Wednesday, September 29, 2010

berakhirnya kisah cinta..

bkn kisah aku..tp kisah adik aku..

rasanya baru lg aku tlg watkan hantaran utk majlis pertunangan dia..

tup2..dh xde jodoh..

adik aku ni kenal ngan ex tunang dia dlm setahun kot..dh dia selesa berkwn..dia ajak bertunang..adik aku lelaki..dia jns x suka bercinta lama2..agak2 dh suka..dia ajak kawin je terus..

bagus la..sbb arwah mak aku mmg dh pesan..x suka anak2 dia usung anak dara org ke hulu hilir xde ikatan..

aku x brp kenal ex tunang dia ni..1st time dia bawak kenal ngan kitorg suma..ngk ok je..tp aku masa tu mmg ada rasa x best sket..tp aku mls nk hiraukan la gerak hati aku tu..

ppuan ni [aku xnk sebut nama..nnt ada org ter'search' & find lak nama dia..ssh lak aku] mixed chinese..n malay..mmg lembut orgnya..ckp pun sopan santun

bertudung..adik aku mmg suka org ciri2 cmtu..

aku pun xde la pk yg buruk2..biler adik aku nk btunang..kitorg sokong 100%..x kira la background dia cmn pun kan..yg penting adik aku happy..

tup2..dia btunang bln may lps..end of august dh prob..

aku xpenah amik tau pun psl diorg sejak btunang..sbb aku rasa ok je..adik aku tu kira blh harap la..sbb tu aku xkisah..cumanya..hubungan adik aku n family aku yg mcm jauh sket..

sbb ujung mggu kekdg kitorg bergather2..dia xde..sbbnya dia tlg ppuan tu cat umah kt kajang..

umah tu supposed to be umah diorg la biler dh kawin nnt..umah tu family ppuan punya..sbb adik aku keje tourism..nnt diorg pindah putrajaya..so, diorg cadang nk dok situ jela...

aku dh rasa x best dh..tp sbb adik aku tu jns degil..xnk dgr ckp org..so aku biarkan jela..

tp sekali tu aku penah sound adik aku..sbb abah aku dh mula terasa jauh ati ngan dia..sbb lbhkan family yg sana pulak..

yg belah sana tu mmg agak berada sket..sket la..bkn berpangkat pun..tp maybe somebody yg xpenah susah mcm kitorg..

yg ppuan ni lak anak bongsu..adik beradik pun 2 org je..tu x kisah pun..

tp sblm majlis pertunangan semakin dkt..1 demi 1 petunjuk dtg...aku suh adik aku wat solat istikharah..dia kata dia dh wat n semakin yakin ngan pilihan dia ni..aku proceed..

sehari sblm majlis..adik aku bwk ppuan tu n bakal MIL dia g shah alam..amik foundain cake ntah cmn nk eja..belasah..tup2 wallet n segala mak nenek ic, lesen adik aku beserta cash rm300 ilang..tcicir kt mana x tau..hmm..hati aku makin x sedap..

esoknya..biler smpai bbtul dpn umah ppuan..majlis nk muka..sirih jnjung roboh..hoho..x penah2 aku watkan org sirih jnjung blh roboh..pdhal aku dh test sehabis2 dh kekukuhan nyer..makin la x sdp ati ni..

time mkn..pun family dia layan ala kadar je..ye, sedar sndiri ok..aku nyer family biasa2 je..tp mls nk pk pun..yg penting majlis dh setel..

sejak tu kitorg xbjmpa2 lg ngan ppuan tu..smpai la majlis kawin sepupu aku tu..br la dia dtg..dr time nikah...smpai la majlis berinai tu..masa nk tgu berinai..dia lepak kt umah aku..br tau dia sbnrnya tua 2thn dr adik aku..aku x kisah..sbb adik aku dh suka..apa ada pd umur..cumanya aku rasa ptt dia lbh matang la dr adik aku kan..semoga dia leh bimbing adik aku gak ..

pas majlis bersanding..x penah2 jmpa dh..dgr citer pun xde..adik aku pun mmg x kan citer apa2 kalo x penting..

