg kawan..tp dia larik dr membayarnya..dan gaji terpaksa dipotong utk itu..haishh...mmg mcabar..tp wpun cmn gj aku tggal byk manapun..ttp xpenah culas aku bg kt mak aku..sbb bg aku tu 1 kewajipan..ikutkan gaji masa tu dlm lingkungan 680 - 750 je pun sebulan..tu gaji kasar..bersihnya pas tolak epf la..socso la..utang lg..tgal brp je..tp kalo kita niat yg baik..mst Allah lapangkan segala urusan kan..

tu la pengalaman keje aku..mmg aku xde byk pun pengalaman keje..tp syukur sgt sbb aku ni sentiasa dilapangkan pintu rzki..doa ibu bapa mmg makbul kan..

**pics suma ehsan dr google.com..:)

Tuesday, October 12, 2010

mkn2 n bday celebration

semlm dept aku wat mkn2..sempena pemergian salah sorg bos kt sini yg nk mengerjakan fardhu Haji..aku gak sbnrnya yg organise..hehe..kepalanyer laa..
tp ngan kerjasama ofismate yg lain gak
kitorg order je..antara menu yg kitorg order ialah pulut kuning+rendang daging+mihun spore+puding 3 rasa+buah tembikai+air teh tarik n nescafe tarik..
tp bos kecik aku terlebih rajin..dia wat ns minyak+ayam msk merah+karipap bulat2 inti kentang n daging..sdp2..ada gak ofismate yg wat agar2 pandan..ada sorg ofismate lelaki tu dia bwk mi grg..aritu masa potluck dia bwk ns grg tomyam..sdp giler..so, kali ni kitorg paksa dia bwk something..tu yg dia bwk mi grg gak...hehe..teruk kan?siap paksa org ...jahat..eh, x..nakal jek..
eh..cop2..ada kek gak..cheesecake!!
dan sbnrnya..aku x tau lgsung diorg nk celebrate gak bday aku..ya ampunnn

ssn atur mknan..

diorg nyer coverline..xnk aku tau kek ni sbnrnya utk aku..diorg sggup tulis cmtu...huhu

dh bbrp saat kek x diusik..br la diorg kata kek tu utk aku..jd kena la potong..eksen je..hehe..tp aku yg rasmi mkn dulu..sbb mana tahan beb..cheesecake tu fav aku..hehe

giler x tahan ngk adiah bday..kagum siot..x sngka diri ini disayangi oleh diorg suma..hahaha
adiah microwave lg aku dpt..salu org dpt time kawin jek..ahha
ni bos kecik bg...coklat..

ni akak kesygan bg..tiap2 thn xpenah miss dia bg adiah n wish utk bday aku..terharu..huhu


dlmnya..teko yg comel..english style..comey giler!

terharu giler..tq bebyk la pd suma org2 ofis aku..x sngka kan diri aku dihargai sebegitu rupa..hehe

Sunday, October 10, 2010

10.10.10...

