Monday, August 30, 2010

mari mengaco dodol

thn ni aku bakal beraya di KL..sbb thn ni giliran aku lak..
wpun xde kg..tp still ada rotation ok..,kira adil n saksama la kan..

mmg la xde kg..tp still ada adik beradik..abah lg..sedara mara..mst la kena gak beraya
so, sbb kan xblk raya kt kg ...kitorg blk sblm raya la kan..

cuti merdeka kitorg kt kg jela..tp meriah mcm nk raya sgt dh..
siap ada sesi mengaco dodol..oh ye..ni resepi adik ipar/biras aku..diorg mmg bisnes lemang n dodol tiap2 thn kt temerloh tu..

jd nya sbb aku kan bniaga bazar..jd diorg nk try ltk kt bazar aku lak..
sesi bmula pas waktu berbuka posa..dr kul 8..smpai kul 12mlm...siap pek2 jam 1 pg..hoho..
semangat kan..

bergilir2 mengaco dodol..



dh nk likat lg kena salu kaco..kalo x lekat..
dodol ni akan dijual rm12 utk setgh kilo...aku sj nk test market..aritu masa xde ..ada je org dtg kedai tanya psl dodol..ha, ni dh ada jgn x tanya lak..hehe

Saturday, August 28, 2010

bazar setiawangsa

aku ingtkan bln posa ni leh la nk wat entry hari2 psl menu buka posa..tp nan adoo masanya kan


yela..aku hari2 masak utk bln posa ni...kekdg complete nasi n lauk2..kekdg masak nasi je..lauknya beli..kekdg beli jela suma tu biler xde stok brg bsh dlm peti tu dh


ikutkan mmg la mls giler nk masak..tp sbbkan my cinta tu mmg nk masakan aku gak kan..air tgn isteri tu mmg bg penangan yg besar tau..jd, ikutkan je..sonok sbnrnya biler ada org mkn apa yg kita msk..smpaikan apa aku msk..aku x penah mkn pun sbb dh kenyang amik bau n rasa..tp bln posa ni..selawat jela time msk tu..sbb xleh rasa kan..tawakal je..insya allah..xkan termasin or terlebih perasa gitu..


my cinta tu bkn sekadar nk mkn ns n lauk je..tp kekdg dia request kuih2 or side dish gak..


cthnya aritu..dia nk roti telor berkeju..wahh..dasat kan penangan posa..hehe..mcm org ngidam bunyinya...


tp bendanya sng okla..


sblm tu kul 3.30 ptg lg kitorg dh berjln ke k4 w.maju n bazar setiawangsa..mencari benda mkn lain kot2 menarik perhatian..




sng je nk wat roti telor berkeju ni..korg lapiskan 2 keping roti.ltk keju di tgh2..pastu celup ngan telo yg dipukul..kendian grg atas kuali leper..kurangkan minyak..or else xyh guna minyak lgsung..gunakan butter..

di bazar setiawangsa kitorg beli ni..



ns ambeng utk aku n acu..


lauk2 yg dibeli..ayam percik, begedil & paru grg bcili


ayam pandan yg dibeli kt k4..n murtabak singapore ..kalo dpt mkn time panas2 lg best kot..huhu..knp la bln posa je diorg jual?kejam..

thn ni x rasa sgt kemeriahannya la..baik utk bln posa..merdeka or raya sekalipun..naper ek..

Tuesday, August 24, 2010

part 3 - brg hantaran..

dr lelaki kpd ppuan..




sirih junjung



bunga telor



telekung n sejadah



handbag & kasut



coklat



set perfume



bunga rampai



bekas cincin



kek



duit mas kawin



diserahkan kpd yg berhak


dari belah ppuan..tema adalah biru laut..



kesemua hantaran dr ppuan..




sirih junjung



kasut lelaki



kek



bunga rampai



perfume



kemeja



sejadah



buah2an



set wallet & tali pinggang

bersambung part 4..persandingan..

Monday, August 23, 2010

part 2 - mlm berinai

ketibaan pengantin



am jd pengapit bidan terjun


di pelamin



ayah pengantin ppuan merangkap pcik aku


mak pengantin ppuan


mak n ayah pengantin lelaki..jauh dtgnya..dr sibu, sarawak..


abah aku..



with pengapit bidan terjun



with shima..adik pengantin




with am, adik aku


pengantin ppuan yg sgt sweet..aku jatuh cinta btul ngan songket kaler baby blue itu..huhu



pengantin lelaki yg dipaksa senyum smpaikan dia ckp naik lenguh rahang muka..hehe





tukar baju gaun utk potong kek







suap menyuap..



ngan parents masing2



pengantin yg kelaparan..pas salin baju terus ngadap mknan

ada org yg menghilangkan gian berkaraoke..hehe..xpe..bg can


sbnrnya ada 1 lg persalinan aku x amik gambo..

sblm pakai songket baby blue tu..ada lg baju diorg pakai..baju Jawa..tp aku masa tu tgh bertungkus lumus siapkan menu utk jamuan berinai tu..aku sponsor sambal belacan n ulam2..maklumlah..aku n adik beradik org penting..masing2 bz la tlg apa2 patut..sudahnya dpt amik gambo yg songket n gaun je..huhu..terlepas sudaa..

TBC...part 3..bersanding time..tp aku skip dulula kot..byk entry tertangguh ni..huhuh

Sunday, August 22, 2010

part 1 - majlis pernikahan

ha..ni la dia..

kisah cousin aku berkawin..pada 1 ogos aritu..

ye..dh nk basi...aku br smpat nk uplod gambo2 ni ha..dh bkurun dok dlm kamera aku tu..huhu

cousin aku ni bkn normal..dia OKU pendengaran..rasanya aku penah citer kot psl dia..tp kt blog lama..aku pun dh ilang ingatan dh..

aku dr semlm nyer dh bcuti..temankan cousin aku ni g spa..ngan aku sekali la kan..alang2 tggu..biar diorg tgu aku sekali..hehe

pastu..esoknya pas asar majlis pernikahan beliau..

nk ngk transformasi sebelum n selepas dimekapkan?

aku pun tkejut ngk..sbb yela...naik seri sgguh muka dia..kalo org lain ngk mst x sngka beliau ialah OKU pendengaran & bisu kan..



gambo dia masa adiknya btunang last year..gambo x mekap..


gambo pas mekap


aku suka sgt ngan hiasan tepi kepala dia tu..



with pengapit time nikah..haha...ngan aku la..merangkap jurubahasa tau..jgn memain..


pengantin lelaki..


sedang di latih oleh jurubahasa bertauliah..


sedang di akad nikah..kelako sgt masa ni..tok kadi dh genggam tgn..pastu saksi2 ckp..kalo genggam tgn dia..cmn dia nk bls guna bahasa isyarat..haha


majlis batal air sembahyang..sarungkan cincin


dh bgelar suami isteri yg sah..



masa ni aku la tukang ajar pose2 ni..haha..diorg pun tggu je arahan aku..bagus..hehe..



with aku n family..masa ni tgh mkn2..jd korum adalah x cukup..
tu je utk part 1 ni..gambo adalah byk..tp aku pilih mana yg perlu shj ye..
tgu part 2 lak