tibala 1 mlm tu...dh kul 11lbh [bulan posa kan..jd cpt la ngantuk]...aku dh tlelap dh..tp hp ltk kt tepi telinga..tup2 msj masuk..adik aku, iwan..terus bdebar..takut ada hal emergency ke..

dia tanya aku dh tdo ke..nk ajak g mamak..ada hal nk citer..

aku ckp dh tdo..tp ckp jela..dia kata xpela..nk dtg umah aku..

aku pun bgn terus la..kul 12mlm dia dtg..tersandar...ngk muka tu dh lain mcm je..

mcm br pas nangis..aku tanya naper..masa tu kt ruang tamu..aku n dia je ada..

dia ckp td dia kena pggil ngadap family tunang dia..ppuan tu mintak putus..aku ckp yela..tp naper..ada hal ke?gaduh ke

dia ckp biasa la gaduh2..tp ni dh 2mggu MIA..dia msj n kol x berjwb..tanya mak dia pun mak dia jwb cmni 'xpe..parents dia ada..leh jagakan'..

ish..ada pulak..x membantu lgsung..

adik aku ckp FB pun dia dh remove n blocked..chatbox office dia pun sama..hmmm..pelik

mst ada yg x kena..yg bestnya ppuan tu kata dh wat solat istikharah sbb tu nk mintak putus..xleh teruskan

fine..aku ckp knp xnk wat solat..sblm majlis aritu..kan dh susah cmni..

adik aku ckp mak dia kata..xpe putus sekrg..jgn nnt dh lama2..

eh2..cmtu pulak..bkn nk melegakan hati org..

ya allah..sian sgguh aku ngk adik aku..kali ke2 aku ngk reaksi dia cmtu..1st masa doc bgtau arwah mak aku xde harapan nk idup...ni kali ke2 lak..

dr nada suara dia..bbtul dia kecewa..adik aku mmg bkn jns kaki ppuan..kalo sorg tu dia syg,..tu jela dia syg smpai biler2..

n dia xkan nangis kalo benda tu x sentuh hati dia...ni mst dia kecewa abs..

kalo salunya aku ni jd kwn gaduh dia je..tp aritu mmg dia ngadu abs2an kt aku..smpai kul 1 lbh dia kt umah aku..

aku bkn nk puji adik aku..tp selama ni..xpenah aku dgr dia wat hal yg bkn2..

tmbh lak psl dh btunang ni mmg dia serius btul..dia dh wat loan kawin..dh kumpul duit..dh kumpul brg2 umah..dh byr deposit dewan..kalo dia x bbtul..knpa dia wat suma tu?

knp ppuan tu x nmpk suma tu?

dia kata adik aku kontrol idup dia..aku tanya adik aku..btul ke?dia ckp..mmg btul..tp sbb ppuan tu nk kuar ngan kekwn lelaki dia..adik aku ckp xyhla..nnt jd fitnah..

aku pk2..ye gak..lgpun..dia kena la blaja jd suami dr sekrg..kalo dia xleh nk kontrol pgerakan wife dia..cmn nk jd ketua kuarga yg baik..n kalo ppuan tu bbtul ikhlas nk kawin ngan adik aku..knp dia xleh blaja nk kenal n terima adik aku seadanya..

aku rasa ppuan tu sj create alasan..yes..adik aku ada salah..tp ko kena pk la knp dia wat cmtu..n septtnya ko pun tua dr adik aku..lg pandai berfikir ..pk mana yg baik n yg buruk..kalo nk life ko sama je sblm kawin n selepas kawin..ssh la kan..

ntahla..ppuan zmn sekrg x takut ngan balasan Tuhan kan..

ko menuding 1 jari ke arah org lain..tp 4 jari lg menuju ke diri sndiri..

yg peliknya..bkn setakat FB adik aku je dia remove n blocked..tp FB aku n akak aku juga..hmm..terserlah ketidakikhlasan dia kan..

aku ckp kt adik aku...ppuan ko leh jmpa memana..tp apapun family comes 1st..ni jela yg tggal ..kalo dh xde family..ko idup la sorg diri..

sekrg adik aku dh rasmi 'single' kembali..umur dia pun baru masuk 27thn [13 sept aritu]..dia sangka dia leh la beraya ngan tunang dia tu..tp jodoh xde..nk wat cmn..