apa ada pd 10.10.10..?
of cos la bday aku..hehe..
yg ke brp?
korg tmbh jela 10+10+10 tu..tau la brp jmlahnya..haha
pasni lg sng..ikut tahun..10+10+tahun..tu la umur aku..:P
ya allah..sat nyer rasa aku dh menginjak umur 30thn..
mcm baru je aku abs skolah rendah n menengah..tgu spm..masuk kolej..keje kt taska..keje kt kilang kuih raya (pengalaman keje nnt2 aku citer kalo aku rajin..kui3)
keje kt investment company..pastu dpt keje kt bank ni..bercinta..berkawin..
tup2..dh 4thn aku kawin n aku dh 10thn keje kt sini..ish2..
apa yg aku dh capai?alhamdulillah..aku br je dpt kunci umah baru last friday..setelah menunggu hampir setahun setgh ok..hmm..bbtul mencabar kesabaran..
ada simpanan sket..ni masih cuba nk menambah..hehe..
harap2 thn dpn ada rzki aku nk tmbh 1 lg aset aku..iaitu kereta..so far tu blum jd keperluan..jd aku rasa xperlu beli lg..apapun kena umah dulu la kan..
kalo dh stabil lak nnt..nk beli umah yg lg selesa ..yg mampu dimiliki..insya allah..
yg paling penting..nk dptkan zuriat la kan..dh 4thn kawin ni..huhu..xpe2..Allah Maha Mengetahui biler rzki aku akan tiba..
aku ada terbaca..bangsa cina kata..10.10.10..tu tandanya kesempurnaan..tu yg ramai pakat dok amik tarikh tu utk kawin ke..tunang ke..(yg baik2 je tujuannya..)
utk aku..bday aku xde la nk smbut..sbnrnya aku x di ajar utk smbut bday..oleh parents aku..yela..aku ni lahir dlm family yg kewangannya sederhana je..kalo tiap2 tahun nk celebrate..adik badik aku ada 6org..kan ke jenuh tu...tp xpe..wpun x sambut..wishes pun dh cukup..tu pun dh leh wat aku rasa tharu sbb org ingt bday aku..isk2..
ada gak artis/selebriti yg kawin sama date bday aku..1. dr. SMS & 2. aqasha (oh..no!!huhu..minat giler ok ngan dia..dr mula nyanyi lg aku minat kt dia..huwaaaa)
td smpat gak snap gambo psandingan dr. SMS ngan dr. Halina...lawa diorg kan..sama cntik sama padan..huhu..dh cntik..pakai apapun nmpk cntik..huwaaaa..


haiii..untung la diorg...mst ramai sponsor..tp kalo aku kaya pun..sponsor diorg ni..mmg aku pun rasa berbaloi..sbb ngk pun puas ati..cntik banget...hehe
apapun..sempena bday aku ni..aku bsyukur sbb masih diberi kesempatan bernafas sehingga ke saat ini..diberi peluang utk mencapai impian yg masih blum tertunai..
semoga Allah memperkenankan doa aku yg masih blum termakbul..amin2..

Friday, October 8, 2010

bday treat @ lanai

sempena bday aku lak yg akan jatuh pd 10 okt..ejon lak ajak aku g mkn kt lanai..
in advance ok..sbb dia banje aku 3 hari sblm hari jadi aku..hehe
sbnrnya kitorg dh buntu nk mkn apa time lunch..nk jln g sogo adalah malas..
jalan nk g tu xde mslh..tp nk blk tu la..jd mslh besar sbb perut dh kenyang kan..biler berjln jauh sket mula lah termengah2..sudahnya kitorg decide nk g lanai aje..
mkn super sedap n paling penting kt lanai adalah murah..
kitorg pun mkn ala2 proper gitu..siap ada starter..heavy..smpai ke dessert..hehe


ejon nyer starter...dia jaga bdn..jd dia mkn pucuk2 kayu..eh, tak2..dia mkn salad..hehe

aku x reti nk kontrol2 mkn..aku order crab with corn soup..(isi ketam real woii..sdpppp)...ejon cuit2 sket tp pastu dia order lg sbb dia kata sdp sgt..x puas cuit2 sket je..hehe

lychee special..ni aku nyer..sbnrnya laici+tembikai..or tembikai laici yg diblend sekali..tu yg x nmpk mana laicinya..hehe

ejon nyer soya cincau..(kalo aku order ni..sure kuar suma isi perut..ngeh2)

kitorg order sama2...milky mushroom chick n chop..tu nama komersil...nama x glemer..ciken chop..hehe

ni dessert aku..molten chocolate..aiyoo...sgt heavy..plus eskrem vanila lg..sendattt
serius...dia nyer kenyang mmbawa ke mlm hari tau..cukup sekadar lunch je tu..hehe
kos suma ni harga rm23.90..x pcaya?hehe..tu la yg specialnya mkn kt lanai ni...