Friday, December 2, 2016

k.ogie's birthday!

victoria sandwich ordered from ana
birthday girl
order from here
ada bingka ubi, pau sambal, roti jala kuah kari & mihun grg 
yg meraikan.heh



Tuesday, November 29, 2016

Petang Budaya 2017: I won!

meh nk citer sket
every year ofis aku akan buat pertandingan tulis cerpen or pantun or sajak or apa2 jela sempena bulan bahasa kebangsaan..
and jarang la aku tak masuk..
sememangnya aku kan suka benda2 gini dr zaman sekolah lg..
plus nk asah balik la bakat terendam & terpendam masa sekolah2 dulu
mana tau ada kekuatan nk tulis novel..pastu novel tu jd drama pulak ke? ahhaha berangan!
tp yg tu...lambat la sket ..sbb knowing aku yg bz sgt nk full time menulis camtu..
so..biler ada pertandingan cerpen ni..aku memula buat 1...aku aspirasi & inspirasi kan psl pemenang emas paralimpik si ridzuan tu..tetiba mcm mencurah2 idea..nk start dr hari ke hari ok..
dr ofis bawak ke umah..last2 suma haukk
sudahnya 1mlm tu (dh dkt date tutup pertandingan)..aku amik laptop n start menaip dan menaip ..pastu anto kt emel ofis..
esoknya kat ofis aku edit sket..potong mana tak perlu..suh kekwn aku proofread..pastu..pejam mata isi form & anto..yg tu aku bg tajuk "Dia yg Aku Perlu"..ada kisah psl aku sket..psl ridzuan tu sket..aku gabungkan jd 1 kisah tema kekeluargaan..
nk jadikan citer..esoknya tu..ada 1 lg idea dtg..terus aku menaip dan taip...again..aku print bg kwn baca & edit sket2..aku nk send tp syarat penyertaan sorg staff hanya layak menang 1 je hadiah (kalo menang lah)..so aku mcm rasa..eh yg ni pun ada potensi menang sbb kisah kemanusiaan..cehh berangan
so aku tanya penganjur..cmn kalo aku suh kwn anto on behalf...diorg ckp ok as long as kitorg sama2 agreed la...ok je kwn aku tu..haha..so anto la..yg tu tajuknya "Ubi Kayu Kelapa Parut"..citer pasal kisah anak mangsa rogol..yg hidup miskin..maknya pulak OKU tapi dirogol dan takleh terima hakikat lalu masuk hospital mental..dia pulak dijaga oleh neneknya yg tak berkemampuan..so setiap pagi sarapan ubi kayu jela yg mampu nenek dia hidangkan..yg jd watak utama bdk tu & cikgu dia la..taktau cmn terlintas nk wat citer ni..
berdebar tunggu result..tetiba 1 pagi tu kwn aku wassap..bgtau menang..tp dorg x ckp pun no brp..masa hari kejadian nnt la br tau nyer
aku sampai ofis ngk emel aku pun menang gak..syukur sgt la..tp still tak tau no brp
tiba hari kejadian..pengacara majlis ni dulu staf bank tp dh resign pastu jd freelance MC..best la dia..leh nyanyi..pandai acarakan majlis..
kwn aku, si atie jd penyanyi jemputan
kwn aku yg sepatutnya amik hadiah EL pulak pada hari tu..so minta tlg kwn lg sorg..kena paksa sbnrnya..ehhehe
awal2 dh turun & dok dpn ok.semangat tak?haha
muka happy sbb tau menang no brp dh...hehe
yeayyy...aku nyer cerpen (nama aku) dpt no 3(RM300)...yg guna kwn aku tu dpt saguhati (RM150)..total dpt rm450..masyukkkk
dihiburkan oleh syamel ...dia adalah anak kpd salah sorg staf kt sini ye..suara mantoppp
ni kekwn aku belaka..kemain menari & menyanyi..gegurl sgttt
syok la atie dpt berduet ngan syamel..hehe
tu syamel dok terjah sapa tak tau..
gambo ngan kekwn lps majlis
esoknya baru bergambo ngan duit itu..heh

insya allah ada kesempatan aku akan paparkan cerpen aku yg menang tu ye.. :)

Monday, November 28, 2016

belated gift?

ni apa mimpi ntah..tau2 tetiba ada atas meja..ni sgt2 belated ni..haha..apapun tq sgt sbb ada gak yg sudi ingat bday kita..heh

Sunday, November 27, 2016

sabak again

balik dr kg tu..esoknya nk anto adik ipar aku blk poli..sggah dulu umah bdk kecik ni sbb nk amik brg2 maksu nyer
salu lalu je tak penah singgah..
order soto ayam
rojak biasa
nasi grg ayam...rasa? biasa2 je...pasni tak sggah la kot
balik tu jem teruk kt tg karang..accident kot..hoh..sampai umah malam ok!!penat!