aku x salahkan sesapa..tp kpd ppuan tu [aku xnk sebut nama]...pls la..be professional..

kalo ko wat salah..just ngaku..kalo ko ada pilihan yg LEBIH BAIK...ngaku kan sng..xperlu cari salah org lain semata2 nk ttp salah sndiri..

n..adik aku muda lg..byk lg pilihan yg LEBIH BAIK dia leh dpt..[ceh2]

last but not least..semoga berbahagia selamanya buat si dia..



p/s: 26 sept aritu family dia dtg pulangkan cincin n all..plus, ikut adat..dia kena byr double..wpun sakit ati..ttp la aku msk mcm2 utk menjamu family dia..ikutkan mmg aku nk 'basuh' mcm2 aritu..tp my cinta ckp..redhakan je..kita layan sehabis baik..biar diorg malu sndiri..yup, mmg btul..mak dia smpai xnk makan..pastu tunduk je..[ke sbb takut kitorg msk smbil ltk 'benda'?eiii..tlgla..pkran kitorg x sesingkat tu ok..]..dan aku blaja memaafkan org n ikhlas dgn apa yg aku wat..hati aku sgt lega pastu..alhamdulillah..

Sunday, September 26, 2010

mkn2

semlm aku wat mkn2..tp bkn la open house..

sbnrnya kekwn sekolah aku nk dtg beraya kt umah..iaitu lin & along

tp alang2...my cinta pun ajak gak kwn2 ofis sepermainan pingpong ngan dia..

tu pun memula mcm 5 org...last2 yg dtg 2 org..diorg tu sesi mlm

aku ajak gak sepupu aku..yg dok kt umah aku beli tu..dia bwk 2 org kwn dia..

pastu aku ajak ila & adha serta anak2..diorg ni wajib dijemput..sbb dkt sgt kan umah..kalo x dtg mmg la akan amukan aku kt diorg ni..haha

last but not least..kwn baik aku..nurul..ex ofismate..now dia pensyarah kt Uitm..

umah aku ni kecik je..ikutkan ati nk ajak ramai gak..tp tgu la nnt aku pndh umah bsr sket..br ajak ramai2 ek..so, sesapa x tau psl ni..jgn kecik ati..

lg pun mmg aku fokus pd sesapa yg dtg tu..leh la borak2 n layan lbh2 sket..kalo jmput ramai2..sure xdpt layan elok2 kan..sian kt diorg gak..



menu aritu...aku msk ns ayam, mihun sup & ns impit n kuah kacang..

tetamu pertama..kekwn aku la..ngk along..dh mkn kenyang mula la terlentok sana sini..hehe

lin lak sibuk suapkan ns ayam kt anak dia..

fadil [suami lin] tgh interview my cinta ttg koleksi mainan2 dia..

ila & adha serta anak2

my cousin n kwn2..yg specky tu ialah aza, sepupu aku

antara yg terakhir dtg n terakhir gak blk..hehe..dia ni kalo dtg umah aku..mana cukup 1 jam..dia smpai dh kul 6..blk kul 10mlm!haha..borak x ingt2


tq pd yg sudi hadir..aku mmg x wat open house..kalo ada kekwn nk dtg just bgtau..nnt aku akan msk la apa2 utk dijamu..tp sdp ke x tu x jamin..ahaks..

Saturday, September 25, 2010

ns goreng pataya yg sgt sedap!

last friday g temankan ejon kuar g sogo..

kalo lunch time je mst problem..sbb x tau nk makan apa..

adehh..mslh besar ok..

last2 kitorg g kt foodcourt kt sogo..pusing 2,3x..last2 aku gamble jela g thai stall..

order ns goreng pattaya

ngk gambo mcm best je kan..

biler dh dpt..terus ngap2 ...masya allah..sedap giler wei..bg ejon rasa sket..dia pun ckp..sedap2..

tp minah tu order yee mee kungfu kot..x ingt lak..tp dia xlalu mkn sbb tlalu byk diorg ltk halia..jd mkanan dia jadi pahit..

dia kuis2 sket aku nyer ns grg..sbb aku rasa portion byk giler gak...tmasuk la isi2 dia pun..ada ayam, sotong, daging..wah..mmg meriah..

xtau nk gambarkan cmn..tp possiblity utk meng'order' lg menu ni pd masa akan dtg mmg confirm ada laa..



sori..dh luak suku br ingt nk snap..hehe

see..licin kan!jarang sgt la kalo ngk aku mkn abs..sure ada je yg tggal..mcm ni tgalkan kubis hiasan tu je..isi n nasi suma licin..puas ati la harga rm6.90..dgr mcm mahal..tp biler mkn br tau..sgt berbaloi2!

Thursday, September 23, 2010

open house

semlm telah di adakan open house kt ofis aku ni..

bermula jam 1.00ptg smpai kul 5.oo ptg

mknan mcm2..larat x larat je nk mkn

aku mkn sket je..sbb aku rasa mcm muak lak menu lbh kurang sama je tiap2 raya kan..

tp thn ni mcm lg sedap sket la



sotong kangkung..ni yg 1st sekali benda aku amik..tp erkk..kurang berkenan rasanya..sbb terlalu masam..huhu


sate ..sedap2..


ns impit & ketupat palas ltk rendang ayam n daging, serunding & kerepek ubi pedas manis..mabeles!

roti bom..ni bkn aku yg amik tp aku tlg abskan org nyer je..hehe..eh..tp org tu aku kenal la pun..giler nk mkn mkanan org yg x kenal..hehe

otak2..dlm nyer ciput je..x puas mkn..nk amik byk2..stok lmbt refill

putu piring yg kurang gula melakanyer..ciss..byk yg putih je..

deko2 thn ni sgt kreatif..ada piramid buah2an..kt tgh tu ada assistant..kiranya sapa nk buah2..diorg petik je dr piramid tu..hehe

ada ketupat gergasi..


n lampu2 yg cntik..mana beli meh?mcm lawa lak kalo ltk kt umah baru nnt..hehe


tu jela..dh bbrp thn aku mcm mls nk mkn2 sgt time raya..benda yg sama..tp dh namanya raya..tu jela ada pun..huhu..jgn byk komplen..org dh bg mkn pun syukur alhamdulillah

hehe..yela2..tq ye ofis aku! [sesi berckp ngan diri sndiri]

Monday, September 20, 2010

gelagat bdk botak kecik & adiah bday

bdk botak kecik ni dh makin berakal..yela..sbb dh genap setahun pd 2 sept lepas..
ni masa raya aritu..mkn still kena ltk kain wat alas kt dada dia..sbb air liur still meleleh2..hehe


senyum dia mcm nk nangis pun ada..

naik juling bijik mata ngk kamera..hehe
pastu masa raya ke2 aritu kitorg g tesco ampang..
belikan dia sekali adiah bday..dia x reti ckp lg..tp mak dia yg jd juruckp..
ni adiah dr pak uda dia..[adk aku, iwan] ngk la betapa seronoknya dia mandi dlm kolam getah ni..sorg pun jadi..


ni pulak adiah dr aku..beskal

akak aku ckp dia x reti mengayuh..dok la tolak ngan bdn dia tu..

muka dh tensen sbb xleh nk g jauh2..


last2 dh fed-up..hehe..minum susu lg best!

Sunday, September 19, 2010

blk ke pangkal jln..


masa temankan adik aku g amik deposit dewan tasik ampang hilir aritu..smpat aku snap signboard ni..
bkn apa2...tp sj nk imbas kenangan lama..
ni la tmpat tggal kitorg dulu..
tp tggal JALAN MENGKUDU je..dulu nama tmpat tggal aku KAMPUNG MENGKUDU..perkampungan setinggan ..sekrg tapaknya dh dijadikan tapak PPR AMPANG HILIRAN..
aku dok situ dari lahir smpai la ujung thn 1999..mak abah aku pndah dok situ dr thn 1977 kot..x ingt lak..sblm tu mak ayah aku dok kt kg baru..
dok situ dulu best..sbb dkt2 ngan jiran2..org kata susah senang ngan jiran..ada di antara jiran2 tu till now masih berhubung rapat..dh mcm sedara mara..tmasuk la family arwah nenek aku yg dok kt bkt antarabangsa tu..
dulu aku g sekolah berjalan kaki je ngan kwn aku si lin tu..masa tu xde lg hway MRR2 tu..jauh gak masa tu berjalan..ikut blkg ampang city n risda tu..sekolah aku tu ada lg..tp sekrg jln masuknya kt kuala ampang..dpn sket dr flamingo hotel..tp kedudukan skolah tu bbtul blkg hotel tu la..cuma sbb ada tasik kt blkg hotel tu yg watkan jln nk g ke sekolah tu kena melencong sket ke kuala ampang..pastu sekrg dh ada hway lak
sekrg Tasik ampang hilir tu pun dh cntik..bagus..dh terpelihara..kalo x dulu lombong terbiar je..tp dulu ramai org dok memancing kt situ..sekrg xde dh rasanya..sbb tasik tu dh jd tasik rekreasi kan..
ikutkan perancangan..adik aku nk kawin kt dewan tasik ampang hilir ni..tp x kesmpaian lak..
xpela..tgu jela kot ada rzki memana adik aku yg nk kawin nnt kan..hehe

Saturday, September 18, 2010

air asia..


mst ramai tertanya2..knp tetiba aku ltk gambo kaunter air asia lak ni
mst korg ingt aku nk g memana ke..oo...xdela..wat masa ni mmg x plan apa2..tp next year insya allah
sbnrnya..sehari 2 seblm raya aku mmg bz giler..terkejar2 masa nk setelkan byk benda
salah 1 nyer benda ni la
ingt x pasal sepupu aku yg berkawin tu?
ha...aku dipertanggungjwbkan utk membuat tempahan tiket utk 9 orang..family pcik aku & tmasuk gak abah aku n acu sebagai wakil sedara mara la..ni utk majlis bertandang ke sibu tu..
giler jauh kan..tp pcik aku nk belanja suma..diorg g jela..aku x dpt sbb nk blk pahang beraya kt sana lak..
masa aku wat booking tu..aku wat masa mlm pas majlis bsanding 1 ogos tu..sbb tgh2 mlm..harga air asia mmg murah..kebetulan tgh ada promo..aku dpt tiket g sibu rm73 sehala..pergi balik RM146 seorang..
aku pun book la..memula masuk semua sekali 9 orang..tp nk wat booking tu kena cpt2..kalo x..expired..dh 1 keje kena login blk..so, nk save tenaga..aku book utk 3 orang sekali login..tu ok lg..
settle..pas semggu..masa 1st day aku bniaga..kan sepupu aku sorg tlg aku jaga bisnes tu..ijah..aku paskan dia flight itinerary..dia pun x ngk2..esoknya baru dia msj aku tanya knp flight utk abah aku, acu & pcik aku kul 6.55pagi! OMG...aku masa tu br bgn tdo terus melompat capai laptop n online ngk..alamak..giler baboon siot..btul la..silap aku..
terus aku ngk harga tiket terkini..nk tukar time..tp malangnya xkan dpt dh la harga promo..suma kena tmbh dlm rm1800 lg..huwaaaaaaaaa..kejam
aku tggu hari demi hari..masa tu mcm org giler pun ada..setiap masa ngk price tiket air asia

biler lg 1 mggu nk btolak..aku g la kt kaunter air asia KL sentral..krn masalah bajet..[aku nyer salah..aku yg kena tggung la..huwaaa] aku tukarkan time utk pcik aku jela..sbb yg anak2 n wife dia nyer tiket btolak kul 3.55ptg..aku proceed jela tiket abah aku n acu tu..ingtkan nk cr la hotel ke kt sibu tu..tp sibu kan..kalo nk g hotel2 ke..kena la g bandar which is 30min dr airport..haisshhh
lg 2 hari nk raya..pk2 blk...sian nnt acu n abah aku tercangak2 kt tmpat org..hmm..nekad nyer pasal..aku g blk kaunter air asia kt KL sentral tu..aku tukarkan time utk flight diorg gak..total aku kena byr utk 3 orang tu ialah RM675!huwaaa..sekali ganda nyer harga dr memula price yg aku booking..
mmg ilang mood raya beb..nsb la duit raya dh tukar awal2..at least ada gak la merasa bg anak2 buah n acu, sepupu2 duit raya..huhu..
xpela..tp pasni mmg aku tobat la nk bookingkan tiket utk org lain dh..
ataupun..kalo aku bookkan pun..aku kena check at least 10x sblm proceed..
pengajaran sgguh!

Friday, September 17, 2010

kisah mlm raya pulak

masa mlm raya tu..mcm biasa la kan..org ppuan..mst la tmpatnya kt dapur kan
lain la kalo ada maid..sure arah2 je kan..hehe
tgh best2 masak smbil amik angin luar [umah aku sekrg mmg best..blkg tu tngkap jns sliding..tu kira tmpat sidai bajula..tp kalo masak2..mmg tgkap tu aku bukak sbb bg angin masuk..]
tetiba dgr kuat giler bunyi org bertakbir..dlm ati dok berkata2.."ni masjid mana la yang bertakbir kuat ni..meriah btul.."
mmg kalo korg dgr..mmg semangat sgguh..n baru la terasa sgt2 yg esok nk raya
tup2 aku ngk kt bwh ada 2 moto polis trafik dok escort 2 , 3 buah lori..
laaa..rupanya diorg pusing 1 tmn melati tu naik lori..1st lori org2 dewasa bertakbir smbil pakai mic & lori pun dihias ngan lampu lip lap..cntik kan..nsb smpat snap..pastu 2 lori blkg penuh bebdk je bertakbir..
ya allah..seronok giler aku ngk..terus jerit pggil my cinta ngk..tp nk tgu dia dtg..lori pun dh lps..heheh
tp 2,3x gak la diorg meround smbil bertakbir..sgguh..aku x sangka diorg idupkan blk amalan ni..
baru la terasa kampung dlm bandar..last aku merasa pengalaman cmni masa 10,15thn lps kot..beraya kt klebang, melaka ..umah family angkat arwah mak aku..mmg best giler!

nmpk x...dlm lori tu selain org dewasa bertakbir..ada gak gendang besar dipalu2...

lori yg mmbawa bebdk..
kena teruskan benda cmni..aku rasa br thn ni amalan ni start kot..bkn apa..bg bebdk bandar ni merasa sket kemeriahan raya..xde la sumanya sibuk main mercun pom pam pom pam..

Thursday, September 16, 2010

jln2 raya

lupa lak nk citer..
raya pertama tu..pas salam2 n bg2 duit raya..kitorg g beraya umah pcik aku..yela..umah aku ujung sini..umah dia ujung blok je..kang mau amukan dia kalo kitorg x dtg...dh la sekangkang gorila je kan..
kt umah dia..mmg menu rasmi nasi minyak..ngan ayam msk merah..mmg menangis mkn..sbb sdp n pedas..mulut n lidah aku mmg x tahan pedas..walaupun sket..tp tindakan refleks aku mcm mkn cili burung ok..korg tau x cili apa tu?tu la cili paling pedas..dlm dunia ke ek..ntah la..xdpt aku pastikan..tp yg pasti mmg pedas giler..
kt umah aku pun mmg masak2 guna cili giling cap Puteri je..cili ni bkn mcm cili boh biasa yg masam tu..cili ni sdp..tp sekrg ni cili ni pun dh pedas..huwaa..maybe sbb dia giling sekali ngan rempah2..adehh..jd nyer aku dh btukar ke cili giling cap MAZ xpun cili giling asli..
so, kalo korg dtg umah aku...jgn tkejut la kalo mkn apa2 sambal ke..mskan pedas tu ada rasa manis2 sket..sbb aku mmg x mkn pedas lgsung..sistem bdn aku cpt je proses kalo mkn pedas tu..huhu
eh..ni apa kes terlajak citer cili n pedas ni..
smbung blk citer jln2 raya..hehe

RAYA PERTAMA

- pas g umah pcik aku..kitorg g kubur arwah mak aku..ziarah gak kubur arwah sepupu aku..which is anak pcik aku yg meninggal sbb ketumbuhan otak tu..
- dr sana kitorg konvoi 4 keta menuju ke batang berjuntai, selangor..umah makcik aku..akak arwah mak aku no 2..sblm smpai situ kitorg ziarah dulu kubur pcik aku..AYIM..dia ni syndrome down..dia meninggal thn yg sama aku kawin..thn 2006..tp dia meninggal bln feb la..aku kawin june..mkn2 kt sana..pastu mcik aku n anak2 dia join pulak kitorg g tg karang..
- kt tg karang kitorg smpai dh dkt nk maghrib..so, adalah x brp elok nk nyggah sbb ramai bebdk bawah umur..tau jela..diorg ni takut kena 'keteguran' ke kan..
- so, x sggah kubur arwah pak tua aku..kitorg terus beraya kt umah tok uda (tok sedara) aku..pung pang2...borak2..mkn2..bertolak la blk ke KL..smpai kl dlm kul 10lbh..terus naik umah..mandi, solat n zzzzzzzzzzzzzzzzz

RAYA KEDUA

- pas zohor kitorg g ke perkuburan jalan kuari, cheras..kt situ ada kubur arwah mak tua [nenek] & makcik aku yg sulong..
tensen je akak aku biler aku tnjuk gambo kt bwh ni..haha


dia masa kt kubur tu x turun..sbb anak dia tgh tdo..so, aku snapkan gambo ni..pastu aku tnjuk kt dia..
aku : nah amik ngk..
dia : eii..apa ni..
aku : kubur ko dh ada dh ni..hahaha
dia : eiii ko ni..teruk tul la..


tu ialah bday date dia..hahahaah..9/6/1977
ok..aku xde keje..hehe

pas g kubur tu..kitorg adalah sangap..x tau nk g mana..pastu g la tesco ampang..wah..best..sbb org xde sgt..so, everything is going smoothly..hehe
dr sana..kitorg beraya kt umah jiran lama kt kg mengkudu dulu..merangkap umah kwn adik aku..
dr sana kitorg g ziarah kubur arwah nenek [mak angkat arwah mak aku..dia pun br je arwah..ujung thn lps]..kt keramat/melawati tu..
terus g sungai sering..kt bkt antarabangsa..beraya kt umah cik intan..anak nenek..
tiap2 thn mst beraya kt situ kalo turn kitorg beraya kt KL..diorg pun mmg tgu kitorg dtg nyer..



ngk bdk botak kecik ni..suka dia bgambo ngan bunga kt tepi..hehe

kt sana aku terus sms aunty..jiran bwh umah aku..ok, dia ada..terus bdesup g umah aunty an sbb maktok tgh sakit..jd aunty beraya kt situ je..
smpat la borak2 with danyllea..dia ni anak nadia..which is cucu aunty..tp yg best dia ni ttp la pggil aku KAK ITA..hehe..pttnya dh mummy dia pggil aku kak ita..dia kena la pggil aunty kan..tp xde nyer..dh sdp mulut dia pggil aku kak ita..
dia ni aritu br je dpt iklan KFC..yg 2 beradik main2 n 'serang' ayah dia blk keje tu..bab bgambo dia mmg suka..ngk..sket nyer lentuk..


dgn akak aku..

dgn aku lak..

RAYA KETIGA
- aku masak laksa ..jd pcik n adik beradik aku dtg beraya kt umah aku lak
pastu kitorg g umah mak sedara kt sri rampai..pastu terus beraya kt umah tunang sepupu aku kt tmn bolton, batu caves
- pttnya pastu aku join akak2 n pcik aku g putrajaya lak sbb nk g beraya umah maklang aku..tp adik aku dh penat..jd kitorg terus la blk umah..akak2 aku pun pas beraya kt putrajaya..diorg terus blk klang gak..

RAYA KEEMPAT
aku dh keje..huwaaaaaaa

sekian..

Wednesday, September 15, 2010

deko raya


ni je deko raya thn ni yg smpat aku wat kt dept aku..huhu

sedih kan

bkn apa...mood dh xde..sbb raya thn ni x 'semewah' sblm2 ni..bz pun iye..ni pun curik2 masa nk wat..kt ofis sekrg xtau la..x selapang dulu..x dan nk ngk blog kekwn..blog sndiri pun lg la..smpai bersawang..huhu

thn lps smpai dpt creativity award..thn ni mcm ado2 je deko nyer..huhu
ngk thn dpn la..mana tau aku ada idea best2 ke nk transformkan dept aku ni..haha

Tuesday, September 14, 2010

hari raya..

finally..dpt gak aku published suasana hari raya aku ni..hehe

raya thn ni aku beraya dgn belah aku..eventhough xde kg..aku ni KL citizen kan..tp aku masih ada abah n adik beradik yg lain..plus ada pcik n mcik aku pun..ooo..pengantin baru yg special tu pun ada ..jdi kira meriah gak la raya aku thn ni

layan gambo pd pagi hari raya..

memula self timer kt umah..






jgn jeles..sejak zmn bcinta smpai la dh 4thn kawin ni..aku masih terima duit raya dr my cinta..hehe..jumlah tu kekdg x tetap..depends on budget la..tp yg penting keikhlasan org yg mmberi tu lg penting..hehe
dh bergambo2..terus g umah abah aku..sbb akak2 n adik2 aku dh bkumpul kt sana

masa kt umah td..tgh layan my cinta mkn..ada la 2 org bdk lelaki terintai2 dr pintu [kitorg mmg saja bukak pintu..bg angin masuk n tau mmg kekdg ada bebdk dtg pagi2..]

dua2 jns malu nk bg salam kot..last2 my cinta suh masuk je..bg diorg minum & mkn ..diorg xnk mkn berat2..mkn kuih raya je diorg nk..pastu amik sket gula2 yg my cinta mmg letak utk bebdk tu..wat bekal utk beraya..

x smpai 15min masing2 dh nk balik..smpat la bg duit raya..

pg tu menu raya aku nasi impit, lemang [beli], ayam masak merah n speciality aku..kuah kacang..

mlm raya tu aku dh siap msk2 suma tu..so, pg pas solat raya tgal panaskan n idang jela..

tp pas mkn..simpan suma lauk pauk dlm peti ais..sbb akak aku dh msj suh aku jgn bwk apa2 sbb benda yg sama gak ada kt umah sana..chaitt..cuma tmbahan ada nasi minyak n daging msk hitam jela..huhu..lg best kan..xpe..aku smpan utk esok lak..kot ada sesapa nk dtg beraya..
smpai2 kt umah abah aku ngk suma tgh tgolek2 tdo..tu la raya kitorg..pg je beriya2..masuk kul 10pg suma dh tgolek dpn tv..dr kecik cmtu..maklumla..xde kg..huhu


biler aku ckp cpt2..nk bgambo..suma br thegeh2 bgn siapkan diri..hehe

sesi pemberian duit raya dr akak aku no 2..dlm gambo ialah adam n nia..


cpt2 beratur..sapa nk duit raya..ngk nia..dia paling dpn..hehe



eh2..tu pehal beratur sama..nk duit raya gak ke..hahahah



acu x nyempat2..org nk amik gambo dia dh bgn..

adam pun sama..laju je dia blah pas dpt duit raya..

cpt2..pak jajang lak nyer turn..[adik aku am pangkatnya pak anjang..tp anak buah aku dh tbiasa pggil pak jajang..masing2 pelat kan kecik2 dulu..terus lekat..]

adam mmg jns murah senyuman..tp ni dialog dia pas amik n ngk duit raya tu

adam : mak yang..kita nk duit biru..

aku : knp lak?kan dpt duit merah..lg best..

adam : xnk..kita nk duit biru..ada byk la keping..

aku :errrr


dia suka duit rm1..alahai adam..kalo la dia dah tau nk menilai duit kan..


si botak kecik ni meround 1 umah...adik aku tu biasala..dh kekenyangan kan..terdampar la mcm ikan paus..hehe

family photo...akak aku.. dia kata tema air bandung..ye ke..mcm air batu campur je..huhu

family photo akak aku, ayu ngan anak2..suami dia dh bwk adam g umah pcik aku..x smpat nk suh tggu utk amik gambo family..thn ni diorg tema oren

ni konon2 rock la kan..2 beradik yg muka xde iras lgsung..kalo diorg kata bkn adik beradik pun org leh pcaya tanpa ragu2 pun..


yg xde dlm gambo ialah iwan..sbb apa?dia tgh tdo dalam blk..[org tgh frust..hehe..tu kendian nnt aku citer]